ORADEA. Pentru marea artistă populară, cu o voce inconfundabilă, nu este o premieră să se alăture cauzei părinților de la S.O.S. Autism. Concertul de colinzi din anul 2019 a rămas de referință în seria de acțiuni caritabile orădene.
Povestea Vetei Biriș e rezumată de artistă în cuvinte simple și emoționante:
„Nu cred că eu am ales muzica, cred că ea m-a ales pe mine. Nici în cele mai frumoase vise ale mele nu m-am gândit că voi deveni cântăreață. Am fost la cor, iar vocea mea se auzea mai tare decât a celorlalți. Apoi am mers la concursuri, când am mai crescut. Primul meu mare concurs a fost Floarea din grădină, în 1978. Țin minte că m-a selectat un compozitor de la Tg Mureș. Mi-a zis: «Cânți așa frumos că nici nu știu să scriu pe note»”.
Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, condusă de dirijorul prof. Adrian Miescu.
„Pe scena Teatrului Regina Maria vor evolua voci extraordinare, oameni modești, cu suflete calde și pline de dorința de a oferi auditoriului o armonie de sunete și vibrații. Alături de Veta Biriș, vor mai colinda Alexandru Carțiș, Dana Jurjuț, Teodora Șandru. Prezentatoarea spectacolului va fi va fi Ioana Mădălina Ștefănică. Acest eveniment este organizat printr-un proiect al Consiliului Județean Bihor, în parteneriat cu Ansamblul Artistic Profesionist Crișana și Teatrul Regina Maria si cu implicarea Teatrului Szigligeti”, transmit organizatorii.
Biletele pentru eveniment se pot cumpăra de la sediul Asociației S.O.S. Autism Bihor, str. Miron Pompiliu nr. 5 sau prin telefon 0744-559154 și 0742-529453.
Sumele obținute vor fi donate Asociației S.O.S. Autism Bihor.
„Pentru când noi, părinții, nu vom mai fi”
Asociația S.O.S. Autism Bihor, înființată în 2007, are un scop clar și bine definit, fiind ONG-ul familiilor în care există o persoană adultă cu autism, iar rostul asumat e să pregătească tinerii participanți la programe pentru o viață cât mai autonomă, atunci când părinții nu vor mai fi.
Din 2015, asociația s-a acreditat și licențiat la Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități, iar azi, 27 de persoane cu vârste de la 18 la 50 de ani primesc sprijin să se dezvolte și să dobândească noi abilități în cadrul activităților cotidiene.
„Acum avem 6 angajați. doi psihologi, un psihopedagog special, un pedagog social, un kinetoterapeut, asistent social și șef centru. Activitățile centrului de zi constau în socializare, integrare, recuperare neuromotorie și pregătire a tinerilor pentru o viață independentă, pe când noi, părinții, nu vom mai fi. Cei care frecventează centrul sunt persoane din familii, iar programul este între orele 08:00-16:00. Avem mai multe proiecte, prin care reușim să îi învățăm, pe cât posibil, să își gătească, să își facă un ceai, o gustare… E un proiect pe care-l facem de mult, de când ne-am licențiat și acreditat, pentru că beneficiarii noștri au nevoie de asta. Din păcate, nu toți pot participa.
Avem și o grădină senzorială, pentru aroma-terapie cu plante precum mentă, sunătoare, grădina de legume, ergoterapie. Terapie prin artă facem cu una dintre mămici, care e voluntară. Obiectele produse sunt expuse sau duse la târgurile organizate în parcul industrial, în școlile cu care avem parteneriat, la târgurile organizate de Primăria Oradea.
Familiile plătesc pentru participarea la centru, dar sumele colectate acoperă costurile doar în proporție de 40%. Spațiul e în comodat de la Primăria Oradea, nu se plătește chirie sau impozit, dar facturile la utilități revin asociației, la fel și cheltuielile cu renovarea, curățenia, întreținerea”, spune Simona Zlibuț, în numele asociației.
„Asociația organizează evenimente caritabile cu strângere de fonduri pentru susținerea centrului, încă din 2014. Foarte puțini bani se adună din donații, așa că evenimentele caritabile sunt sursa principală de venit. Pe an ce trece, sponsorii sunt tot mai puțini, declarațiile 203 date la începutul fiecărui an sunt tot mai puține. Multe firme și-au făcut ONG-uri în jurul companiilor lor, pentru angajații lor, iar ca urmare, sumele care vin din această sursă sunt tot mai puține pe an ce trece. De aceea insistăm cu aceste acțiuni. Anul acesta ar fi a patra acțiune caritabilă organizată. Nu sunt foarte mulți bani, dar cu ei acoperim cheltuielile. Cu concertul de colinde vrem să sensibilizăm lumea, dar și e un moment bun să dăruim oamenilor care sunt alături de asociație o seară magică de colinde, cu doamna Veta Biriș”, transmite cu optimism Simona Zlibuț.
Citiți principiile noastre de moderare aici!