Mircea Ifrim, care, în toamna anului 2006, a fost debarcat de la cârma FMF Oradea, i-a acuzat pe cei doi că, prin eliberarea de diplome pe trei „filiere” (italiană, elveţiană şi germană), au creat o „reţea de crimă organizată”. Moderatoarea de la Realitatea TV l-a atenţionat pe dr. Ifrim că aceste acuze sunt „foarte grave” şi că acestea vor trebui demonstrate.
Ifrim însă nu a menţionat la TV că, în perioada eliberării diplomelor false la FMF Oradea, el însuşi era decan al acestei facultăţi şi că ar fi cumva şi el responsabil. Ifrim nu a amintit şi că soţia lui, Cheng Feng, a fost promovată până la funcţia de prodecan, tot la FMF Oradea (când el era decan), că şi ea a fost acuzată de un student şi că femeia ar fi predat materii care nu ar fi fost recunoscute la vremea respectivă în programa de învăţământ.
Problemă veche
În cadrul convorbirii telefonice de la postul de televiziune, Ifrim i-a acuzat pe dr. Adrian şi Traian Maghiar că au fraudat bugetul de stat, dar nu a menţionat că, timp de 10 ani, el, soţia lui şi căţelul, au locuit într-o cameră la Hotel Continental, pe bani publici. Deputatul nu a pomenit un cuvânt despre faptul că din scaunul de decan a plecat cu tot cu cheile de la decanat fiind nevoie de intervenţia unui agent de poliţie pentru a pătrunde în încăpere.
Contactat telefonic la acelaşi post de televiziune naţională, rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal, a precizat că toată conducerea FMF Oradea a fost schimbată, în frunte cu fostul decan, Mircea Ifrim, sub conducerea căruia s-ar fi executat acele diplome false. „În primul rând problema este veche de doi ani şi consider că cineva se foloseşte de ea în campanie electorală. Cineva vrea să facă pe justiţiarul”, ne-a declarat în 16 noiembrie rectorul Antal.
Cât despre diplomele false eliberate de vechea conducere Antal ne-a mai declarat că „am avut controale şi în luna mai, dar nu s-a găsit nimic în plus faţă de ce s-a găsit înainte”. „Toate acele diplome false eliberate (un număr de 26) au fost date DNA-ului”, a mai precizat Antal.
„Începând de anul trecut am instituit un regim de prezenţă la cursurile de la specializările din medicină. Cei care nu participă la cursuri nu sunt primiţi în examene. Astfel, din 21 de studenţi care nu au participat la cursurile practice, doi sau trei au fost exmatriculaţi, doi şi-au retras dosarul şi mai bine de 15 studenţi au repetat anul”, ne-a mai declarat rectorul Antal.
Ministrul Educaţiei, Anton Anton, a declarat că la ora actuală, controlul privind eliberarea de diplome false la 13 facultăţi din ţară e aproape de final.
Otilia Sandor
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!