Astfel, până la ora actuală, din cei 300 de rromi care au fost identificaţi fără acte de identitate în Oradea,119 sunt deja legitimaţi, iar 51 sunt în lucru. Un număr de 66 de certificate de naştere au fost eliberate, iar în septembrie se va oficia căsătoria civilă pentru 15 cupluri de etnie rroma. La acestea se adaugă şi 50 de schiţe RLV efectuate în vederea obţinerii certificatelor de proprietate pentru 50 de locuinţe.
Proiectul este finanţat prin programul PHARE care a alocat 44.495 de euro, iar contribuţia ASCO fiind de 14.220 de euro. Perioada de desfăşurare a proiectului este stabilită între 13 ianuarie 2008 şi 13 ianuarie 2009 şi îi are ca parteneri pe Prefectura Judeţului Bihor, Agenţia Judeţeană de ocupare a Forţei de Muncă, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Oradea şi Bihor, Inspectoratul Şcolar şi fundaţia Ciore Roma. Menţionăm că în proiect sunt cuprinşi şi rromi din zona metropolitană, dar interesul autorităţilor locale este foarte scăzut.
Birou de consiliere în cadrul comunităţii
Un alt biectiv ţintit este înfiinţarea unui Birou de Consiliere şi Informare a populaţiei de etnie rromă cu privire la conştientizarea importanţei actelor de identitate şi stare civilă, în cadrul comunităţii din Oradea de pe str. Digului nr.6. Aici se pot adresa cei 1000 de etnici rromi cuprinşi în această campania de informare. Va fi un punct permanent în care, în funcţie de conţinutul proiectului, rromi pot cere informaţii suplimentare.
Vasilica Marinca
Citiți principiile noastre de moderare aici!