Condițiile precare din căminele universităților din România afectează parcursul academic, arată o analiză a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
Organizația a făcut o analiză privind echitatea facilităţilor de cazare oferite studenţilor din instituţiile de învăţământ superior, iar potrivit acestui document, doar şase universităţi au camere cu grup sanitar propriu în toate căminele, numai în 6,3% dintre cămine serviciile de curăţenie au loc zilnic şi doar 13,33% dintre cămine au spaţii de recreere.
ANOSR a evidențiat că un impact semnificativ asupra abandonului școlar o au condițiile de cazare din căminele universităților.
Cu doar jumătate din cererile de cazare satisfăcute (1453 de locuri de cazare – n.r.), Universitatea din Oradea se confruntă cu o criză de locuri, chiar dacă Primăria Oradea și Compania Națională de Investiții lucrează la trei noi cămine.
Facilitățile existente lasă de dorit, conform ANOSR. Studenții orădeni, aflați în cămine, se văd nevoiți să împartă bucătăria cu 70 de colegi, o mașină de spălat cu alți 35, iar lipsa uscătoarelor de rufe constituie o altă problemă majoră. Siguranța este și ea problematică, căminele având portari în loc de acces securizat.
Cu toate acestea, există speranță căci Universitatea din Oradea are în construcție trei noi cămine, care vor adăuga 50 de camere noi în căminul de pe malul Peței, aflat în construcție din anul 1998. Cu toate acestea, condițiile de trai în camerele cu patru paturi rămân o provocare, afectând semnificativ experiența studenților.
De asemenea, căminele studențești din Oradea nu sunt atrăgătoare pentru studenții cu dizabilități, doar 1% dintre locatari intrând în această categorie. Documentul ANOSR mai arată și că, deși locurile sunt ocupate în totalitate la începutul anului universitar, în prezent instituția de învățământ de pe malurile Peței are 87,25% din locuri ocupate. Explicația ar fi că, pe parcurs, studenții renunță la cazarea în cămin.
ANOSR a adus în atenție și costurile cazării pentru studenții orădeni, concluzionând că aceștia plătesc 14% din bursa socială de 900 de lei pentru o cameră (regia minimă fiind de 130 de lei), procentul fiind cel mai mic din țară. În contrast, în alte centre universitare, studenții se confruntă cu procentaje de până la 64% (universitatea de Medicină din Târgu Mureș) sau 60% (Universitatea din Craiova). La nivel național media este de 31%, arată analiza organizației studențești.
„Analiza subliniază discrepanțele semnificative între condițiile de cazare din universitățile din România, evidențiind necesitatea unor măsuri pentru facilitarea accesului la o cazare de calitate. Instituțiile de învățământ superior trebuie să adopte măsuri adecvate în funcție de nevoile și problemele identificate”, a concluzionat ANOSR.
Cămin studențesc și cantină nouă la Universitatea din Oradea
O echipă, coordonată de ec. Adrian Nicula, directorul general-administrativ al Universității din Oradea, a scris un proiect în valoare de aproape 40 de milioane de lei care va aduce universității încă un cămin studențesc și o nouă cantină. Proiectul a fost aprobat, iar cantina urmează să fie amplasată în apropierea terenului de fotbal și a sălii de sport a universității.
Ea va avea 425 de locuri, 265 în interior și 160 pe terasă.
„Era nevoie de această investiție deoarece, în această zonă a campusului central, vor fi date în folosință peste 1.600 de locuri de cazare”, explică rectorul Universității din Oradea, prof. Constantin Bungău.
Noul cămin va fi construit în vecinătatea bibliotecii Universității din Oradea, urmând să aibă parter și patru etaje. Vor fi, în total, 79 de camere, din care două destinate cazării persoanelor cu dizabilități. Imobilul urmează să ofere studenților acces la oficii și săli de studiu – anunță Adrian Nicula.
„Grație acestui proiect, finanțat cu 39.269.829 lei, Universitatea din Oradea este cu încă un pas mai aproape de ambițiosul ei obiectiv, acela de a avea cazați doar câte doi studenți în fiecare cameră din căminele noastre”, a mai precizat Constantin Bungău.
Proiectul este finanțat prin PNNR și se adaugă celor cinci cămine studențești de care dispune Universitatea din Oradea.
„Alte două facilități de cazare, finanțate de administrația locală, sunt acum foarte aproape de faza finală a construcției, urmând să se adauge, în viitorul imediat, celor trei cămine aflate deja în funcțiune”, precizează rectorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!