UPDATE Dacă directorul AIO nu ne-a răspuns în weekend la telefon, în schimb am reuşit să-l contactăm telefonic pe primarul Ilie Bolojan pentru a-l întreba dacă AIO are un alt eventual chiriaş în cazul în care FC Bihor va fi forţată să se mute pe un alt stadion. „Personal nu cred că se va ajunge în situaţia ca FC Bihor să se mute din Oradea. Sunt convins că în zilele următoare AIO va clarifica situaţia într-o formulă favorabilă pentru FC Bihor. E posibil ca AIO să fi emis acea notificare strict din perspectiva obligaţiilor administrative pe care le are în ce priveşte activele pe care le gestionează. Aceasta nu înseamnă că e o decizie deja asumată şi de Primărie. Oricum, voi verifica despre ce e vorba”, ne-a răspuns Bolojan lăsând loc de speranţe pentru FC Bihor
Primăria Municipiului testează rezistenţa clubului fanion al judeţului. După ce în 2014 s-a retras intempestiv şi fără prea multe explicaţii din acţionariatul FC Bihor, acum Primăria a pregătit lovitura de graţie. Practic pune încă o cocoaşă pe spatele şi aşa gârbovit al unui club care şi-a dus existenţa de pe o zi pe alta în ultima vreme.
Ceea ce se zvonea pe la colţuri a devenit realitate vineri 9 ianuarie.
„Pe adresa FC Bihor a sosit o înștiințare din partea Primăriei Municipiului Oradea prin care se propune semnarea unui act adițional la contractul de închiriere al bazelor sportive pe care clubul FC Bihor le folosește.
Astfel, pentru a putea folosi Stadionul „Iuliu Bodola” în continuare FC Bihor va trebui să plătească Administrației Imobiliare Oradea suma de 32.000 de lei + TVA pe lună, iar pentru a folosi Baza Sportivă Motorul, 8.000 de lei + TVA pe lună (după cum se precizează în informarea Primăriei, aceste taxe includ cheltuielile generate de întreținerea bazelor)”, se menţionează într-un comunicat remis redacţiilor.
De unde să găsească echipa circa 5 miliarde de lei vechi, plus TVA, când abia a reuşit să găsească bani pentru organizarea jocurilor din ultimele etape?
„Cu cazmaua în cap”
E greu de înţeles de ce Primăria vrea cu tot dinadinsul ca FC Bihor să moară, mai ales acum când la conducerea administrativă şi tehnică sunt bihoreni, iar lotul este în proporţie de 90% format din localnici.
În timp ce fotbalul este forţat să moară, Primăria referă să aloce sume imense la sporturi unde suntem reprezentanţi de australieni, americani, sârbi, croaţi, etc, unde orădenii sunt prezenţe rare.
Cu toate că în ultimele luni a făcut eforturi mai pentru ca FC Bihor să supraviţuiască, președintele clubului FC Bihor, Viorel Nemeș, se simte dezorientat.
„În loc ca Administrația Imobiliară Oradea, ca persoană juridică, să vină în asociere cu noi, în locul Consiliului Local, ne pune această taxă insuportabilă și greu de acceptat, acum când am început să scoatem capul la suprafață. Se vede treabă însă că cineva ne dă cu cazmaua în cap din nou. Chiar nu înțeleg ce se dorește. Am făcut demersuri inimaginabile, alături de Consiliul Județean, de a atrage oameni de bine ca să ne sprijine și este păcat că nu suntem înțeleși chiar de edilul acestui oraș. Nu înseamnă că dacă te-ai supărat pe clubul fanion de fotbal al județului, iar de la începutul acestui campionat totul s-a făcut transparent și la vedere cu banii publici, trebuie să se întâmple aceste greutăți, în loc să fim ajutați cum sunt și celelalte sporturi. Nu am nimic nici cu baschetul, nici cu poloul sau handbalul, dar să punem cultura la același nivel cu sportul. Dacă investim în cultură, să investim și în sport, pentru că investim în viitorul acestor copii minunați ai județului”, a afirmat Nemeş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!