În cadrul noii locaţii se oferă facilităţi pentru tinerii care doresc să înceapă o afacere. Totodată, este locul de întâlnire pentru câţiva dintre cei mai creativi specialişti din domeniu. Periodic au loc discuţii în care aspiranţii îşi prezintă creaţiile, iar cei cu bani pot să îşi valorifice fondurile disponibile prin a investii în noile idei.
În cadrul StartUp Hub-ul de la CBC sunt oferite facilități tinerilor antreprenori din domeniul IT&C menite să-i sprijine. Aceștia au parte de birouri complet echipate, pentru care plătesc doar cheltuielile de întreținere și în plus au acces la resurse valoroase și sprijin în domeniul juridic și financiar.
“Finanțarea europeană ne-a permis să-i sprijinim pe tinerii antreprenori aflați la început de drum. Am inaugurat, astfel, la Timișoara, în cadrul clădirii D din City Business Centre, un spațiu de co-working la standarde foarte ridicate, pentru 37 de persoane. Ne adresăm în special start-up-urilor din IT&C. Pe lângă faptul că firmele selectate vor beneficia de o serie de facilități privind condițiile de închiriere, mai importantă chiar e activitatea extrem de dinamică a acestui centru. Prin evenimentele pe care am început să le organizăm aici, uneori chiar și trei evenimente pe weekend, dorim să punem accentul pe colaborarea între startup-urile din regiunea noastră și să le facilităm accesul la investitori”, ne-a declarat Ovidiu Şandor, developer-ul care a pornit proiectul CBC Timişoara.
Discuţii directe între IT-şti şi antreprenori
La mijlocul lunii decembrie această locaţie a găzduit o serie de evenimente în cadrul unei săptămâni de “beta testing” printre care o seară dedicată interacțiunii tinerilor interesați de dezvoltarea unei cariere antreprenoriale cu fondatori de afaceri din domenii tehnologice. Au avut loc discuții în cadrul unui panel care a inclus 5 antreprenori din firme timișorene din domeniul IT care generează o cifră de afaceri cumulată de 4-5 milioane de euro, urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri între aceștia și tinerii din asistență, majoritatea studenți dar și liceeni și absolvenți angajați în sectorul IT timișorean.
O altă seară i-a adus împreună pe liderii celor 16 comunități tehnice specializate, care fac din Timișoara cel mai activ oraș din România în acest domeniu al economiei. Aceștia au început practic un proces de coordonare a activităților pe care le desfășoară în beneficiul celor peste 2000 de membri pe care îi cumulează.
Tot în Startup Hub a avut loc întâlnirea lunară a Timișoara Mobile Development Group, o comunitatea tehnică care după doi ani de la înființare a ajuns să numere peste 310 membri înregistrați, peste 40 de activități desfășurate, peste 50 de aplicații dezvoltate de specialiști locali prezentate sau lansate.
Cei mai tineri învaţă de la cei experimentaţi
Anul 2013 a început cu lansarea implementării locale a CoderDojo Timișoara, un proiect de educație în domeniul programării dedicat elevilor din ciclurile primar și gimnazial, în cadrul căruia,, săptămânal, sâmbătă înainte de prânz, un număr de circa 30 de copii învață de la mentori voluntari, majoritatea elevi de liceu sau studenți, să facă primii păși în programare dar și să își construiască o relație sănătoasă cu calculatorul și tehnologia în general, devenind nu doar utilizatori de tip comercial ci experți în controlarea și utilizarea calculatorului că instrument de dezvoltare profesională și personală.
În ultimele weekend-uri din ianuarie, în Startup Hub au avut loc în medie câte trei evenimente, unele simultane, de exemplu a 20-a ediție a Timișoara GeemMsi o întâlnire a pasionaților de robotica și dezvltarea de software pentru dispozitive embedded.
În primul weekend al lunii februarie, în Startup Hub s-a desfăşurat un “hackathon” de aplicații pentru telefoane mobile și tablete, cu participarea unui număr de circa 20 de liceeni, studenți dar și angajați din firmele timișorene. Au rezultat un număr de 6 aplicații aduse la stadiul alfa de dezvoltare, dintre care una dezvoltată de o echipă de patru liceeni a primit voturile juriului că cea mai bună aplicație din competiție. Aplicația permite setarea automată a profilului sonor de utilizare a telefonului mobil în funcție de locație și timp.
Startup Hub a promovat cu succes în ultimele zile în rândul membrilor comunităților tech și antreprenoriale din Timișoara participarea la procesul de vot pentru declararea câștigătorilor celor 7 categorii ale The Next We Romanian Startup Awards 2013. Dintre cele trei nominalizări timișorene două au obținut victorii în categoriile Cea mai bună aplicație mobilă, prin SlickFlick, Cel mai bun investitor, iar 123contactform a ocupat locul al doilea în categoria cea mai bună aplicație web.
Citeste si: Specialistii timisoreni din domeniul IT, supusi la norme de venit de 2,5 ori mai mari!
Citiți principiile noastre de moderare aici!