Acesta se eliberează prin intermediul caselor de asigurări de sănătate. Din păcate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu s-a prea grăbit anul trecut să mediatizeze existenţa acestui document. Astfel mulţi români disperaţi că rudele bolnave nu pot beneficia de tratamente şi operaţii complexe în ţara de origine, au dus fel de fel de campanii de donare de bani pentru ca semenii din jurul lor să-i ajute să salveze viaţa celor dragi. Şi nu au fost puţini în această situaţie. Potrivit unui studiu realizat anul trecut în toate cele 27 de ţări ale UE, pe un eşantion de 27.200 de persoane cu vârsta de cel puţin 15 ani, a rezultat faptul că aproape 60% dintre români ar vrea să primească îngrijiri medicale în alte ţări, însă doar 2% au beneficiat de acest lucru în ultimul an, în baza formularului E112.
La fel ca şi bulgarii
Studiul, comandat de Comisia Europeană, a fost realizat atât prin telefon, dar şi faţă în faţă cu persoana intervievată. Ţările în care s-au folosit ambele forme de interviu au fost România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Ungaria, Polonia şi Slovacia. În ţara noastră, studiul a fost făcut de către Gallup şi a evidenţiat faptul că România se află pe ultimele locuri alături de Bulgaria, Letonia dar şi Finlanda sau Suedia.
Dintre românii care vor să se trateze în alte ţări, 88% au declarat că ar alege un tratament în străinătate dacă în ţară nu ar putea avea acces la el, iar 83% ar merge în străinătate pentru a primi un tratament mai bun decât în ţară. De asemenea, 61% dintre români spun că s-ar interna într-un spital din străinătate pentru a merge la un medic renumit, în timp ce 57% pentru a primi un tratament într-un timp mai scurt decât în ţară.
Pe de altă parte, 66% dintre români ar refuza să facă un tratament în strainatate din cauza distanţei prea mari de casă, iar 39% nu ar pleca pentru că nu cunosc limbi străine. De asemenea, mulţi nu-şi permit financiar acest lucru. Deşi persoanele mai învârstă ar fi cele care ar avea mai mare nevoie de intervenţii medicale, acestea sunt mai puţin dornice de a merge. Cei mai dornici să plece, într-un procent de 68%, sunt tinerii care încă studiază.
În Bihor
Asiguraţii care solicită formularul E 112 trebuie să-şi depună dosarul care include şi recomandarea din partea unui medic pentru tratamentul în străinătate, la casa de asigurări de care aparţin.
Cât priveşte judetul Bihor, potrivit spuselor Oanei Giurcă, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, anul acesta au beneficiat sau beneficiază în acest moment de servicii medicale în UE pe baza formularului E112, un număr de opt persoane. „Patru tratamente se fac în Ungaria, două în Austria, unul în Belgia şi unul în Germania. Aceste tratamente se fac pe specialităţile de oncologie, neurochirurgie, ortopedie, chirurgie şi microchirurgie”, susţine Oana Giurcă.
Viorica Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!