Poluarea ar putea produce tulburări cognitive, susțin cercetătorii.
Oamenii de știință au analizat 943 de adulți sănătoși, care au cel puțin 60 de ani, și au folosit imagini cu rezonanță magnetică pentru a examina structurile creierului. Imaginile au fost comparate cu nivelul de poluare a aerului în locurile în care trăiesc participanții la studiu.
Cercetătorii au descoperit că o creștere a poluării din particulele fine cu 2 micrograme pe metru cub – nivel observat în orașele medii – este legată de reducerea cu 0,32% din volumul creierului.
Această modificare a volumului creierului este „echivalentă cu aproximativ un an de îmbătrânire a creierului”, susține Elissa H. Wilker, care se ocupă de cercetări la un centru medical din Boston.
În general, un volum mai mic al creierului este cauzat de pierderea de neuroni, care are loc odată cu înaintarea în vârstă, potrivit specialiștilor.
Cele două micrograme de poluare în plus în particulele fine au fost asociate și cu o creștere de 46% a ceea ce specialiștii numesc „accident vascular cerebral silențios”, care poate fi văzut la scanarea creierului.
Potrivit cercetatorilor, participanții la studiu care trăiesc în zone mai poluate au volumul creierului mai mic și au un risc mai mare de a avea accidente vasculare cerebrale silențioase în comparație cu cei care trăiesc în zone mai puțin poluate.
Acesta este primul studiu care a analizat legătura dintre poluarea aerului, volumul creierului și riscul de accidente vasculare cerebrale în rândul unei populații în vârstă, explică oamenii de știință.
Citiți principiile noastre de moderare aici!