Circa o sută de săteni şi vreo 20 de preoţi ortodocşi au fost gata să se bată cu jandarmii pentru a nu lăsa biserica greco – catolicilor, proprietatii de drept. După ore de negocieri, prefectul judeţului Mirea Ghitea, a cerut să nu se intre în forţă în biserică şi să se renunţe la aplicarea sentinţei pe moment, spunând că va încerca să facă o mediere între cele două părţi.
Dimineaţă în jurul orei 10.00 sătenii din Vălanii de Beiuş au lăsat munca la o parte şi s-au adunat în curtea bisericii din sat, care a fost retrocedată greco catolicilor. Oamenii sunt decişi să nu renunţe la lăcaşul de cult. Ei spun că nu este cinstit să le fie luată biserica în contextul în care credincioşii ortodocşi sunt de zece ori mai numerori decât greco – catolicii. Femei, bărbaţi, bătrani şi copii toţi s-au adunat în curtea lăcaşului de cult, au legat poarta cu sârmă şi au interzis executorului judecătoresc Gheorghe Beiuşan să pună în aplicare sentinţa judecătorească. În Vălani au sosit şi două dube de jandarmi, care au fost gata să intervină în caz de nevoie.
„Este biserica noastră din moşi strămoşi. Ei sunt numai câţiva, nu pot două trei familii să ţină o biserică. Vor să facă vrajbă în sat. Să facă altă biserică, noi nu vom ceda”, a spus Marcel Boţan, credincios ortodox. „Nu o vom da! Nimeni nu va intra pe poarta asta. Ne opunem! Dacă dau dăm şi noi. O să ne facem dreptate cu răngi, cu ce se poate”, a spus Vasile Blaş, în momentul în care efectivele de jandarmi au început să se apropie de lăcaşul de cult. „Biserica asta a fost făcută de zece familii de greco – catolici, cele mai bocotane din sat”, a spus credinciosul greco – catolic Ioan Boţan. El mărturisit că deşi nimeni nu le-a interzis să intre în biserică nu sunt de acord să participe la slujbele ţinute de preoţi ortodocşi. Oamenii au recunoscut că atunci când nu este vorba despre biserică toată lumea se înţelege în sat. Când vine vorba de biserică însă, nu se mai înţeleg nici rudele între ele.
Timp de câteva ore executorul judecătoresc, reprezentanţii celor două culte şi jandarmii au încercat să ajungă la o înţelegere. Ortodocşii nu vroiau să se dea la o parte pentru a permite punerea în aplicare a sentinţei. La un moment dat s-a pus problema intrării cu forţa, însă prefectul nu şi-a dat avizul. A promis însă că va media o înţelegere între cele două părţi. Executorul judecătoresc, Gheorghe Beiuşanu, s-a declarat nemulţumit că jandarmii nu au intervenit pentru a-i face culoar printre ortodocşi să intre în lăcaşul de cult. Jandarmii au explicat însă că ei nu pot interveni în forţă decât la cererea unui procuror şi cu avizul prefectului. Executorul judecătoresc era singurul îndreptăţit să intre în lăcaşul de cult, iar jandarmii aveau rolul să-l apere, în cazul în care era atacat de mulţime. Aşadar, în final s-a renunţat la aplicarea sentinţei. Reprezentantul Episcopiei Greco – Catolice s-a arătat nemulţumit de modul în care au decurs lucrurile. „Biserica ortodoxă este mai presus de lege la noi”, a declarat Florin Jula.
Pe de altă parte, Episcopia Ortodoxă se spală de mâini de tot acest scandal, spunând că cei care decid dacă lasă biserica greco – catolicilor sunt credincioşii. „Credincioşi greco-catolici sunt doar 20-30 în sat, pe când ortodocşi sunt în jur de 300”, a precizat reprezentantul ortodocşilor.
Biserica din sat a fost retrocedată anul trecut. De atunci se tot încearcă punerea în aplicare a sentinţei, fără succes. La finele lunii mai 2007, peste 30 de preoţi ortodocşi „au făcut zid” pentru ca în lăcaş să nu poată intra credincioşii greco-catolici, deşi episcopii Sofronie Drincec şi Virgil Bercea anunţaseră eforturi pe linia ecumenismului şi bunei înţelegeri.Potrivit Episcopiei Greco – Catolice, biserica din Vălanii de Beiuş a fost construită în anul 1856, cu contribuţia financiară a Episcopiei Greco-Catolice Oradea, de către un grup de meşteri italieni
Georgiana Anghel
Citiți principiile noastre de moderare aici!