Cabana va fi refăcută, ca urmare a unui studiu istoric, pentru a aduce cât mai mult cu arhitectura originală. “În baza unei sesizări de la arhitecți pasionați de imaginea clădirilor din Bihor, domnul Mălan (n.r. Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor) și echipa care a câștigat licitația au făcut o revizuire a modului în care era proiectată partea de lemn, balcoane, acoperiș, în baza unor poze din perioada interbelică, să arate cât mai aproape cu ce a fost în acea perioadă”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, în cadrul ședinței din data de 15 iulie, când aleșii județeni au votat actualizarea indicatorilor economici pentru proiectul de reabilitare.
Studiu istoric pentru reabilitarea imobilului
“Considerăm că prin refacerea clădirilor originale conform fotodocumentațiilor din acest studiu istoric, pe lângă motivația arhitecturală, estetică și urbanistică se încadrează de minune în scopul lucrării de bază ,,Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare – PRONATURE”, dar va fi și un omagiu pionierilor turismului montan bihorean. Astfel, pentru aducerea clădirii la forma inițială, față de varianta aprobată la faza Studiu de Fezabilitate, se propune realizarea unei mansarde cu lucarnă centrală, respectiv a unor tersase acoperite la partea frontală a clădirii”, se arată în anexa la Hotărârea Consiliului Județean nr.153 din 15 iulie. Potrivit documentului, cabana va avea spații expoziționale, sală multifuncțională de conferințe, spațiu de depozitare, birouri, oficiu și grupuri sanitare.
Reabilitare în condiții speciale
Lucrările efective la reconstrucția Cabanei Vadu Crișului vor începe în zilele următoare, după ce miercuri, 11 august, a fost eliberată autorizația de construcție, a anunțat CJ Bihor. “Din februarie anul acesta, când a fost dat ordinul de începere al lucrărilor, și până acum, constructorul a eliberat terenul de molozul rezultat în urma lucrărilor pentru punerea în siguranță a clădirii. În acest context, echipa de proiect de la Consiliul Județean Bihor a făcut o vizită de lucru în teren pentru a verifica stadiul lucrărilor, alături de reprezentanți ai constructorului, proiectant și dirigintele de șantier. Lucrările de reabilitare sunt realizate în condiții speciale, fără posibilitate de acces auto. Toate materialele rezultate din demolări și materialele necesare pentru construcție sunt transportate pe calea ferată și apoi manual pe platoul unde se realizează construcția”, se arată într-un comunicat al CJ Bihor.
Pe bani europeni
În urma licitației încheiate în 18 februarie 2021 a fost semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea de operatori economici SC AD West Construct SRL și SC Clasx Design SRL. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 22 februarie 2021, iar termenul de execuție este de 21 de luni.Valoarea contractului este de 2,7 milioane de lei.
[eadvert]
Banii pentru reconstrucție sunt alocați prin Proiectul European ROHU 126 ,,Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare – PRONATURE”, finanțat în cadrul Programului Interreg VA România – Ungaria 2014 – 2020. Obiectivul investiției este ,,Reconstruire Cabana Vadu Crișului pentru realizare Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!