„Scopul acestei întâlniri este de a găsi soluţii pentru acoperirea întregului judeţ, în ceea ce privesc serviciile de salubritate” declară Călin Mocanu, director la APM Bihor.
Au fost tratate problemele privind realizarea staţiilor de transfer şi asigurarea transportului deşeurilor din judeţ la depozitul de la Oradea, a Aleşdului şi Beiuşului până în 2009, şi a localotăţilor Ştei, Săcueni, Marghita şi Valea lui Mihai, până în 2010.
Problemă acută
Gestionarea deşeurilor a fost prezentată ca o prioritate a judeţului Bihor.
„Ca simpli cetăţeni, toţi suntem nemulţumiţi de curăţenia din judeţ. Deşeuri sunt peste tot”, spune secretarul de stat în MMDD, Lucia Varga. „Până acum s-a lucrat la efecte şi s-au dat doar sancţiuni. E timpul ca primăriile să se implice în soluţionarea problemei gestionării deşeurilor, fiindcă bani sunt, dar nu există voinţă din partea primăriilor.”
Reprezentantul Gărzii de Mediu, Gheorghe Raţiu a spus că în această lună au fost sancţionale primăările a 58 de localităţi, din cauza depozitării incorecte a deşeurilor.
Operatorii de salubrizare au fost încurajaţi să prezinte proiecte de gestionare a gunoaielor, până în luna mai, pentru a beneficia de finanţări europene.
„În ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, mai sunt de făcut mulţi paşi în România, în special în ceea ce ţine de educaţia populaţiei din oraşe. Am început să realizăm colectarea selectivă a deşeurilor doar în câteva zone, din cauza preţului mare al containerelor”, spune Ioan Sărac, de la SC RER Ecologic Service SA.
Carmen Brehoi
Citiți principiile noastre de moderare aici!