Listverse ne propune sa ne aducem aminte cateva picanterii istorice, ingropate undeva adanc in memorie, evenimente care nu ne pot face decat sa zambim.
De exemplu, in 1752 erau doar 354 de zile in calendarul Marii Britaniei si al coloniilor sale, odata cu schimbarea calenadrului Iulian cu cel Gregorian. Zilele “pierdute” sunt 3 septembrie si 13 septembrie.
Razboiul de 100 de ani
Razboiul de 100 de ani (dus pentru ca stabili Regele de drept al Frantei) a durat de fapt 116 ani. In timpul acestui razboi Ioana D Arc primeste o armata de la Carol al VII-lea, cu care ii invinge pe englezi. Ea va fi totusi arsa pe rug pentru erezie si vrajitorie. La 25 de ani dupa proces este gasita nevinovata, iar in 1920 proclamata sfanta.
Intre 1309 si 1377, Papalitatea romano-catolica nu a avut sediul la Roma, ci la Avignon, France. In 1378, Papa Grigore al XI-lea a readus Scaunul Papal la Roma.
Cifrele arabe nu au fost inventate de catre arabi, ci de catre un matematician indian. Ele au ajuns la matematicienii arabi din Africa de Nord si au fost trasmise in Europa in Evul Mediu.
Dupa Razboiul Civil din Statele Unite, intre 33% si 50% din moneda in circulatie era falsificata.
Hitler, omul anului
In 1938, revista Time l-a declarat pe Adolf Hitler “Omul Anului”. In acelasi an, fuhrerul si-a asumat controlul armatei germane, a anuntat ca intentioneaza sa zdrobeasca Cehoslovacia, si-a sporit influenta in Austria amenintand cu invazia si a exilat 12.000 de evrei din Germania.
In 1685, cartile de joc erau folosite drept bani in Noua Franta (teritoriile franceze din America de Nord) din cauza lipsei de moneda.
In 1892, Italia a ridicat varsta minima la care fetele putea sa se marite, la 12 ani.
Primele contraceptive au fost folosite in Egiptul antic. Femeile foloseau supozitoare vaginale, facute din substante acide si lubrifiate cu miere sau ulei.
Razboiul de 45 de minute
Cel mai scurt razboi a fost dus intre Zanzibar si Marea Britanie in 1896. Zanzibar s-a predat dupa 45 de minute.
Prima bomba pe care Aliatii au aruncat-o in Berlin in al Doilea Razboi Mondial a omorat singurul elefant din Gradina Zoologica din oras.
“In God We Trust” a fost motto-ul oficial al Statelor Unite abia din 1956. O insemnare a Congresului din acel an arata ca: “La acest moment, Statele Unite nu au un motto national. Comitetul gaseste de cuviinta ca In God We Trust sa fie desemnat motto-ul national american”.
Abel Tasmam a descoperit Tasmania, Noua Zeelanda si Fiji in prima sa calatorie, dar a reusit sa rateze complet Australia.
In ciuda pagubelor materiale deosebit de mari, in Marele Incendiu londonez din 1666 au murit 8 persoane. Au fost distruse cel putin 13.500 de locuinte.
Banii nu au miros
In anul 74, imparatul roman Vespasian a ramas fara bani in urma unui razboi civil. Pentru a strange fonduri a creat primele toalete publice cu plata. Atunci cand fiul sau Titus l-a criticat pentru asta, Vespasian i-a adus in vedere ca banii nu au miros (pecunia non olet).
Banca Americii s-a numit initial Banca Italiei. A fost infiintata in 1904 de catre Amadeo Giannini, in folosul imigrantilor italieni. Dupa ce s-a unit in ani 20 cu “Banca Americii, Los Angeles”, a devenit oficial “Banca Americii”.
In primul razboi civil liberian din anii 90, generalul Joshua Milton Blahyi, supranumit generalul “Butt Naked” isi conducea trupele gol, avand doar cizme in picioare. Facea acest lucru la indemnul diavolului, care, sustine Blahyi, i-ar fi telefonat la varsta de 11 ani.
Se pare ca aceasta practica l-a ferit de gloante, pentru ca Joshua Milton Blahyi inca traieste, desi este acuzat ca oamenii sai au ucis cel putin 20.000 de oameni, in timpul razboiului civil.
La inceputul Primului Razboi Mondial, Fortele Aeriene americane aveau doar 18 piloti si 5-12 avioane.
Thomas Jefferson si John Adams au murit in aceeasi zi – a 50-a aniversare a Decalaratiei de Independenta.
In 1838, generalul Antonio Lopez de Santa Anna, presedintele Mexicului, a ramas fara un picior, dupa ce glezna i-a fost distrusa de un obuz. Pentru membrul pierdut, Lopez a ordonat o inmormantare cu toate onorurile militare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!