„În urma acestor controale au fost aplicate 83 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 298.500 lei. De asemenea, s-au aplicat penalităţi la 21 de agenţi economici care au depăşit concentraţiile din apele uzate admise de lege. Valoarea penalităţilor a fost de 338.259.5 lei”, declară Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Calitate îndoielnică
„Buletinul de calitate a apei pentru primul semestru din 2007 a arătat o îmbunătăţire faţă de 2006, însă în zonele urbane intens populate, cum este şi Oradea, nu înregistrează încă un grad mai bun în ceea ce priveşte calitatea apei”, spune Ioan Oprean, directorul Direcţiei Ape Crisuri. Care este situaţia generală pentru anul trecut se va şti abia la sfâşitul acestei luni, când va fi realizat buletinul final de calitate a apei.
Bani de proiecte
Actele de reglementare emise în 2007 au fost mult peste cota planificată iniţial. Atât autorităţile locale, cât şi agenţii economici au aplicat pentru proiecte cu finanţare externă, fiind astfel solicitat un număr sporit de avize şi autorizaţii de gospodărire a apelor. „În cursul anului trecut, au fost emise 845 de acte de reglementare”, afirmă Anca Mihociu.
66.664.925 lei au fost alocaţi judetului Bihor în 2007, bani proveniţi din fonduri de la Bugetul de Stat şi de la Fondul Naţional de Dezvoltare. Pentru continuarea acestor lucrări, în anul 2008 s-au solicitat 85.261.886 lei. 12 lucrări noi, în valoare de 48.011.277 lei, au fost deja propuse pentru acest an.
Lucrări din primăvară
În zona CrisuluiRepede, între podurile Dacia-Ferdinand, lucrările rămân sistate. „Am trimis propunerea cu membrii comisiei de lucrări către Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Până la primirea unui răspuns nu vor începe lucrările”, spune purtătorul de cuvânt. Pentru această porţiune, proiectul prevede tăierea a 23 de arbori din albia Crisului şi înlocuirea loc cu o grindă de piatră, peste care e realizat un covor verde. „Alţi copaci vor fi plantaţi, dar mai sus, în apropierea trotuarului”, declară Anca Mihociu.
Zona din amonte de Podul Dacia va fi întreţinută. „În 2007 au fost plantate tufe de flori, pentru aspectul colorat. Se vor face lucrări pentru regenerarea gazonului, iar brazii ce s-au uscat vor fi înlocuiţi cu alţi arbori”, mai spune aceasta.
Irigarea gazonului va fi făcută prin montarea unor pompe activate manual, dar şi mecanizat.
Partea de Cris din aval de Podul Ferdinand va fi modernizată în următoarea etapă, după 2008.
Carmen Brehoi
Citiți principiile noastre de moderare aici!