Derby-ul Vestului dintre FC Bihor și Poli Timișoara a generat de fiecare dată un interes deosebit în rândul fanilor, indiferent de societățile care au folosit denumirile tradiționale ale celor două cluburi.
[eadvert]
Dacă pe vremuri cele două combatante se duelau preponderent în primele două eșaloane, în actualul sezon întâlnirile au loc sub soarele sau mai bine zis la umbra Ligii a III-a, un eșalon trist în care au ajuns orașe ca Oradea sau Timișoara.
Atât „roș-albaștrii” orădeni, cât și „alb-violeții” timișoreni sunt animați de gândul promovării, astfel că miza jocului de sâmbătă este foarte importantă, în condițiile în care FC Bihor are 6 puncte avans și s-ar putea desprinde decisiv.
Căutând în istoria meciurilor directe din ultimii 30 de ani am descoperit că ultimele întâlniri oficiale au avut loc în sezonul 2014/2015 din Liga 2, când Poli (antrenor Dan Alexa) a câștigat în tur cu 3-0 pe Stadionul Dan Păltinișanu, iar în retur a fost 1-1. Golul orădenilor, antrenați atunci de Călin Cheregi, a fost marcat de Florin Lazăr 24, iar oaspeții au egalat prin Pedro Henrique 86. La finalul acelui campionat Poli a promovat.
Sorian a jucat și în urmă cu opt ani împotriva lui Poli FOTO: ARHIVA JB
La FC Bihor se mai regăsesc din lotul de atunci Sergiu Bactăr și Alex Sorian, iar „secundul” de acum Dorin Mihuț a fost titular pe postul de fundaș dreapta.
De la 6-0 la 1-5 în Divizia B!
Cele mai spectaculoase și disproporționate rezultate între Oradea și Poli Timișoara au avut loc în sezonul 1994/1995 al Diviziei B, Seria 2.
Atunci a fost demarat în orașul de pe Crișul Repede un proiect pompos CAO în care au fost implicați între alții Emeric Ienei, Marcel Pușcaș, Ioan Lucian, Ionel Codoban, Mustafa Aktaa, Iosif Pop, etc.
Pe 3 septembrie 1994, în etapa a 2-a, FC Bihor surclasa Poli Timișoara cu scor de tenis 6-0, marcatorii golurilor fiind regretatul Iosif Erdei 5, Adrian Negrău 27, Viorel Vancea 40, Daniel Ușvat 66, 72 și Ovidiu Lazar 79.
Echipa orădeană de atunci i-a avut în componență pe I. Pap Deac – P. Borza, L. Ciocan, G. Bruchental (81 C. Bodea), L. Ulici, D. Ușvat, Sălăjan, I. Erdei, V. Vancea, Ov. Lazăr, Ad. Negrău.
„Îmi aduc aminte foarte bine, a fost un meci de vis. Ne așteptam să avem meci greu cu Poli, mai ales că a venit și cu o galerie consistentă de la Timișoara. Nea Fane Coidum ne ceruse să începem cu un pressing de 15 minute în care am și reușit să marcăm rapid prin Erdei, Negrău a făcut 2-0. Pe final de repriză, Almășan a ieșit ca nebunul și m-a faultat cu o intrare a la Schumacher la marginea careului, iar Vancea a înscris din lovitura liberă rezultată. Pe spațiile rămase, am mai marcat de trei ori, chiar dacă din minutul 60 a fost restabilit echilibrul numeric. Am avut o echipă foarte bună atunci, care dacă ar fi rămas ne-am fi luptat cu Poli până la capăt pentru promovare”, a rememorat fostul atacant Ovidiu Lazăr, care a evoluat un sezon și pentru Poli Timișoara.
Ovidiu Lazăr (stânga) într-o acțiune caracteristică FOTO: MUZEUL FC BIHOR/CĂTĂLIN DOBLE
Proiectul CAO eșuase din păcate prematur, iar returul a avut loc în 11 martie 1995, când Poli și-a luat revanșa, și după o primă repriză excelentă s-a impus cu 5-1 în etapa a 19-a. Golurile au fost înscrise de Mugur Gușatu 2, 29, Florin Calin 33, Marcel Băban 35, Florin Macavei 39, respectiv Zeno Bundea 66, acesta din urmă avea pe atunci 17 ani.
Echipa FC Bihor a fost formată din Pap Deac – Ușvat, Gongolea, Bodea, Borza, Ciocan, Sălăjan, S. Toderaș, Bundea, Erdei, Domocoș, rezerve N. Petre, V. Pop, L. Ulici, S. Pop și S. Costea, antrenori Ștefan Coidum și Gheorghe Bologan. Față de echipa din tur nu se mai regăseau experimentații Gabi Bruchental, Ovi Lazăr, Vio Vancea și Adi Negrău.
Pe lângă marcatorii lui Poli, din primul unsprezece au mai făcut parte jucători precum Cosmin Conta sau Alex Pelici, acesta ajungând pe banca tehnică a orădenilor în sezonul 2013/2014.
Interesant e că în anii următori, trei dintre cei patru marcatori ai timișorenilor au ajuns să îmbrace în diferite perioade tricoul FC Bihor, Florin Călin, Mugur Gușatu și Florin Macavei.
Poli a fost antrenată de Costică Rădulescu și promova la finele sezonului cu 78 de puncte din 34 de meciuri, golaveraj 75-20 (7 primite doar de la orădeni), iar FC Bihor încheia pe locul 12 cu 48 de puncte (golaveraj 50-46)
Primul gol al lui Keșeru în prima ligă
În sezonul 2003/2004, Oradea și Timișoara s-au duelat pentru ultima dată și în primul eșalon. În avantaj au fost tot bănățenii, care s-au impus în ambele jocuri: 2-1 pe teren propriu în tur și 3-2 în retur pe Stadionul Iuliu Bodola. Ne amintim că la Timișoara, juniorul de atunci Claudiu Keșeru marca la 16 ani și 8 luni primul său gol în Divizia A cu un șut plasat pe lângă portarul Cătălin Grigore. „Este un reper important în cariera mea pentru că a reprezentat primul gol pe scena primei ligi și mai ales în tricoul lui FC Bihor, automat accesul într-o listă selectă a celor mai tineri marcatori din istoria campionatului. Păcat că nu reușisem un rezultat bun, dar meciul a fost frumos și simțeam că atât la Oradea cât și la Timișoara exista public iubitor de fotbal”, ne-a declarat Claudiu Keșeru. Acel meci a fost ultimul al internaționalului orădean în tricoul lui FC Bihor pentru că a plecat la FC Nantes și cariera lui a ajuns la anvergura cunoscută.
Claudiu Keșeru la debutul în Divizia A FOTO: GAZETA SPORTURILOR
La retur, Bogdan Vrăjitoarea a reușit o dublă pentru orădeni, insuficientă pentru egal deoarece Flavius Băd a înscris golul victoriei în poarta lui Rotaru. FC Bihor a retrogradat atunci, iar Poli a terminat pe locul 8.
Revenind în campionatul actual, în tur a fost 1-1 la Timișoara, goluri Fabian Marincu 60, respectiv Sergiu Bactăr 72, meci în care Sorian a irosit și o lovitură de la 11 metri la 0-0.
Ripensia și CAO în 14 mai 1931 FOTO: LIGA2PROSPORT
Rivalitate istorică
Oradea și Timișoara au fost rivale și în anii 1920, 1930 sau 1940 când pe eșichierul fotbalistic românesc Chinezul Timișoara, Ripensia Timișoara și Club Atletic Oradea erau printre protagonistele campionatelor din aceea vreme. Chinezul a cucerit 6 titluri naținale, Ripensia se poate lăuda cu 4, iar CAO (ICO) a cucerit titlul atât în România cât și în Ungaria. Sunt singurle titluri naționale care figurează în palmaresul celor două orașe din Nord vest.
REZUMATUL MECIULUI FC BIHOR – POLI TIMIȘOARA 6-0
REZUMATUL MECIULUI POLI TIMIȘOARA – FC BIHOR 5-1
Trimite articolul
XFoarte trist, fotbalul oradean mai traieste doar in amintiri 🙁
-
La fel ca nationala romaniei, toata romania traieste din amintiri, inca se lauda cu rezultatele de acum 25 – 30 de ani…