Jurnal bihorean: Petru Filip afirma recent că vede PNL ca fiind principalul adversar al PDL la alegerile locale din mai, în detrimentul PSD. Cum comentaţi această declaraţie?
Dan Matei: Probabil că are şi domnia sa o doză de răutate vizavi de PSD. Eu comentez printr-un singur lucru: n-a fost un rezultat mulţumitor la alegerile europarlamentare dar vreau să le trezesc amintirea celor care au uitat deja că la ultimele alegeri locale am fost a treia formaţiune politică, înaintea PNL.
J.b.: Ce rezultat îşi propune PSD Oradea pentru alegerile locale?
D.M.: Suntem angajaţi în cursa pentru Primărie şi sperăm să realizăm între patru şi şase consilieri. Eu cred că partidul va realiza un procent care să se ducă între 15 şi 20%. Pe noi ne interesează în primul rând să ne impunem pe scena politică orădeană. Dacă vom reuşi, absolut toate tratativele ulterioare vor fi mai uşoare. În contextul acesta, vom încerca să ne adjudecăm un post de viceprimar.
J.b.: Aţi stabilit lista partidului pentru Consiliul Local Oradea?
D.M.: Am stabilit lista la nivelul organizaţiei municipale. E o listă care a fost înaintată organizaţiei judeţene, ce o va supune dezbaterii. Am stabilit primii zece candidaţi: sunt eu pe primul loc, pe al doilea este Claudiu Pop, pe al treilea e Pavel Mercea, pe al patrulea e Ioan Mintaş, apoi Ovidiu Mureşan, Bogdan Hossu, doamna Silvia Ardelean, doamna Florica Bungău, domnul inginer Horga şi pe locul zece e reprezentanta vârstinicilor, doamna Doina Bunea.
J.b.: Observ că apare şi Ioan Mintaş pe listă, exclus din partid de către organizaţia judeţeană.
D.M.: Domnia sa nu e exclus în acest moment din partid. A fost pus pe listă prin votul unanim al membrilor Consiliului Municipal al PSD.
J.b.: Ce se întâmplă dacă la nivelul conducerii centrale a PSD se dă avizul pentru excluderea lui Mintaş?
D.M.: Noi sperăm că nu-şi va da avizul, pentru că ultimele mesaje care au respirat din plin la Bucureşti au fost că avem nevoie de orice om de valoare, în ciuda derapajelor pe care le-au avut.
J.b.: În situaţia în care Comitetul Executiv al PSD nu-şi dă avizul pentru excluderea lui Mintaş, care credeţi că ar trebui să fie efectul acestei decizii în plan judeţean?
D.M.: Ar trebui să ne vedem de treabă cu toţii, pentru că Ioan Mintaş e un om de valoare în peisajul politic şi economic orădean. Nu trebuie să-şi pună nimeni cenuşă în cap, nu trebuie să sufere nimeni din cauza asta. Am intrat în linie dreaptă, nu mai avem timp de răzbunări, de răfuieli.
J.b.: Mihai Bar însuşi spunea că dacă cei de la Centru infirmă decizia CEx al PSD Bihor, atunci filiala judeţeană Bihor are doar un rol decorativ…
D.M.: Noi suntem o filială adevărată, nu comentez ce spune preşedintele Bar. Suntem o filială adevărată, vie, puternică într-un peisaj politic care nu este tocmai cel mai potrivit PSD-ului în Transilvania.
J.b.: În cazul în care veţi ajunge primar, cum vedeţi colaborarea cu celelalte partide politice?
D.M.: În momentul în care eşti elementul decizional trebuie făcute absolut toate eforturile pentru aducerea la masa dialogului a tuturor partidelor, pentru că ceea ce ne interesează este prosperitatea acestui oraş şi nu diferenţele între doctrine sau idei. Ce mă interesează pe mine ca orădean este să trăiesc bine, frumos şi prosper.
J.b.: Aţi iniţiat deja contacte cu celelalte partide în vederea formării unei alianţe post-electorale în CL Oradea?
D.M.: Nu. Aşteptăm alegerile, aşteptăm să ne vedem poziţionarea de după alegeri. Până la urmă, politica de alianţe se discută la nivel judeţean, cu elementele specifice fiecărei zone.
J.b.: Aţi putea colabora cu orice partid politic după alegeri, inclusiv cu PD-L?
D.M.: Din punctul meu de vedere, da. Atâta vreme cât reuşim să creăm o structură solidă în cadrul Consiliului Local Oradea, care să poată promova proiecte atât de necesare oraşului, eu cred că da.
J.b.: În calitatea dvs. de candidat PSD la Primărie, care credeţi că e principala problemă cu care se confruntă Oradea în acest moment?
D.M.: Din mulţimea de probleme pe care acest municipiu le are după optsprezece ani de dezvoltare liberă, eu cred că elementul numărul unu este lipsa investiţiilor trainice în domeniul direct productiv. E limpede că în municipiul Oradea, din 1990 şi până acum a dispărut aproape tot ceea ce înseamnă producţie. Administraţia domnului Filip are o vină foarte mare. Nu este posibil ca Oradea să nu aibă încă un parc industrial, nu e posibil ca noi să nu avem o platformă industrială, în contextul în care suntem la 500 km de Viena. Trec investitorii peste Oradea şi se stabilesc direct la Jucu. Sigur, Clujul e un important centru universitar, însă noi nu am acordat absolut nicio facilitate aici, la Oradea.
O altă problemă care loveşte din plin agenţii economici este această birocraţie excesivă din Primărie, când cineva care doreşte să obţină diferite avize trebuie să aştepte şase-şapte-opt luni de zile după avize. Însă cea mai mare problemă a acestui municipiu vine de la ceea ce ar trebui să fie baza. S-au închis Înfrăţirea, s-a dărâmat Metalica, IMPS, Sinteza se taie, Alumina ştiţi cum este, fabrica de mobilă se restrânge… E bine că se deschid mall-uri, dar până la urmă omul trebuie să aibă putere de cumpărare ca să intre în ele. Nu avem unităţi direct productive. S-au creat câteva sute de locuri de muncă, însă s-au distrus mii de locuri de muncă din domeniul direct productiv.
J.b.: Care va fi principala provocare a viitorului primar de Oradea?
D.M.: Echilibrarea economică a Primăriei. Gândiţi-vă că aici, la Oradea am avut o industrie uşoară extraordinar de performantă: confecţii, tricotaje, încălţăminte, blănărie. Ori, în momentul de faţă mai avem doar nişte secţii timide care îşi mai desfăşoară activitatea. Controlam o bună parte din comerţul european pe acest segment. E incredibil că un coleg de-al meu a fost zilele acestea în India şi era întrebat de maşinile cu programare electronică de la Înfrăţirea. Iar noi astea le-am distrus. Trebuie pregătite extrem de bine politicile oraşului în domeniul economic. Trebuie atraşi investitori şi creat un flux cât mai rapid în cadrul Primăriei.
Carte de vizită
Dan Constantin Matei
Data şi locul naşterii: 27 august 1955, Oradea
Starea civilă: căsătorit, fără copii
Istoric educaţional: 1962-1970 Şc. Gen. nr. 12 Avram Iancu Oradea; 1970-1974 Liceul nr. 2 Oradea (acum Grupul Şcolar Transilvania); 1974-1978 Facultatea de Educaţie Fizică Oradea; 1994-1998 Universitatea Babeş-Bolyai Cluj – Fac. de Ed. Fizică – completarea studiilor; 2003-2005 master în management educaţional – Universitatea Oradea; 2002 – prezent – doctorand la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti.
Istoric profesional: 1968-1975 sportiv de performanţă la CrisulOradea şi FC Bihor; 1978-1983 cadru didactic la gimnaziu; 1983 – cadru didactic la LPS Bihorul; 1985-1991 FC Bihor – tehnician în cadrul FC Bihor; 1991 – cadru didactic la LPS Bihorul; 1990 – preşedinte la FC Bihor; 2002-2003 – inspector şcolar; mai – noiembrie 2003 director la Casa Corpului Didactic; noiembrie 2003 – aprilie 2005 – inspector şcolar general adjunct al Bihorului; 2004, 2007 – prezent – cadru universitar asociat la Universitatea Vasile Goldiş din Arad.
Activitate politică: din iulie 2002 e membru PSD; din 2005 e preşedintele organizaţiei municipale Oradea a PSD.
Hobby-uri: vânătoare, pescuit, muzică clasică.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!