„Reporterii Reader s Digest au testat în luna februarie 2008 umorul românilor, pentru a găsi capitala comediei. Astfel, ei au oprit câte 30 de trecători în fiecare oraş şi i-au provocat să spună un banc sau o poveste amuzantă, să cânte ceva haios sau să danseze – orice ar fi, doar să îi facă să râdă.
Fiecărei persoane care a acceptat provocarea i s-a acordat câte un punct, astfel încât scorul maxim pentru un oraş ar fi putut fi de 30 de puncte”, precizează Georgiana Capuerde, coordonatorul sondajului, într-un comunicat de presă.
În urma sondajului, pe primul loc în clasamentul umorului se află Oradea, cu 20 de puncte, urmată la trei puncte diferenţă de Timişoara. Pe locul trei şi patru s-a clasat Craiova şi Braşov cu câte 10 puncte fiecare, urmate de Bucureşti cu nouă puncte, apoi de Sibiu cu opt puncte. Pe ultimul loc se află Iaşiul cu şase puncte.
Cei 30 de orădeni, participanţi la sondaj au fost abordaţi în patru puncte strategice: pe Corso, în Complexul Lotus, pe malul Crisuluişi în Piaţa Decebal.
Deosebiri între regiuni
„Fără a avea pretenţia unei cercetări cu valoare ştiinţifică, sondajul nostru ne-a arătat că există unele deosebiri pe regiuni geografice în abordarea umorului. Cum ar fi Oradea – unde cei mai mulţi trecători au acceptat provocarea noastră şi ne-au făcut să râdem şi Iaşiul – unde cei pe care i-am abordat au fost destul de rezervaţi”, adaugă Georgiana Capuerde.
„Într-adevăr oamenii care trăiesc în vestul ţării sunt mai deschişi datorită modelului occidental pe care l-au avut mai aproape”, spune Ioan Gyuri Pascu, citat de Reader s Digest.
Majoritatea celor care au răspuns provocării revistei erau persoane în vârstă. „Oamenii mai vârstnici au trăit experienţa sărbătorilor câmpeneşti şi a glumelor spuse în ilegalitate, aşa că oricând pot descărca ceva amuzant din memorie. Umorul face parte din zestrea noastră genetică”, adaugă Gyuri Pascu, citat de Reader s Digest.
Potrivit unui sondaj similar, realizat de aceeaşi revistă şi în alte ţări din Europa, ţara noastră se clasează pe locul IV, după Croaţia, Ungaria şi Marea Britanie. După ţara noastră urmează ţări precum Polonia şi Finlanda.
Întregul sondaj se poate citi pe site-ul www.erd.ro
Viorica Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!