Potrivit procurorilor, în luna decembrie 2007, în urma unei înţelegeri prealabile, folosindu-se de o carte de identitate falsă, au retras fără de la Banca Raiffeisen 300.009 euro, din contul unei persoane private.
Au ochit un petrolist
În rechizitoriu se arată că în august 2007 Ionel Dascăl l-a contactat telefonic pe Cristian Marcoff, angajat la agenţia Raiffeisen Bank din Bucureşti, invitându-l la Oradea. Cei doi s-au întâlnit apoi la Oradea, unde Ionel Dascăl i-ar fi cerut lui Cristian Marcoff să găsească în baza de date a băncii un client cu un cont „gras” pe care să-l devalizeze folosindu-se de o carte de identitate falsă. Reîntors la Bucureşti, Cristian Marcoff l-ar fi identificat ca ţintă vulnerabilă pe ex-petrolistul orădean Mircea Pocşe, care avea în cont circa 1.500.000 euro în cont, şi i-ar fi comunicat lui Ionel Dascăl datele despre depozit, sumă, titularul contului, inclusiv i-a prezentat specimenul de semnătură al acestuia. Pe urmă a fost cooptat şi salontanul Nagy Krisztian, căruia Ionel Dascăl i-a cerut două fotografii tip buletin şi i-a promis un comision de 10% din pradă.
„Orădeanul a obţinut apoi în Timişoara un fals al cărţii de identitate cu numele titularului contului şi fotografia inculpatului salontan, după care s-au deplasat împreună la Agenţia Raiffeisen Bank Bucureşti unde au solicitat un extras de cont programând totodată retragerea sumei de 1.000.000 euro. Întrucât după această programare şi-au dat seama că sunt suspectaţi de lucrătorii bancari, inculpaţiiau decis să se reîntoarcă la Oradea, renunţând la retragerea acelei sume în Bucureşti”, declară procurorul Dorel Moţiu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Prinşi în flagrant
Ajunşi la Oradea, complicii s-au prezentat la bancă unde au dorit să retragă 300.009 euro, apoi au încasat suma de 18.000. Nemulţumit însă de comisionul mai mic decât cel promis, Nagy Krisztian a refuzat în ziua următoare să se mai prezinte spre a retrage şi alte sume. Astfel, a mai fost atras în grupare Florin Mateaş care ar fi acceptat, contra unui comision de 10%, să retragă bani din cont. „Tânărul din Bratca s-a prezentat la Agenţia Dacia Raiffeisen Bank din Oradea cu actul de identitate fals şi producând o semnătură falsă, a reuşit în data de 10 decembrie 2007 să retragă suma de 5.000 euro, în 11 decembrie 2007 suma de 50.000 euro. Însă pe 12 decembrie 2007, când trebuia să ridice restul de sumă de la aceeaşi bancă, inculpaţii au fost prinşi însă datorită lucrătorilor bancari, care anunţaseră poliţia”, a declarat procurorul Dorel Moţiu.
Imaginea ataşată a fost surprinsă de camera video de supraveghere din interiorul filialei bancare.
Trei dintre membrii grupării au fost arestaţi, însă capul grupării, Ionel Dascăl, nu a fost prins încă, el fiind dat în urmărire generală.
Cei patru riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 20 de ani.
Georgiana Anghel
Citiți principiile noastre de moderare aici!