Explicația? Posibil să fie vorba de cazul Cambridge Analytica, cel care și-a lăsat amprenta. Potrivit unui studiu realizat de Centrul de cercetare Pew, publicat miercuri, 5 septembrie, 26% dintre americani spun că au eliminat aplicația Facebook a smartphone-ului lor în ultimele 12 luni.
54% au schimbat setările de confidențialitate, 42% s-au mutat timp de câteva săptămâni de la rețeaua socială, iar 9% au descărcat toate datele personale culese de Facebook despre ele. Jumătate dintre acestea au eliminat și aplicația.
Studiul efectuat în perioada 29 mai – 11 iunie 2018 din 4594 de persoane urmează cazul Cambridge Analytica. În luna martie, The Guardian, The New York Times și The Observer au dezvăluit că acest consilier politic Donald Trump a transmis indirect zeci de milioane de conturi Facebook fără cunoștințele utilizatorilor lor.
O tendință mai pronunțată în rândul tinerilor
Potrivit Centrului de Cercetare Pew, tendința este evident mai pronunțată în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani (44% a eliminat aplicația) decât în rândul persoanelor de peste 65 de ani (doar 12%). Metodologia studiului nu știe cu certitudine dacă eliminarea aplicației Facebook este direct legată de scandalul Cambridge Analytica sau dacă face parte dintr-o mișcare mai largă de rețea socială în respirație din Statele Unite, unde, în ciuda celor 164 de milioane de membri, se află în competiție din ce în ce mai mare cu Instagram (110 de milioane, în conformitate cu Statista) – care face parte din Facebook.
Institutul a fost, de asemenea, interesat de utilizarea rețelei sociale în funcție de apartenența politică. El conchide că, dacă republicani și democrați sunt prezenți și pe Facebook, percepția lor diferă.
“Marea majoritate a republicanilor cred că rețelele sociale cenzură în general discursuri politice pe care le consideră problematice”, observă Andrew Perrin, analist la Research Pew Research.
Citiți principiile noastre de moderare aici!