FC Bihor a fost printre primele, dacă nu chiar primul club care a intrat în procesul de reorganizare financiară şi totodată căruia FRF i-a refuzat dreptul să joace în Liga 1 deşi a promovat pe teren.
De atunci, prima ligă a devenit una a insolvenţilor nu mai puţin de 7 echipe apelând la acest procedeu (Dinamo, Rapid, Petrolul, CFR Cluj, U Cluj, FC Braşov şi Oţelul).
Cele mai câştigate par a fi Dinamo şi Rapid, care au reuşit să „dribleze” sume importante, principalul păgubit fiind statul român, conform unui reportaj realizat de Gazeta sporturilor.
Astfel, Rapid este în insolvenţă din 7 decembrie 2012, iar dintr-o datorie totală de 35,5 milioane de euro va plăti doar 150.000 euro!
La fel de norocoşi sunt şi dinamoviştii, care speră să iasă la finalul acestei luni din insolvenţă. Asta după ce au plătit doar 800.000 de euro din datorii totale de 17,5 milioane euro.
Conform planurilor de reorganizare, U Cluj va plăti doar 2,5 milioane euro din datorii totale 7 milioane euro, iar Oţelul are creanţe de 8 milioane, statul urmând să fie păgubit cu 5 milioane euro.
Potrivit calculelor celor de la GSP, datoria comună a celor 7 cluburi insolvente din Liga 1 se ridică la 96 de milioane euro. Din această sumă, 33 milioane este datorie către bugetul de stat, din care statul va recupera 1,86 milioane euro. Cum au reuşit, numai ei ştiu.
Sătmăreanu e creditor
În schimb, FC Bihor a fost „condamnat” prin procesul de insolvenţă să plătească fiecare leuţ datorat creditorilor. Cel mai mare este bugetul de stat (Administraţia Finanţelor Publice Oradea) cu 1.833.741 lei noi, ceea ce reprezintă obligaţii bugetare, majorări, penalităţi. Multe penalităţi!
Al doilea mare creditor al FC Bihor este Alexandru Sătmăreanu, fostul preşedinte al clubului, care era înscris la masa credală cu 357.253 lei. Al treilea creditor este firma Trameco, care avea de recuperat la data intrării în insolvenţă a FCB suma de 179.148 lei. În rest, sume mai mici către foşti jucători sau firme care au prestat diverse servicii clubului. În total 26 de creditori. FC Bihor urma să plătească lunar suma de 81.451 lei timp de 36 de luni, pasivul total fiind de 2.932.238 lei (circa 650.000 euro). Timp de 14 luni ratele s-au plătit, după care clubul a uitat de insolvenţă. În aceste condiţii, dacă nu va reuşi să reia plăţile până în 5 mai, FC Bihor are şanse foarte mari să fie declarat falit. Ar mai fi de plătit circa 400.000 euro în mai puţin de două săptămâni.
În planul de redresare este specificat că infuzia de capital ar veni din atragerea de noi membrii asociaţi, cât şi prin participarea personală a membrilor asociaţi Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.
De atunci, în 2014, CL Oradea s-a retras din asociaţie, iar CJ susţine că nu poate achita rate la insolvenţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!