Cu o lună înaintea debutului de sezon, toţi pretind că vor să salveze clubul: şeful Consiliului Judeţean, Cornel Popa, presupusul investitor Mihai Giurgiu şi preşedintele FCB, Mircea Fodor. Dar face cineva ceva cu adevărat în privinţa asta? Sutele de mii de iubitori ai fotbalului din Bihor şi-ar dori cu siguranţă un club de fotbal performant, care să reprezinte cu cinste judeţul. FC Bihor a ajuns o pată pe obrazul Oradiei şi a judeţului. Nu e vina clubului în sine, ci a celor care nu au avut grijă de blazonul clubului în toţi aceşti ani. La fel de vinovaţi sunt cei aflaţi în fruntea instituţiilor publice care au girat managementul defectuos, împingândul spre faliment: Primăria şi Consiliul Local Oradea, precum şi conducerile Consiliului Judeţean.
După ce Primăria s-a retras, spălându-se pe mâini de FC Bihor şi preferând să investească în secţia de baschet a CSM Oradea, cu un sezon 2014-2015 ratat*, acum CJ Bihor şi presupusul investitor Mihai Giurgiu se căznesc să se asocieze la FC Bihor. Iar PMO stă din nou deoparte. Pare însă un joc de-a şoarecele şi pisica. Giurgiu şi Fodor transmit că aşteaptă sprijin de la CJ Bihor şi mediul de afaceri din Oradea, în timp ce Consiliul Judeţean aşteaptă ca Giurgiu să se hotărească dacă vine sau nu cu banii la un FC Bihor înglodat în datorii. “Mingea este în terenul domnului Giurgiu, nu la Consiliul Judeţean”, transmite conducerea administraţiei judeţene. Cornel Popa spune că acum CJ Bihor îl aşteaptă pe Giurgiu să demonstreze că are resursele financiare necesare pentru a salva clubul. “Şi noi, Consiliul Judeţean, stăm lângă club”, asigură preşedintele Popa. Chiar dacă în acest an, CJ Bihor nu a mai virat fonduri către clubul de fotbal aflat într-o nevoie de disparată de susţinere materială şi nu numai.
Se cer soluţii urgente
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, încearcă să explice de ce, deşi s-au alocat bani către FC Bihor din bugetul judeţului, aceştia nu pot fi viraţi către clubul aflat în insolvenţă, încă de la începutul acestui an. Popa spune legea îi cere să aibă în structura clubului sportiv minimum trei asociaţi, pentru a putea vira bani. Iar aceştia să contribuie în aceeaşi măsură ca şi CJ Bihor. Structura de acţionari a clubului e văduvită prin plecarea Primăriei Oradea de la FC Bihor. “Îmi trebuie o structură de minimum trei membri. Trebuie să avem şi structura necesară, dar şi voturile consilierilor. Nu ar trebui ca lumea să lase Consiliul Judeţean singur în problema asta. Stau acolo pentru că mă interesează”, declară Cornel Popa, după un lungă tăcere în privinţa clubului de fotbal. Spre deosebire de Primărie, într-adevăr, Consiliul Judeţean nu s-a retras de la FC Bihor, dar încă nu vede soluţia de a revigora clubul aflat în pragul falimentului.
Le e frică de “brăţări”?
Consilierul lui Popa, Horia Carţiş, justifică de ce Consiliul Judeţean, deşi a alocat prin buget 500.000 de lei către FC Bihor, fotbaliştii şi staff-ul tehnic nu au văzut nicio leţcaie de jumătate de an.
“1. Nu avem asociaţii necesari. 2. Clubul e în insolvenţă, cu datorii, aşadar e o problemă ce ţine de Codul Fiscal, deoarece banii ar fi luaţi imediat de către Finanţe – deoarece clubul are datorii către Finanţe. 3. Până de curând era şi Legea sportului, ce nu permitea autorităţilor locale să plătească salarii”, spune Carţiş. Reacţia acestuia vine în acest mod după ce, în urmă cu câteva zile, acelaşi purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean susţinea că nici legea sporturilor nu permite plata salariilor la FC Bihor de către administraţia judeţeană. Completările aduse la Legea nr. 69/2000 permit, însă, administraţiei judeţene să sprijine financiar clubul de fotbal, inclusiv prin plata salariilor. Şefii de la Consiliul Judeţean nu îndrăznesc s-o spună răspicat, însă dau de înţeles că, virând bani la FC Bihor, se tem că ar putea avea probleme penale, din cauza datoriilor clubului.
La finele lunii septembrie, FC Bihor are un nou termen, urmând să afle dacă i se mai păsuieşte o dată falimentul sau nu. Datoriile pe care le are FC Bihor nu au mai fost achitate din aprilie 2013. Aşadar, planul de insolvenţă nu a fost respectat.
Aşteptându-l (sau nu) pe Giurgiu
Salvarea ar putea veni de la un investitor sau mai mulţi investitori privaţi. E curios faptul că autorităţile nu găsesc investitori locali pentru fotbal. Deşi Primăria i-a găsit pentru CSM Oradea.
Omul de afaceri ce spune că ar dori să preia FC Bihor ar fi un anume Mihai Giurgiu, în vârstă de 36 de ani), partener şcoala de fotbal “Viitorul Mihai Georgescu” din Cluj-Napoca. Despre acesta, site-ul stiridesport.ro scrie că este acţionar la o firmă italiană ce produce parapeţi metalici pentru autostrăzi, cu reprezentanţă în România. Recent, Giurgiu a purtat discuţii şi pentru preluarea Universităţii Cluj, însă fără niciun rezultat. Conducerea Consiliului Judeţean Bihor aşteaptă să vadă cât de serioase sunt intenţiile lui Giurgiu. “Ne-a spus că vine cu un punct de vedere în zece zile. Normal că vrem să vină cineva lângă echipă. Giurgiu a susţinut că are 600.000 de euro de investit în club. În ultima discuţie avută cu Giurgiu ne-a transmis că îşi asumă datoria şi că are două variante – să îşi găsească un partener sau să găsim noi, Consiliul Judeţean, încă un partener pentru a investi în club”, declară Cornel Popa, precizând că Giurgiu s-a întâlnit la CJ Bihor cu vicepreşedintele Avrigeanu şi cu purtătorul de cuvânt Horia Carţiş.
Pentru CSM Oradea s-a putut
Dincolo de discuţiile cu Mihai Giurgiu, rămâne de văzut în ce măsură preşedintele Consiliul Judeţean, Cornel Popa şi preşedintele FC Bihor, Mircea Fodor au capacitatea de a cointeresa financiar mediul de afaceri din Oradea şi Bihor pentru a readuce FC Bihor la viaţă. Aceasta deoarece tărăgănarea discuţiilor cu Giurgiu nu prevestesc nimic bun. Dimpotrivă.
Aceeaşi responsabilitate ar trebui s-o poarte şi primarul Ilie Bolojan, indiferent că este scârbit sau nu de fotbal şi fotbalişti, deoarece FC Bihor reprezintă în primul rând imaginea Oradiei. Iar responsabilitatea managementului de la FC Bihor o are Primăria în aceeaşi măsură în care o are şi administraţia judeţeană.
Dincolo de tatonările estivale, deocamdată sterile, avute cu enigmaticul Giurgiu, ne putem întreba cum de autorităţile locale şi judeţene nu sunt în stare să cointereseze companii private puternice pentru a finanţa un FC Bihor ce produce în continuare juniori vânduţi cu sute sau zeci de mii de euro peste hotare. Este cazul lui Claudiu Keşeru sau, foarte recent, cel al portarului Ionuţ Pop, transferat la AS Roma – jucători prin care FC Bihor s-a şi autofinanţat în ultimele luni. Aceasta în timp ce pentru alte sporturi, precum baschetul şi polo-ul, aflate departe de atractivitatea sportului-rege devenit industrie, s-au putut găsi sponsori puternici. Chiar şi fără ca aceste secţii ale CSM să obţină profituri notabile din vânzarea unor poloişti sau baschetbalişti. RCS&RDS şi Gavella – Drumuri Orăşeneşti Oradea SA sunt două exemple avute la îndemână. Semn că dacă autorităţile locale vor cu adevărat, se poate.
* (Rectificare) CSM U Oradea a fost eliminată de Steaua CSM Eximbank Bucureşti, în primul tur al play-off-ului din 2015 al Ligii Naţionale de Baschet, scor 0 – 3 (79 – 80, 77 – 79, 86 – 91). Astfel, apariţia în play-off a formaţiei orădene a fost un foarte scurtă, însă CSM U Oradea a fost prezentă în play-off, după un sezon regulat cu probleme. Înaintea editării ulterioare a articolului, apărea în mod eronat faptul că CSM U nu a prins competiţia play-off a LNB.
Citiți principiile noastre de moderare aici!