„În zona centrală vor fi amplasaţi cinci kilometri de ghirlande noi”, a declarat Carmen Cherteş, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Luxten, firma care a concesionat de la municipalitate serviciul de iluminat public, va monta anul acesta 12 km de ghirlande luminoase. „Iarna trecută au fost zece kilometri de ghirlande. Din aceştia, cam trei kilometri nu se mai pot folosi fiindcă ghirlandele sunt uzate, iar în locul lor se vor pune cinci kilometri de ghirlande noi”, completează Aurelia Ţenţ, director tehnic în cadrul Primăriei. Pe lângă ghirlandele luminoase vor fi amplasate şi figurine în formă de stea sau clopoţel. Amplasarea instalaţiilor de iluminat va începe din zona centrală, iar până pe 10 decembrie vor fi împodobite şi arterele importante din municipiu.
De 1 Decembrie
Instalaţiile luminoase din Centru vor porni din seara de 1 Decembrie, pentru a marca şi sărbătorirea Zilei naţionale. Tot în faţa Primariei va fi împodobit şi un brad înalt, la fel ca în anii precedenţi, plus încă doi brazi în holul Primariei şi în Sala „Traian Moşoiu”. Alţi opt brazi cu înălţimea între 10 şi 15 metri vor fi amplasaţi în Parcul 1 Decembrie, pe strada Matei Corvin, în sensul giratoriu din Calea Aradului şi de la intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal, în Parcul Magnoliei, pe strada Nufărului, la Sala „Antonio Alexe” şi în intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Podului. Preţul unui brad va fi între 500 şi 700 lei, plus transportul de la Ocolul Silvic Remeţi.
Şi Hora Unirii
La o zi după ce se vor ocupa de derularea alegerilor parlamentare, autorităţile locale şi judeţene vor organiza şi evenimentele dedicate celebrării a 90 de ani de la Marea Unire, devenită sărbătoarea naţională a României.
Prefectura Bihor împreună cu Garnizoana Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea au pregătit un program cu „epicentrul” în Oradea. Astfel, între orele 10:00-11:00, lângă statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii va fi oficiată o ceremonie militar-religioasă cu depuneri de coroane de flori, urmată de o alocuţiune privind însemnătatea evenimentului rostită de prof. univ. dr. Viorel Faur şi de un program cultural-artistic care va include Hora Unirii.
Între orele 11:30-12:30 se va putea vizita expoziţia pregătită la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, iar prof. univ. loan Pop, de la Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj-Napoca, va evoca ziua de 1 Decembrie şi va sublinia contribuţia dr. Aurel Lazăr la înfăptuirea Marii Uniri. La ora 18:00, Hotelul Continental va găzdui o recepţie forum.
La ora 19:00 va porni iluminaţia de sărbători în Parcul 1 Decembrie, însoţită de focuri de artificii. Iar de la ora 19:15 instituţiile judeţene de cultură vor oferi un spectacol folcloric la Casa de Cultură a Sindicatelor din Parcul 1 Decembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!