Rezultatele arată că, din punct de vedere ecologic, 75% din principalele cursuri de apă din judeţ, sunt în stare „foarte bună”.
„Normele europene, stabilite prin Directiva Cadru privind Apa, impun ca până în 2015, în toate ţările membre UE, resursa de apă să atingă o stare ecologică „bună”, adică să se încadreze în clasa a II-a de calitate. Analizele pe primul semestru din 2008 indică faptul că în Bihor, obiectivul de calitate a apelor impus de normele europene este realizabil”, informează directorul DAC, Ioan Oprean.
Apele, sub lupă
Stabilirea categoriilor de calitate se realizează prin compararea valorilor obţinute cu cele prevăzute de lege, pe baza elementelor biologice, hidromorfologice, chimice şi fizico-chimice. Cele cinci stări ecologice pentru râuri şi lacuri naturale sunt foarte bună (clasa I), bună (clasa II), moderată (clasa III), slabă (clasa IV) şi proastă (clasa V).
„Sistemul de supraveghere a calităţii apelor se realizează în flux lent, lunar, şi în flux rapid, zilnic. La nivelul judetului Bihor, în flux lent sunt monitorizate râurile Crişul Negru, Crişul Repede, Barcău şi Ier, precum şi afluenţii lor, iar în flux rapid, monitorizarea se realizează, la nivelul unei singure secţiuni, pe Crişul Repede, la Tărian”, spune Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al DAC.
În primele şase luni ale anului în curs, rezultatele puse la dispoziţie de DAC, arată în felul următor.
Crisul Repede a fost monitorizat în şase secţiuni, pe o lungime de 187 km. Rezultatele analizelor indică o stare bună a apei, încadrandu-se în clasa a II-a de calitate, datorită unor indicatori chimici relevanţi fenoli, detergenţi şi alţi poluanţi toxici. Restul indicatorilor chimici – salinitate şi regim de nutrienţi – râul se încadrează în clasa I de calitate pe tot tronsonul monitorizat.
Crişul Negru a fost monitorizat în şapte secţiuni, tot pe o lungime de 187 Km, fiind încadrat în clasa I de calitate pe toata lungimea monitorizată. În secţiunea Ştei, pe o lungime de 23 km, râul Crişul Băiţa se încadrează de asemenea în clasa I de calitate.
Pârâul Peţa a fost monitorizat pe 2 secţiuni, pe o lungime de 21 km. În Sânmartin este în clasa I de calitate, iar în secţiunea aval de municipiul Oradea se încadrează în clasa a II-a de calitate.
Pe un tronson de 75 km, de la Suplacul de Barcău până la frontieră, Barcăul se află în clasa a II-a de calitate, datorită activitaţii de extracţie a ţiţeiului, regimul de oxigen din apă şi cantitatea de nutrienţi suportând modificări. În clasa a III-a de calitate, pe un tronson de 50 km, se află râul Ier, în localitatăţile Diosig, Tarcea, Andrid, datorită oxigenului dizolvat.
Carmen Brehoi
Citiți principiile noastre de moderare aici!