Pornind de la faptul că 150 de familii rrome locuiesc înghesuite în blocurile-ghetou supranumite „NATO”, Habitat a primit scutire, de la Consiliul Local Oradea, pentru taxa de aviz de construcţie a 50 de case tip duplex, pentru o sută de familii. Totodată, vor fi reabilitate cele 96 de locuinţe din blocurile NATO-Voltaire.
În luna mai vor fi ridicate cu ajutorul voluntarilor, dar şi al familiilor beneficiare, primele zece case în valoare de 17.800 dolari fiecare. Prima săptămână de voluntariat va fi dedicată jurnaliştilor şi politicienilor aflaţi în campanie electorală. A două săptămână vor fi invitaţi pe şantier tinerii care vor afla astfel despre efortul părinţilor de a le oferi o casă. Iar următoarele săptămâni sunt adresate firmelor, femeilor de succes şi, în ultimă etapă, reprezentanţilor bisericilor.
Familia Iosif Florian, pe habitat.ro
Pe site-ul HabitatBeiuş se prezintă şi una din familiile din Voltaire care se vor muta în casele habitat:
La sfârsitul anilor 70, familiile de romi care locuiau în apropiere de strada Voltaire din Oradea au fost scoase din propriile case si expropriate. Au fost mutate fortat în 6 blocuri construite special pentru aceste familii. În prezent blocurile si zona arată ca după o interventie militară. Multe geamuri sunt sparte, unele înlocuite cu carton, tablă sau pânză; pereti cu tencuiala căzută pline de graffiti; gropi de jur împrejur înfundate cu gunoaie; mormane de fiare si cartoane; multă sărăcie si mizerie.
În prezent, în acest peisaj se joacă zeci, poate sute de copii condamnati la un viitor nesigur, crud. Larisa este fiica cea mare a familiei Florian. E o fetită slăbută, frumusică foc. S-a născut aici în urmă cu 9 ani. Descultă, îmbrăcată doar într-un tricou lung îsi petrece toată ziua în acest peisaj dezolant, alături de fratii si prietenii ei. Împreună cu familia sa locuieste la ultimul etaj într-unul din cele 6 blocuri. Ca să ajungi în „apartamentul” ei trebuie sa treci printr-un hol strâmt, cu balustrade ruginite si peretii plini de igrasie, fără nici o sursă de lumină, pe scările reci, degradate si soioase. Bărbati, femei cu copii în brate înconjurate de frati si surori mai mari stau în usa apartamentelor. Toti vor să arate în ce conditii trăiesc.
Apartamentul 14, etajul III. În pragul apartamentului ne asteaptă Iosif, care stie că venim. „Poftiti luati loc si ne scuzati deranjul, dar noi suntem multi aici că stăm împreună cu încă două familii, 14 suflete în total”. Surprinzător e faptul că „deranjul” nu înseamnă mizerie. Locul e curătel, atât cât se poate în aceste conditii, dar plin cu tot felul de lucruri înghesuite peste tot. În stânga cum se intră în apartament se află bucătăria, o încăpere de 2 m lungime si foarte îngustă în care nu încape nimic în afară de o chiuvetă, 2 scaune si un dulap atârnat pe perete. Aici nici măcar nu au instalatie electrică. În „dormitor” într-un colt se află o sobă din tablă, confectionată dintr-un butoi căruia i s-au sudat 3 picioare si un horn ce iese direct prin peretele blocului. Foarte aproape e un pat sub care sunt asezate o multime de încăltăminte de toate dimensiunile. În celălalt pat sub plapumă stau zgriburiti de frig doi copii mai mici. Pe 5-6 sârme întinse în cameră sunt haine la uscat.
Un scaun subred, o măsută si un dulap mic este tot mobilierul dormitorului. Ferestrele vechi cu vopseaua de mult căzută lasă să treacă frigul si ploaia. Tavanul poartă urme de infiltratii de la apa care trece prin plafon ca si cum n-ar exista.
„De 30 de ani locuiesc aici. N-am putut să fac nimic ca familia mea să trăiască în conditii mai bune. Acum, ajutati de Habitat si ASCO sper ca băiatul si cele 2 fete ale mele să trăiască în conditii mai bune, să nu aibă copilăria chinuită pe care am avut-o eu si să poată termina scoala” spune cu tristete Iosif.
Iosif (32 ani), provine dintr-o familie destrămată, fiind cel mai mare dintre cei 3 frati. Încă nici nu împlinise 14 ani când a fost nevoit sa lucreze pentru a asigura familiei cele necesare traiului zilnic. Fiind foarte tânăr si având doar o clasă, primul loc de munca a fost la groapa de gunoi a orasului de unde colecta deseuri feroase si neferoase, pe care ulterior le valorifica.
Iolanda (32 ani), i-a dăruit 3 copii: Larisa, 9 ani, Cristina 7 ani si David de 1 an. Ea provine dintr-o familie numeroasa, având încă 6 frati. Tatăl ei a lucrat în constructii, în prezent fiind pensionat de boala, iar mama este angajată ca muncitoare la o firma care produce creveti. Odată ce i-a crescut familia, Iosif a făcut efort să-si găsească un loc de muncă pentru a-i putea oferi familiei un trai mai bun. În prezent lucrează la o firmă care produce obiecte din plastic, iar pentru a obtine venituri suplimentare Iosif cântă împreună cu Iolanda la diferite nunti si botezuri. Tatăl are grijă ca ambii copii de vârstă scolară să frecventeze cursurile Scolii Generale cu clasele I – VIII “Ioan Slavici” din Oradea.
Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO),din subordinea Consiliului Local, în parteneriat cu ONG-ul non-profit Habitat for Humanity şi Humanity Beius vor imbunatati conditiile de locuit pentru cei aproape 700 de oameni care locuiesc in blocurile „NATO” de pe strada Voltaire prin construirea de case si prin reabilitarea apartamentelor.
Multe geamuri sparte, unele inlocuite cu carton, tabla sau panza, pereti cu tencuiala cazuta pline de graffiti, gropi de jur-imprejur infundate cu gunoaie, mormane de fiare si cartoane, multa saracie si mizerie. Aceasta este imaginea Cartierului Voltaire din Oradea.
Cele peste 150 de familii care locuiesc in 96 de apartamente traiesc in conditii teribile.
Intr-un apartament de 40 metri pătraţi locuiesc şi 20 de persoane, parinti, copii, bunici si alte rude sau, in unele cazuri, stau impreuna in acelasi apartament chiar si familii fara niciun grad de rudenie intre ele. Familiile de romi au fost mutate in zona Voltaire fortat, dupa ce, în anii ‘70- 80, li s-au dărâmat casele din Calea Aradului sau alte zone.
Pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale acestor oameni se vor construi 50 de case pe terenul acordat de Primaria Oradea langa blocuri si vor fi reabilitate cele 96 de apartamente.
In sedinta de marţi, Consiliul Local Oradea, din Primaria Oradea, a aprobat scutirea de taxe pentru autorizaţiile de construire datorate bugetului local al municipiului Oradea pentru locuintele sociale cuplate-tip duplex concepute, dezvoltate si implementate de Habitat for Humanity Romania si Habitat Beius, in cadrul proiectului-pilot de dezvoltare comunitara.
Prin proiectul dezvoltat de cei trei parteneri – ASCO, Habitat for Humanity si Habitat Beius – se vor construi in prima etapa zece case pentru zece dintre familiile care locuiesc in conditii extrem de precare in blocurile de pe strada Voltaire.
Locuintele vor fi construite in cinci saptamani, iar familiile vor lucra alaturi de voluntari la propriile case si ale vecinilor.
Zece locuinte pentru cei nevoiasi
Casele care vor fi construite sunt de tip “duplex”, adica sub acelasi acoperis vor locui doua familii.
Fiecare familie, majoritatea cu trei-patru copii, va beneficia de doua dormitoare, o baie, un living comun cu bucataria. Suprafata utila a unei locuinte este de 48 m2,iar valoarea medie a unei asemenea locuinte este in jur de 17.800 de dolari. Casele Habitat sunt simple, decente, ideale pentru familiile cu venituri reduse. Ele se construiesc foarte usor cu ajutorul voluntarilor si sunt simplu de intretinut. Intre 5 mai si 5 iunie, zece locuinte vor fi ridicate de sute de voluntari in Oradea. Zece dintre familiile care locuiesc in cele mai grele conditii sunt primele care vor beneficia de case in cadrul programului.
Habitat pentru Umanitate Beius va desfasura o ampla campanie de strangere de fonduri. Companii, firme, biserici, donatori individuali, alte ONG-uri sunt cu totii invitati sa sustina financiar, cu materiale de constructii sau voluntari realizarea acestui proiect.
Timp de cinci saptamani pe santier se vor desfasura mai multe evenimente care vor atrage atentia asupra gravei probleme cu care o parte insemnata dintre romani se confrunta: lipsa unui adapost decent in care sa-si poata educa si creste copiii. In Romania 150.000 de familii traiesc in prezent sub pragul saraciei. De aceea, vor fi invitati pe santier oamenii care pot face diferenta si care pot imbunatati viata acestor familii. Fiecare dintre cele cinci saptamani va fi dedicata unui eveniment special: in prima saptamana, politicienii si jurnalistii sunt invitati pe santier sa lucreze si sa cunoasca familiile care locuiesc in conditii precare. A doua saptamana este a tinerilor care vor invata sa aprecieze mai mult efortul parintilor de a le oferi o casa decenta. In a treia saptamana companiile sunt cele care isi vor arata dorinta de implicare sociala si comunitara.
“Femeile construiesc” este cel de-al patrulea eveniment, cand doamne din elita societatii, femei puternice, de succes, vor construi impreuna un viitor mai bun pentru copiii familiilor sarace.
Reprezentantii bisericilor se vor alatura si ei celor nevoiasi, vor construi si apoi vor binecuvanta lucrarea voluntarilor.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!