Conform acesteia, în perioada februarie-martie niciun curs de apă din bazinul Crişuri nu va înregistra depăşiri de cote. „Cele mai importante cursuri de apă din bazinul hidrografic Crisuri şi anume Barcău, CrisulRepede, Crisul Negru şi Crisul Alb vor înregistra un regim hidrologic cu valori cuprinse între 50-80% din normele lunare”, spune Anca Mihociu despre vremea Oradea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Ape Crisuri (DAC).
Situaţia se va schimba semnificativ în perioada aprilie-mai, când există posibilitatea depăşirii cotelor de apărare pe cursul râurilor principale din Bihor, dar şi din judeţele din jur, Sălaj, Cluj, Arad, Hunedoara.
Atenţionări
„Autorităţile locale au obligaţia de a curăţa secţiunile de râu care le revin ca administrare, astfel încât riscul de a bloca scurgerea apelor să fie minim. Cu toate acestea, dacă situaţia o va cere, vom acorda ajutor şi vom interveni cu echipamente, acolo unde prognozele estimează depăşiri de cote”, spune Ioan Oprean, directorul DAC.
În cazul unor depăşiri ale cotelor, se vor emite avertizări hidrologice de cod galben in vremea Oradea, pentru depăşirile cotelor de apărare, cod portocaliu, pentru cele de inundaţii sau cod roşu, în caz de pericol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!