Romano-catolicii de pretutindeni au sărbătorit, duminică, Floriile. Sărbătoarea marchează intrarea Domnului în Ierusalim. De luni, 6 aprilie, începe Săptămâna Patimilor, care va culmina duminică, 12 aprilie, cu Învierea Domnului. Săptămâna Patimilor îi pregăteşte pe credincioşi de Sfânta Înviere.
Zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Patimilor au o semnificaţie obişnuită, iar slujbele speciale încep, în Episcopia Romano-Catolică de Oradea, cu ziua de joi, de la ora 18:00, numită Joia Mare. În Vinerea Mare, de la ora 15:00, se oficiază devoţiunea Calea Sfintei Cruci, iar seara de la ora 18:00, celebrarea liturgică specifică acestei zile. Celor zece rugăciuni universale din Vinerea Marea li se adaugă una specială pentru aceste vremuri de criză şi carantină, care a fost transmisă preoţilor şi episcopilor.
În seara zilei de Sâmbăta Mare, de la ora 20:00, va avea loc Vigilia Pascală. În Duminica şi Lunea Sfintelor Paşti, slujbele religioase vor începe de la ora 11:00.
Fără credincioşi
Date fiind condițiile speciale impuse în perioada epidemiei provocate de răspândirea noului coronavirus, celebrările din Săptămâna Mare, dar şi la Solemnitatea Învierii Domnului se vor oficia cu biserica închisă, fără participarea credincioşilor.
,,Alături de preotul celebrant, în măsura posibilităților și cu respectarea normelor comunicate de autoritățile civile, la celebrare vor fi prezenți cantorul și sacristanul. Pe întreg teritoriul diecezei noastre, celebrările din Săptămâna Mare vor avea loc la aceeași oră. Orele vor fi comunicate credincioșilor, pentru ca și ei să se poată alătura celebrării prin rugăciune în locuințele lor”, a anunţat Episcopia Romano-Catolică, într-un comunicat de presă.
Instituţia a anunţat că în celebrările acestei săptămâni se vor respecta toate cele prevăzute în decretul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor din Vatican. Astfel, în Duminica Floriilor nu a avut loc nicio procesiune, în Joia Mare nu se face Ritul spălării picioarelor, Sfântul Sacrament se păstrează în tabernacol. Totodată, în Vinerea Mare, Adorarea Sfintei Cruci se face în mod simplificat, crucea fiind sărutată doar de preotul celebrant, iar la Vigilia Pascală nu se sfințește focul și nu se binecuvântează apa.
De asemenea, Sfințirea uleiurilor în Joia Mare se oficiază de către episcop în catedrala episcopală, dar fără preoți și fără popor. Preoții vor urmări online transmisia acestei liturghii, la ora 10:00, și vor participa doar prin rugăciunea lor.
Recomandări
,,În zonele noastre există obiceiul de a ridica Sfântul Mormânt și de a păzi mormântul lui Isus în Sâmbăta Mare. De asemenea, la sfârșitul Vigiliei Pascale, în multe locuri, se face ceremonia Învierii și procesiunea de Înviere. În acest an, toate acestea se omit. Dar, la sfârșitul celebrării Vigiliei Pascale, celebrantul va da binecuvântarea sacramentală asupra tuturor, care celebrează în casele lor Învierea Domnului”, mai este precizat în comunicatul Episcopiei Romano-Catolice.
Pe perioada celebrărilor liturgice, clopotele vor acţionate pentru a le semnala credincioşilor că, în biserici, preoţii se roagă pentru ei.
Episcopia recomandă preoţilor să transmit live celebrările liturgice, astfel încât credincioşii să poată participa la aceste momente liturgice. Credincioşilor le cere să participe la aceste transmisii directe în spirit de reculegere şi să-şi adapteze participarea la celebrări, comportându-se ca şi cum ar fi în biserică.
Programul celebrărilor transmise prin Centrul Episcopal, împreună cu recomandările actuale, se pot consulta pe site-ul episcopiei – www.varad.org. Tot aici, a fost postat un îndrumar pentru credincioşi, care cuprinde scurte informaţii despre sărbătoare, rugăciuni, lecturile biblice prevăzute şi câteva sfaturi practice. Pentru copii a fost pregătit un alt material, menit să-i ajute să înţeleagă această sărbătoare.
Trimite articolul
Xnu îl mai răstignesc pe hristos la terasa ciuperca? vai vai! mai ținjeți minte cum făceau tîmpiții ăștia referendum? că ei sunt cu valori, cu tradiții, cu dumnezeu!!! a venit răceala și au închis abc-ul. se laudă cu preoții care au murit la datorie, dar ei sunt niște nimeni și niște atei. nu le-aș mai zice biserică, le-aș zice club social pentru vreme frumoasă. cu mîna lor și-au belit credința mai tare decît i-au belit comuniștii. faceți, bă, un referendumj împotriva ciumei, poate vă iese cvorum! flegme pentru voi!