Mulţi dintre ei sunt cotaţi cu averi mai mici decât în topul anului trecut. Realiazatorii Top 300 Capital au şi o explicaţie: „Este posibil ca în 2008 să vedem milionari mai săraci. Nu ca au mai puţini bani în conturi sau afaceri mai puţin profitabile. Ci, pur şi simplu din cauza dezumflării balonului imobiliar”.
Pentru a determina valorile proprietăţilor imobiliare, realizatorii clasamentului s-au folosite de date din expertizele privind preţurile minime utilizate de notari, date furnizate de agenţii imobiliari şi valori din tranzacţii similare. S-a ţinut cont şi de datorii. La nivel naţional, măsura prosperităţii celor mai bogaţi 300 de oameni de afaceri din România este dată de cifra 39 de miliarde de euro. Aceasta reprezintă 33% din Produsul Intern Brut al României pe anul trecut.
Constanţă
Ioan şi Viorel Micula rămân, în Top 300, cei mai avuţi bihoreni. Averea celor mai potenţi oameni de afaceri din Bihor s-ar putea rotunji substanţial. Aceasta, în urma unei decizii recente al Tribunalului de Arbritaraj de la Washington care a condamnat statul român, în procesul cu fraţii Micula, la plata unor daune ca urmare a retragerii facilităţilor făcute pentru investiţiile în zona defavorizată Nucet-Ştei.
Viorel Micula aprecia că aceste dauna s-ar putea situa în jurul cifrei de 500 de milioane de euro. Adică jumătate din averea cu care sunt cotaţi fraţii Micula în acest moment. Printre altele , oamenii de afaceri bihoreni sunt proprietarii a 2,2 milioane de ha de teren intravilan, au în arendă 11.000 de ha, deţin 18 hoteluri, cu o capacitate de cazare de peste 6.000 de locuri.
Zoltan Teszarui a făcut în acest an un împrumut sindicalizat de 500 de milioane de euro pentru a-şi dezvolta reţelele de comunicaţii. A lansat serviciile Digi.Mobil pentru care a raportat 1,1 milioane de clienţi şi vrea să lanseze servicii de transmitere a datelor pentru segmentul mass-market.
Alexandru Mudura a împrumutat 20 de milioane de euro pentru a extinde Centrul Comercial Lotus Market, iar ca pesoană fizică are proprietăţi evaluate la zece milioane de euro.
Proprietarul Leonardo, Florin Panea, a intrat în acest an pe piaţa încălţămintei de lux cu brandul Davinci, brand care are ca ţintă oamenii cu venituri medii şi peste medii şi care este o replică la Benvenuti, brand deţinut de fostul său asociat de la Leonardo, Dan Pavel.
Mai puţin cunoscut bihorenilor, Tibor Tincău a devenit o prezenţă constantă în topul celor mai bogaţi români. El deţine 28, 13 % din acţiunile Sinteza. Activitatea companiei va fi relocată în zona industrială, urmînd ca pe terenul deţinut în centru să se construiască un ansamblu rezidenţial.
Beniamin Rus este implicat în construirea ansamblului rezidenţial Luceafărul şi deţinător a 50% din acţiunile Drumuri Bihor.
Milionarii Bihorului
Fraţii Micula, afaceri în producţie, media, turism, imobiliare, avere între 960-980 milioane euro- locul I în Top 300
Zoltan Teszari, afaceri în comunicaţii, avere estimată între 550-600 milioane euro, locul 13 Top 300
Alexandru Mudura, afaceri în producţie, imobiliare, Lotus Market, avere de 147-152 milioane euro, locul 52 în Top 300.
Florin Panea, afaceri în comerţ, avere 50-54 milioane euro, locul 150 în Top 300
Tibor Tincău, afaceri în transport, avere: 47-49 milioane euro, locul 160 în Top 300
Beniamin Rus, afaceri în domeniul construcţiilor, avere 38-41 milioane euro, locul 182 în Top 300
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!