După ce a refuzat să voteze majorarea taxei special aplicate lunar celor care n-au contract cu RER-ul, PSD Oradea a susținut ieri o conferință de presă, pentru a continua tiradaîmpșotriva modului în care administrația Birta s-a achitat de implementarea noului contract cu RER Vest. Liderul local, Adrian Madar, califică drept „gestiune dezastruoasă” ceea ce s-a derulat până acum și își detaliază aprecierile, pe trei direcții.
[eadvert]
Primul motiv pentru „dezastrul” invocat este „prelungirea exagerat de mult a perioadei de mobilizare”. Conform contractului, aceasta era perioada care urma să se încheie atunci când existau condițiile pentru ridicarea selectivă a gunoiului și ar fi trebuit să dureze trei luni. Contractul a fost semnat în noiembrie 2020, iar perioada a fost prelungită de trei ori până acum. El oferă ca explicație pentru acesta „perioada electorală care s-a suprapus peste validarea noului contract” și-l acuză implicit pe primarul Florin Birta că a tărăgănat o problemă acută, de mare interes local, pentru beneficii electorale: noile tarife de salubrizare, consideră Madar, ar fi impactat rezultatele alegerilor locale, ca atare, chestiunea a fost amânată până după alegeri.
Și „nici acum nu sunt întrunite condițiile”, susține consilierul, prima condiție nebifată fiind că abia după 1 iunie vor fi dotate cu CIP-uri pubelele pentru reciclabile.
El s-a referit apoi la „majorarea nejustificată a tarifelor”, dând exemplul deszăpezirii, la scurt timp după semnarea contractului.
„A doua categorie de tarife majorare nejustificat, tarifele pentru colectarea selectivă a deșeurilor, o apreciez mai gravă decât prima, pentru că aceia care suportă majorarea sunt cetățenii. Cetățenii i-au investit la vot cu încredere, inclusiv cu convingerea că vor negocia tarife corecte, dar au fost înșelați. Primăria a permis și a acceptat tarife prea mari în relația cu RER Vest”, consideră Madar.
El a reluat problema adaosului punctată în urmă cu câteva luni: „Costurile de depozitare sunt la 8 milioane de lei pe an. Primăria a inclus în tarife acest cost, în afară de cei 8 milioane lei – costuri reale, și o marjă de 10%, adică 800.000 de lei pe an în plus”, reclamă el.
Un al treilea argument: „un haos în reflectarea în documente a situației de fapt din contractul cu RER Vest”. Cu alte cuvinte, Madar susține că „contractele semnate cu RER nu sunt respectate”: contractul cere ca deșeurile reciclabile să fie taxate în funcție de numărul de ridicări, de fapt e un tarif fix de 19,22 lei pe lună. „E încălcat astfel și regulamentul de salubrizare, care zice că se plătește în funcție de volum. Acum aflăm că cetățenii vor plăti un tarif de 17,87 lei pe persoană, prevederea e contrară atât contractului de delegare cât și caietului de sarcini. De ce mai facem licitații publice dacă ajungem la situații care nu respectă caietele de sarcini?”, se miră consilierul.
El consideră că tarifele neprevăzute în contracte – cel „engros” la reciclabile și cel „tranzitoriu”, de peste 17 lei/persoană, nu sunt legale din moment ce nu au fost aprobate în Consiliul Local. „Nu ai voie, ca operator, să aplici un tarif neaprobat în Consiliul Local”, susține el.
Taxa de salubrizare
Madar afirmă că aleșii sunt ținuți în neștiință de administrația locală în privința taxei de salubrizare pe care au fost chemați să o majoreze, săptămîna trecută, în Consiliul Local. Nu se știe nici cum se va aplica, nici de când, „aflăm din comunicate că va fi aplicată din 1 iunie, dar așa ceva nu există în hotărârea de Consiliu Local”.
Calcule… maximale
În opinia lui Madar, conform unor calcule maximale, Oradea ar avea cel mai scump serviciu de salubrizare raportat la municipiile cu care s-ar putea compara. „Dacă s-ar ridica în fiecare săptămână, tariful ar fi de 107 lei pe lună”, spune el, referindu-se la cei care au optat pentru volumul maxim posibil al pubelelor, la case. La două ridicări pe lună, ar fi 62 de lei. „Conform acestor date, avem cel mai scump tarif din țară”, zice el. În context, a oferit exemplul Clujului, care taxează cu 10,93 lei/lună/persoană, diferența e subvenție de la buget. Calculele sale vin înainte ca RER Vest să fi emis prima factură în baza noullui contract și fără ca alesul PSD să fi investigat, de fapt, câte ridicări se fac, în medie, de la o gospodărie sau pentru care pubele, au optat, în medie, orădenii.
Concluzia sa: „calculul taxei de salubrizare e o nouă dovadă de dublă măsură”, se vede din nou că executivul nu a lucrat „în favoarea cetățeanului”.
Trimite articolul
Xprimaria oradea impreuna cu RER au majorat tarifele cu 400% dupa bunul lor plac motiv pentru care abonatii nu vor sa-si reinoiasca contractele, ei vor sa faca bani multi nejustificat de la abonati prin majorarea exorbitanta de tarife ceea ce este inadmisibil, rer incaseaza pe an cca. 50 de milioane de lei iar acum dupa noile tarife cor incasa de 3-4 ori mai mult cum e posibil asa ceva ca o firma de gunoi sa poata majora abuziv preturile dupa bunul lor plac sprijiniti total de catre primarie. se vede ca birta nu-si merita functia de primar .
IN SFARSIT CINEVA VEDE CA PIRIMARUL BIRTA FACE JOCURILE rer-ului. DE CE POPULATIA PLATESTE GUNOIUL MENAJER LA METRU CUB DE 105 LEI PE RIDICARE ,IAR rer-ul PLATESTE DEPOZITAREA LA HALDA DE GUNOIUL MENAJER CU 20 DE EURO TONA??? AIA INSEAMNA CA NOI PLATIM PE RIDICARE MAI MULT DECAT PLATESTE rer-ul PE TONA DEPOZITATA. VA RUGAM DOMNULE PRIMAR SA VA REEVALUATI DECIZIILE PRIVIND TARIFELE DE SALUBRIZARE!!!
Tarife mari pentru servicii medievale
Spatii de depozitare accesate arhaic(inchise si deschise cu mana) ,mirosuri pestinentiale iar gestionarea deseurilor ar presupune platirea fiecaruia in functie de cantitatea emisa ,cei ecologisti platesc la fel ca ceilalti -fiecare apartament ar trebui sa plateasca pe kilogram nu pe persoana
Ar mai fi de semnalat ca daca avem preturi europene sa existe cat mai diferite containere de depozitare -aspect neglijat de cei responsabili -in strainatate pentru scutece,consumabile medicale de la domiciliu etc sunt modalitati de depozitare si gestionare separat.
Pentru transparenta ar fi de apreciat care e raportul beneficiu /cheltuieli pentru ridicarea gestionarea prelucrarea deseurilor , beneficiul firnei RER e mai de interes decat curatenia orasului sau satisfactia cetateanului