Harta bună, la www.parcapuseni.ro
Informaţii turistice se pot obţine la sediul PNA, din Sudrigiu, la 300 m de intersectia drumului Sudrigiu – Pietroasa cu E79, precum şi de la agenţii din teren sau de la patrulele Salvamont.
Administratia PNA va reamplasa curând afişe cu modificările în locul celor distruse sau sustrase de turişti vara trecută. Noua variantă a traseelor turistice din arealul PNA este disponibila pe site-ul www.parcapuseni.ro
În plus, salvamontiştii bihoreni revin cu recomandări specifice pentru turişti:
– Să se informeze detaliat despre traseu şi să aibă o harta Oradeacât mai recentă a zonei. Reamintim că în platoul Padis s-au derulat în ultimii 2 ani acţiuni complexe de resistematizare a traseelor şi marcajelor. Astfel că e foarte posibil ca unele hărţi să nu corespundă, pe alocuri, cu situaţia din teren.
– Să-şi planifice turele astfel ca să evite deplasări după apus.
Să nu abordeze trasee care presupun un efort fizic mai mare decât posibilităţile proprii sau ale insotitorilor; îndeosebi persoanele suferinde de afectiuni cronice care, sub influenta factorilor de mediu şi/sau intensităţii efortului depus, pot evolua ca şi gravitate determinand aparatia unor situaţii periculoase pentru viaţă.
– Să evite expunerea prelungită la soare, iîntre orele 11:00 – 16:00, fără mijloace de protecţie a organismului.
– Să aleagă o alimentaţie echilibrată, uşor digerabilă, bogată în vitamine şi calorii pe măsura efortului depus.
– Să evite consumul excesiv de băuturi alcoolice, îndeosebi spirtoase, limitându-le la minimum.
– Atenţie la utilizarea focului deschis, dat fiind furtunile din vara trecuta, s-au adunat multe lemne uscate în preajma pădurilor şi riscul de incendiu e foarte serios.
– Atenţie şi la avertăzările meteo, privind canica şi eventuale furtuni
Tabere şi concursuri supervizate
Organizatorii de tabere, stagii, concursuri tematice sunt obligaţi să notifice în scris Administraţia PNA şi SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor privind perioada, localizarea şi numărul participanţilor. Adresele de contact se găsesc pe site-urile www.parcapuseni.ro respectiv www.salvamontbihor.ro.
Aceasta masura de preventie este aplicată necondiţionat de cluburile de speologie din Bihor, de ONG-urile: A.S.M.O., S.A.R.T.I.S.S., Soc. Carpatină Ardeleană, Ecotop, Cercetaşii României etc. şi are un factor determinat în rapiditatea şi eficienţa intervenţiilor în caz de necesitate.
Sunaţi la 112 şi rămâneţi pe loc
Dacă apelaţi 112 pentru a intervenţii de urgenţă (Poliţia, Pompierii, Ambulanţa, SMURD, Salvamont) NU părăsiţi locul de unde aţi apelat 112 şi în care aveţi semnal.
„Rămâneţi pe loc îndeosebi dacă sunteţi în zone cu semnal de telefonie prezent intermitent (zona montana, deluroasa, paduri etc) , Doar astfel veţi putea fi contactaţi ulterior de dispeceri pentru asigurarea schimbului de informaţii strict necesare pentru reuşita interventiilor. Nerespectarea acestei proceduri poate determina o evoluţie negativă şi agravarea inutilă a situaţiei în care va aflaţi.
Indicaţiile şi recomandările primite de solicitant din partea dispecerilor trebuie respectate si urmate cu stricteţe.”, mai informează vocepreşedintele SJ Salvamont Salvaspeo Bihor, Adrian Marin.
Săritul în râuri şi lacuri, periculos
Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor (SJS-SBh) atrage atenţia cetăţenilor care aleg să-şi petreacă timpul liber pe malul râurilor sau al lacurilor, în mod special amatorilor de scăldat, că în ciuda temperaturilor ridicate din ultimele zile, apa râurilor şi lacurilor este călduţă doar la suprafaţă. „În apropierea malurilor şi pe stratul de suprafaţă, de până la circa un metru adâncime, apa are 18-21 grade Celsius, iar la adâncimi mai mari temperatura apei scade destul de brusc la circa 6-10 grade. În această situaţie, în cazul unui plonjon efectuat de un amator de scăldat, dintr-un mediu extern, cu temperatura aerului, la soare, de 42-45 de grade Celsius, în apa rece de la adâncime se produce fenomenul de hidrocuţie, asemănător electrocutării, şi care constă în stop cerebral şi cardio-respirator pe fond de şoc termic”, se arată în comunicatul Salvamont.
Salvamontiştii recomandă prudenţă, iar părinţii să fie atenţi atunci când copiii se joacă în apropierea cursurilor de apă.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!