Radu Roatiş-Cheţan a spus, într-o conferinţă de presă, că pentru cei care vor să cumpere miei tăiaţi în piaţă ANSVSA a cerut autorităţilor locale să pună la dispoziţie spaţii amenajate, cu apă caldă, apă rece şi canalizare, iar Direcţia Sanitar Veterinară a fost mandatată să asigure personal specializat, în săptămâna dinainte de Paşti, pentru monitorizarea respectării normelor de igienă.
Preşedintele ANSVSA a afirmat că crescătorii de animale vor putea duce mieii în aceste centre, iar animalele vor fi puse într-un ţarc, de unde cumpărătorii vor putea alege. El a precizat că animalele vii vor trebui să aibă certificatul sanitar veterinar de origine, de sănătate şi formularul de mişcare.
„Cumpărătorul îşi alege animalul pe care vrea să-l achiziţioneze şi, separat, după aceea, urmează procedura asomării, sacrificării, carcasa este examinată, este prelevat materialul de risc, este ştampilată şi înaintată cumpărătorului. Acest lucru este valabil pentru vânzările care se fac către populaţie în scop comercial. Cei care vor să îşi taie animalele acasă pentru consum propriu, pot să o facă fără cea mai mică problemă. Consum propriu înseamnă eu tai mielul meu, la mine în curte”, a spus Radu Roatiş-Cheţan.
Roatiş a recomandat persoanelor care îşi taie mieii în gospodăria proprie ca, în cazul în care vor să facă analize animalelor, să se adreseze medicilor veterinari concesionari.
În Bihor
În Oradea, singurul loc autorizat pentru sacrificarea meilor vii este Piaţa Ioşia Nord. RAPAS are pregătite două asomatoare pentru asomarea mieilor, iar Direcţia Judeţeană Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Bihor asigură asistenţă de specialitate pe tot parcursul sacrificării. În Bihor mai este un loc specializat pentru sacrificarea mieilor la Beiuş.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!