Subiectul, deşi abordat de europarlamentarul Petru Filip în conferinţa PD-L de 1 Mai, transcede campaniei electorale.
„Dosarul Energia pentru Europa se vrea votat înainte de alegerile europarlamentare. Actuala Comisie de Energie vrea să treacă pachetul legislativ prin plen înainte de 2009. Sunt co-raportor al Partidului Popular European pentru sistem de comercializare al gazelor cu efect de seră, mai ales al bioxidului de carbon. Energia se va scumpi foarte mult şi va apărea o stare de mulţumire dar şi nemulţumire. Vor fi stabilite creditele pentru emisii de CO2 în atomosferă, cantităţi acceptate pentru fiecare ţară. Membrii UE vor putea vinde sau cumpăra credite prin licitaţie, inclusiv România”, a declarat fostul primar orădean la conferinţa susţinută miercuri în Parcul Nicolae Bălcescu.
Totodată, Petru Filip a apreciat că România nu acordă suficientă atenţie strategiilor europene în ce priveşte energia, astfel că autorităţile locale nu se pregătesc din timp pentru provocările următorilor ani.
„UE are strategii pentru energie şi pentru anul 2025 iar noi nu avem planuri clare nici pentru trei-patru ani. După votarea pachetului «Energia» va exista pericolul închiderii firmelor pentru care preţul emisiilor de CO2 va fi prea mare. În cauză poate intra şi CET Oradea. Vor apărea şi probleme sociale care decurg din închiderea firmelor. Unele firme se vor reloca spre ex-Europa, unde e mai permisiv sistemul de protecţie a mediului. Va fi o migraţie spre India şi Asia. Oradea şi Bihorul au un imens avantaj pe care-l au puţine oraşe europene. Apa geotermală este energie verde şi ieftină. Acest avantaj trebuie valorificat. Oradea poate deveni un oraş deosebit de interesant. Pentru aceste tipuri de energie există fonduri europene cât încape, doar să ştii să scrii proiecte.”, a mai spus Petru Filip.
Apa termală, corozivă
În Oradea apa termală este exploatată momentan pentru Ştrandul Municipal, Ştrandul Ioşia şi piscina Dacia Continental. Iar în Bihor mai sunt ştranduri termale sau izvoare termale la Băile Felix, Băile 1 Mai, Marghita, Aleşd, Mădăras, Palota, Beiuş, Răbăgani, Tămăşeu, Chişlaz, Balc şi Săcueni.
Marea problemă a folosirii apei termale ca agent termic este faptul că ea este corozivă şi se fac depuneri masive în interiorul ţevilor sau conductelor în doar câţiva ani.
Însă în ultimii ani au apărut diverse soluţii, inclusiv folosirea apei termale pentru încălzirea apei obişnuite care să fie apoi folosită ca agent termic.
Ori Uniunea Europeană finanţează tocmai astfel de proiecte moderne, prin care Oradea şi celelalte localităţi de pe harta termală a Bihorului şi-ar putea câştiga un grad mare de independenţă energetică.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!