După un an de pauză forțată din cauza pandemiei, Direcția Județeană de Sport și Tineret Bihor a reluat organizarea Galei sportului bihorean. O festivitate desfășurată într-un cadru restrâns la sediul instituției, care a fost transmisă live pe pagina de facebook a DJST Bihor. Evenimentul a debutat cu un moment de reculegere în memoria unor foști sportivi sau persoane care au activat în sport, plecate la cele veșnice în 2021: Ileana Gyulai Ienei (scrimă), Pali Popovits sr., Ioan Sărac, Istvan Harsanyi (toți trei fotbal), Dragoș Oprea (baschet), Constantin Pană (atletism), Florin Macaru (box), ziaristul Vasile Sere și scriitorul de cărți sportive Constantin Butișcă. În discursul său, directorul Petruț Drăgan a făcut o veritabilă pledoarie pentru sport. „Mă bucur că putem organiza această festivitate chiar și în acest cadru restrâns. Un an cu suișuri și coborâșuri, în care am avut rezultate bune dar și mai puțin bune. Sunt 32 de ani de la izbucnirea Revoluției din România. Ce am făcut în acești 32 de ani cu sportul? După cum se arată nu prea multe lucruri bune. Ne tot întâlnim și discutăm despre posibile strategii în care sportul românesc să fie o prioritate. Atâta timp cât conducătorii noștri nu decretează sportul o prioritate națională în România, nu vom putea vorbi nici despre sănătate, armată, nici despre performanțe, educație, pentru că sportul reprezintă toate acestea la un loc. Sper ca viitorul să sune bine pentru sport”, a spus Drăgan.
El a anunțat că din 2022 DJST nu va mai funcționa în formatul de până acum după ce a apărut Ministerul Sportului, ci se vor separa Direcția de sport și Direcția pentru tineret.
La sporturi olimpice cel mai bun în 2021 a fost ales judoka Alex George Creț (judo, LPS Bihorul-CSM Oradea, antrenor Emil Morar).
Alex are în palmares în acest an un loc 5 la Campionatul Mondial U21, iar în țară a devenit campion național de seniori, tineret și juniori. Locul 2 a fost adjudecat de atletul Mihai Dringo (CSM-CSU Oradea, antrenor Robert Olah), medaliat în probele de 400 m sau ștafetă 4×400 m la tineret și seniori, iar pe 3 s-a clasat Anastasia Bako (CS Crișul Oradea, antrenoare Cristina Madău), multiplă campioană de juniori și medaliată la tineret și senioare.
Cea mai bună echipă a anului în Bihor a fost CSM CSU Oradea (antrenor Cristian Achim), vicecampioană națională la baschet, locul II în Cupa României și locul III în FIBA Europe Cup. Podiumul a fost completat de poloiștii de la CSM Oradea (antrenor Dorin Costrăș) și baschetbaliștii U18 de la LPS-CSM Oradea (antrenor Alin Cureș).
Laureați la sporturi olimpice: Mark Fandly (atletism, CSU-CN Mihai Eminescu, antrenor Florin Indrie), Alesia Rengle (atletism, CSU-CN Mihai Eminescu, antrenori Mariana și Virgil Preda). În cadrul galei au fost recompensați cu o plachetă și diplomă Armando Bungău (Decathlon) și Marius Musteață (Selgros) pentru sprijinul acordat sportului bihorean.
Secțiunea sporturilor neolimpice a fost câștigată de Andreea Neag (fotbal-tenis, Tengo Salonta, antrenor Vasile Sorean), secondată de Florin Ionuț Lupaș (powerlifting, CS Crișul Oradea) și Daniel Halasz (fotbal-tenis, Tengo Salonta), laureații categoriei fiind Norbert Lăzău (fotbal-tenis, Tengo Salonta) și Alexia Budur (karate kyokushin, CS Gym Oradea, antrenoare Anca Wallmen).
Alex George Creț, încadrat de directorul Petruț Drăgan și antrenorul Emil Morar FOTO: TEODOR BIRIȘ
Citiți principiile noastre de moderare aici!