La fel cum, prin vocea purtătorului de cuvânt Horia Carţiş, Consiliul Judeţean nu se ţine responsabil pentru pronunţarea falimentului FC Bihor, nici preşedintele clubului, finanţatorul Mihai Giurgiu nu îşi reţine vreo vină! Primarul Ilie Bolojan nu a putut fi contactat pentru a ne transmite dacă vede sau nu o vină a municipalităţii pentru falimentul FC Bihor.
Sume din vorbe
Mihai Giurgiu susţine că, de când a intrat în club, în august, a fost abandonat de Consiliul Judeţean. Chiar dacă a făcut plăţi în beneficiul FC Bihor şi pretinde că din august până acum a cheltuit cu FC Bihor suma de 100.000 de euro! „Am cerut un angajament de la CJ Bihor de finanţare a clubului. Nu mi s-a dat absolut nimic. În condiţiile astea, nu mă putea angaja mai mult. Am plătit datoriile către FRF, AJF şi alte datorii. Peste tot, doar datorii. 15.000 de euro sunt doar baremurile de arbitraj. Când am venit eu la FC Bihor, nu era niciun jucător legitimat în club. La momentul ăsta sunt 26 de jucători legitimaţi. Costul unei legitimări este de 1.100 de lei pe jucător, plus grupele de copii şi juniori susţinute de către mine. Săptămânal costă 5.000 de euro acest club”, susţine Mihai Giurgiu, adăugând că de săptămâna trecută nu mai dă bani la FC Bihor. De altfel, aşa şi este. Baremul pentru meciul cu Metalul Reşiţa – 7.2000 de lei – nu a fost plătit şi FC Bihor riscă neprogramarea în campionat. „Eu de săptămâna trecută nu am mai dat bani la club şi nici nu voi mai da, dacă nu am dialog cu Consiliul Judeţean, pentru a găsi soluţii scrise”, anunţă Giurgiu, preşedintele unui club falimentar, sosit la FC Bihor tocmai pentru a salva clubul de la faliment!
„Oricum, falimentul, la cum se mişcau lucrurile între CJ Bihor şi mine, între CJ şi club era absolut sigur”. Este afirmaţia lui Giurgiu, care spune că nu are dialog cu conducerea Consiliului. „Nu am dialog de vreo două săptămâni. Eu să tot dau bani şi ei nu răspund la telefon. Am venit şi am băgat bani în speranţa că se poate face ceva şi se poate ajunge la o înţelegere. Însă, din păcate, eu am cheltuit bani, o grămadă de energie şi nu am primit nimic din partea lor, a CJ Bihor”, afirmă Giurgiu acum, după intrarea în faliment a FC Bihor.
(Doar) a arătat banii
Preşedintele FC Bihor nu crede că CJ Bihor a fost împiedicat de lege pentru a vărsa către club cei 500.000 de lei alocaţi prin bugetul judeţean, încă din februarie a.c. „Cei de la Consiliul Judeţean mi s-au părut bine intenţionaţi. Dar se cramponează de unele lucruri, pe care nu le înţeleg. Bunăoară, în legea sportului nouă nu există nicio obstrucţie în finanţarea unui proiect sportiv”, afirmă Giurgiu, în condiţiile în care Horia Carţiş, reprezentantul Judeţului, spune că până când Tribunalul Bihor nu aprobă noua structură asociativă a clubului, aprobată de AGA în septembrie, CJ Bihor nu are condiţiile legale necesare pentru a vira banii către club. Aici este, de fapt, contradicţia. În timp ce CJ Bihor încearcă să explice de ce nu a putut vira banii alocaţi deja de opt luni, Giurgiu crede că sunt doar pretexte ale administraţiei judeţene care nu îl sprijină financiar, aşa cum i-a promis. „Ei s-au angajat să-mi voteze bugetul clubului pentru sezonul competiţional 2015 – 2016, într-o şedinţă extraordinară a CJ Bihor. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, deşi pe mine mă interesa continuitatea proiectului. În acest buget era prevăzut aportul Consiliului Judeţean, cu 1.500.000 de lei, iar eu îmi asumam închiderea datoriilor, cu virarea sumei de 900.000 de euro”, declară acum Giurgiu.
Prin Hotărârea AGA a FC Bihor din 18 august 2015, Mihai Giurgiu şi alţi trei asociaţi ai săi se angajau să bage în club 199.000 de euro până la 10 septembrie 2015. În Hotărârea AGA, nu era stipulată nicio obligaţie a CJ Bihor. Acum, post-factum, Giurgiu se prevalează de faptul că ulterior acelei Hotărâri AGA, a propus, printr-o minută neasumată de către Judeţ, ca CJ Bihor să vireze efectiv către club cei 500.000 de lei alocaţi prin buget. Iar până când acei bani vor fi fost alocaţi, finanţatorul a găsit formula virării de bani într-un cont escrow, deschis la Millenium Bank. Adică bani de care FC Bihor nu se putea atinge până când finanţatorul decidea altfel! „Ei, CJ Bihor, pot să finanţeze un club pe legea sporturilor, pe bază de proiect. Eu am pus acei bani într-un cont escrow, ce urmau să fie viraţi către club în momentul în care CJ Bihor virează cei 500.000 de lei.
Am depus şi extrasul de cont la CJ Bihor”, subliniază Giurgiu, justificând artificiul financiar prin neîncrederea sa cum că CJ Bihor urma, cu adevărat, să vireze alţi bani către club. Paradoxal, după ce a spus că nu înţelege CJ Bihor, tot Giurgiu afirmă că îl înţelege, de fapt, pe preşedintele Cornel Popa! „Pe dl. Popa îl înţeleg foarte bine că se loveşte de chestiuni birocratice, dar cred că este un război între palate, la Oradea. Adică, imediat după ce am semnat contractul cu CJ Bihor şi după Hotărârea AGA, prin care am intrat la FC Bihor, a doua sau a treia zi Primăria Oradea ne-a pus în vedere să părăsim spaţiul din str. Iosif Vulcan”, transmite Giurgiu, făcând referire la un presupus conflict între şeful CJ Bihor, Cornel Popa şi primarul Ilie Bolojan. Şeful administraţiei locale a decis ieşirea Consiliului Local de la FC Bihor în 2014, deschizând, practic, cale liberă spre faliment, după ce ani la rândul conducerile succesive ale CJ Bihor şi Primăria Oradea au girat şi chiar au generat acumularea datoriilor de către club, cu sprijinul consistent al conducerilor executive de la FC Bihor.
Nu are soluţii
Mihai Giurgiu nu crede că FC Bihor mai poate scăpa de la pronunţarea hotărârii definitive privind falimentul, chiar dacă urmează ca FC Bihor să introducă recurs. Doar dacă cineva vine şi plăteşte toate datoriile, cifrate la 1,2 milioane de euro. Ceea ce, practic, este imposibil. „Soluţiile nu le am, momentan”, recunoaşte clujeanul ce s-a asociat la un proiect falimentar căruia i se datorează, de-acum, şi lui. Giurgiu spune că, teoretic, FC Bihor ar putea continua şi anul viitor, în Liga 2, pe o altă societate comercială. Aceasta doar dacă îşi continuă activitatea competiţională, în ciuda demarării procedurii de faliment şi reuşeşte să scape de la retrogradare. „Competiţional, FC Bihor poate continua până când societatea nu este radiată din Registrul Comerţului. Nu mai poate genera bani, facturi, dar jucătorii pot fi plătiţi în continuare, prin sponsorizare, prin contracte de publicitate. Îşi pot face PFA, chiar dacă rămân legitimaţi la FC Bihor. Se poate continua, se poate crea o altă societate comercială în paralel şi dacă nu preia culorile şi marca, deoarece nu sunt necesare în liga a doua”. Şi totuşi, până ca FC Bihor să fie răpus definitiv de faliment, riscă să fie răpus de neprogramarea din campionat. Deoarece nimeni din asociaţii FC Bihor nu mai vrea să susţină clubul. Nici Mihai Giurgiu şi asociaţii şi nici CJ Bihor, ce se încăpăţânează să nu vireze bani către club decât după ce suflă şi-n iaurt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!