La 15 ani de la o primă ediție, extrem de disputată și controversată de istorici și publicul local la vremea respectivă, un grup de istorici orădeni, sub coordonarea regretatului Liviu Borcea și a colegului său, Gheorghe Gorun, au recidivat cu un al doilea volum, revăzut și adăugit.
Primul care a luat cuvântul la această lansare oficială a cărții a fost directorul Editurii Arca, cea care a preluat ștafeta istoriei orădene de la Editura Cogito, omul de cultură Mircea Bradu. Amintind de vechea ediție și de criticile care au fost aduse acelei premiere, Bradu a amintit că, deși a avut lacune, nimeni nu a reușit într-o asemenea întreprindere în anii care s-au scurs de atunci.
Fascinația Oradiei
Rând pe rând, la microfon s-au perindat toți cei care au făcut posibilă apariția acestei admirabile lucrări, istorici și cercetători orădeni.
În ceea ce privește cartea, cele peste 500 de pagini, la care se adaugă și câteva zeci de planșe, sunt pline de informații absolute fascinante legate de orașul cu una dintre cele mai frumoase istorii între așezările Europei Centrale. Meritul autorilor este acela de a fi alcătuit o lucrare ale cărei pagini sunt parcurse cu savoarea unui roman de aventuri. Dincolo de plăcerea lecturii merită evidențiată calitatea excepțională a tiparului, precum și ținuta grafică a tomului care nu ar trebui să lipsească din biblioteca personală a tuturor celor care se pretind a fi orădeni.
Valentin Buda
O nouă istorie a Oradiei
ORADEA - Sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea a găzduit, luni seara, unul dintre cele mai importante evenimente editoriale ale ultimilor ani. Este vorba despre lansarea celei de-a doua ediții a volumului intitulat Istoria orașului Oradea.
Trimite articolul
Xpowered by Surfing Waves
România
Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, solicită Curţii Constituţionale anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor.
România
Intrarea în turul doi la alegerile prezidențiale l-au făcut pe Călin Georgescu să își schimbe brusc discursul.
BIHON Sport local
Etapa a 15-a, ultima din tur, amânată din cauza ninsorii căzute vineri noaptea se va desfășura pe parcursul acestei săptămâni.
România
Începând cu data de 1 decembrie 2024, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport de polimer, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Raluca Nagy a fost finalista din partea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022.
România
Registrul Auto Român a anunțat că toate stațiile ITP din țară funcționează normal, după ce sistemul informatic a fost defect timp de mai multe zile. Joi, 21 noiembrie, o avarie majoră a blocat activitatea RAR și a stațiilor ITP din țară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!