Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin Agenţia Naţională pentru programe comunitare în domeniul educaţiei şi formării profesionale în cadrul programului „Tineret în acţiune”.
Incluziune socială
„Proiectul a avut două componente majore: dezvoltarea abilităţilor tinerilor afectaţi de scleroză multiplă (SM) pentru o cetăţenie activă în comunitate şi egalitate de şanse pentru incluziunea socială a tinerilor afectaţi de această boală”, ne-a declarat coordonatoarea proiectului, Claudia Torje.
Iniţiatorii proiectului au urmărit de asemenea şi creşterea nivelului de implicare a tinerilor afectaţi de scleroză multiplă în cadrul comunităţii lor. Beneficiarii proiectului au fost tineri afectaţi de scleroză multiplă, dar şi tinerii cu vârste între 18 şi 30 de ani ai căror membri de familie, rude sau prieteni, au fost diagnosticaţi cu scleroză multiplă.
Activitatea centrală a proiectului a fost seminarul „Scleroza multiplă – Conexiuni ale tinerilor”, organizat la Braşov, unde au participat 70 de tineri, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale. Tinerii afectaţi de scleroză multiplă care au participat la acest eveniment au fost învăţaţi cum să depăşească complexul pe care-l au din cauza bolii.
Moţiune
Tinerii au experimentat de asemenea şi procesul democratic european prin simularea lucrărilor Parlamentului European, au dezbătut pe comitete tema incluziunii persoanelor cu handicap şi în cadrul Adunării Generale au propus, au elaborat şi au votat o moţiune de rezoluţie pe aceeaşi temă. Ei au găsit soluţii concrete şi viabile pentru rezolvarea sau ameliorarea acestor probleme. Moţiunea a fost trimisă autorităţilor cu titlul de petiţie.
Pe lângă seminarii şi dezbateri, tinerii au editat pliante şi au realizat un spot publicitar prin care au încercat să ajute publicul să conştientizeze faptul că persoanele afectate de SM sunt persoane normale.
Crina Dobocan
Trimite articolul
XPliantele si spotul publicitar sunt binevenite ! Din pacate a schimba opinia publica in sensul sensibilizarii si formarii unei noi atitudini fata de persoanele cu handicap este extrem de anevoioasa. Ar trebui tinute conferinte pe acesta tema incepand cu elevii din scoli dar si cu angajatii diferitelor institutii si,nu in ultimul rand, cu cei din institiile abilitate,angajati care traiesc din salarii primite de la stat tocami pentru a-i ajuta pe bolnavi si familiie lor ! Unii angajati din aceste institutii invereseaza rolurile, nerealizand ca au un post tocami datorita persoanelor cu handicap. Nu trebuie neglijata nici atitudinea fata de familiile care traiesc drama parintilor sau, si mai tragic, a copiilor lor tintuiti in scaune cu rotile sau paturi !
M-as bucura daca pe aceasta adrea de e-mail mi-ar parveni normele europene pentru pesoanele cu handicap sau un site unde le pot aceesa !
Multumiri anticipate ! ANONIMUS