Programul a fost prezentat de directorul executiv al Federaţiei Patronilor Bihor, Dan Octavian, şi consultantul în afaceri Dacian Palladi. Cei doi au prezentat un istoric şi o statistică privind mediul economic orădean, dar şi planurile pe care Ilie Bolojan doreşte să le pună în aplicare în cazul în care câştigă alegerile.
Statisticile prezentate de cei doi arată că comparativ cu judeţele şi municipiile învecinate, Bihorul şi Oradea sunt în coada clasamentului, în ceea ce priveşte salariul mediu şi PIB-ul.
„Concluzia este că venitul mediu brut la nivelul judeţului Bihor este cu peste 20% mai mic decât media naţională, iar la nivelul comerţului, serviciilor, construcţiilor şi industriei, decalajul venitului mediu brut este de aproximativ 30 % faţă de media naţională pentru sectoarele indicate. Menţionăm că aceste sectoare de activitate sunt preponderente în economia oraşului Oradea”, a explicat Dan Octavian.
Studiile făcute de PNL mai arată că la o populatie cu nici 50% mai mare decât a Oradiei, în Cluj Napoca s-au realizat din impozitul pe venit venituri cu 136,7% mai mari, iar în Timisoara cu 123% mai mari decât în Oradea. „Aradul, care are o populaţie de doar 169.000 de locuitori faţă de 206.000 locuitori cât are Oradea, a realizat în 2007 93.125.000 Ron faţă de 92.489.000 Ron cât a realizat Oradea. Constatăm că dinamica creşterii acestor venituri este mai mare în oraşele cu care suntem în competitie decât în Oradea. În cazul în care Oradea nu va recupera din întârziere, orădenii vor câstiga din ce în ce mai puţin în comparaţie cu ceilalţi”, a mai spus directorul FP Bihor. De asemenea, într-un clasament al economiilor locale stabilit după cifra medie de afaceri, în zona de nordvest si vest a României Oradea este pe un loc codaş. „Rezultă că în general companiile din Oradea operează pe piaţa locală sau regională, dezvoltarea lor datorându-se exclusiv capacităţii antreprenoriale a acţionarilor şi administratorilor companiilor. Nu sunt multe companii care au sediul central în Oradea şi realizează cifre de afaceri mari pe alte pieţe”, se mai arată în studiu.
Pentru rezolvarea acestor neajunsuri, echipa lui Ilie Bolojan a propus: stabilirea unei politici de taxe şi impozite realistă, stabilirea unei structuri de venituri şi cheltuieli a bugetului sănătoasă, facilităţi pentru investitori fără discriminări, înfiinţarea de parcuri industriale, centruri exproziţionale, promovarea oraşului şi atragerea de investitori.
Georgiana Anghel
Citiți principiile noastre de moderare aici!