Au fost prezenţi Horia Carţiş, purtător de cuvânt la Consiliul Judeţean, şi Mihaela Roşan, şefa Serviciului Juridic din CJ.
Aceştia au precizat că problemele au început după ce în cadrul clubului orădean au rămas doar doi asociaţi, Consiliul Judeţean şi Drumuri Orăşeneşti. Cel de-al treilea, Consiliul Local Oradea, retrăgându-se din AGA anul trecut. „La data de 16 decembrie 2014 Judecătoria Oradea a dispus modificarea Statutului şi a Actului Constitutiv ale clubului prin încetarea calităţii de membru asociat în cadrul CS FC Bihor a Consiliului Local Oradea. În consecinţă, raportat la prevederile O.G. nr. 26/2000 începând cu această dată situaţia juridică aș FC Bihor a devenit una incertă”, a precizat doamna Roşan.
Rămânând doar doi membrii asociaţi, Consiliul Judeţean Bihor susţine că nu mai putea finanţa legal clubul până la găsirea unui al treilea asociat.
„Noi nu am încălcat legea, ultimii bani viraţi de Consiliul Judeţean către FC Bihor au fost în septembrie 2014 când situaţia juridică era una certă, cu trei asociaţi”, a explicat Carţiş.
Modificări neoperate
O încercare de completare a numărului de asociaţia s-a făcut în 9 aprilie, când Adunarea Generală a Asociaţilor a decis intrarea lui Mircea Fodor ca al treilea asociat. Interesant este că „în 14 aprilie 2015 pe rolul Judecătoriei Oradea a fost înregistrată cererea de operare a modificării şi dobândirii calităţii de asociat a domnului Fodor, iar la solicitarea CS FC Bihor dosarul a fost suspendat în 26 mai 2015”, susţin reprezentanţii CJ.
O altă tentativă s-a produs în 18 august când AGA CS FC Bihor a aprobat dobândirea calităţii de membru asoociat în cadrul clubului a lui Mihai Giurgiu, Daniel Bot, Teodor Ruta şi Florin Gruiţă.
„Modificarea nu a fost operată în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Oradea, fără să cunoaştem din ce motive. Viitorii asociaţi s-au obligat ca până în data de 10 septembrie să achite către FC Bihor suma de 199.000 euro cu titlu de cotizaţie. Nici până în prezent suma nu a fost virată în contul FC Bihor. În aceste condiţii nu există temei legal pentru plata datoriilor acumulate de către CS FC Bihor Oradea, indiferent cu ce titlu, din bugetul judeţului Bihor”, spun oficialii CJ.
Nu s-au conformat
Aceştia mai susţin că printr-o adresă trimisă către club în 15 septembrie, CJ a comunicat că autoritatea judeţeană urmează a vira cotizaţia aferentă anului 2015 după îndeplinirea de către club a următoarelor obligaţii:
1. Îndeplinirea obligaţiilor asumate de dl. Giurgiu Georgescu Mihai, dl. Bot Daniel Alexandru, dl. Ruta Teodor şi dl. Gruiţă Horea Florin.
2. Modificarea corespunzătoare a Statutului CS FC Bihor Oradea şi operarea modificării la Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat în grefa judecătoriei Oradea.
3. Aprobarea prin hotărâre a CJ Bihor a contractului de performanţă aferent anului 2015 încheiat între CJ Bihor şi FC Bihor.
„Demersul nostru a rămas fără rezultat întrucât conducerea CS FC Bihor nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin conform Statutului asociaţie şi conform legii”.
Deranjat de Fodor
Horia Carţiş nu şi-a ascuns iritarea faţă de ultimele declaraţii ale preşedintelui executiv Mircea Fodor, care pasa întreaga responsabilitate a situaţiei actuale de la FC Bihor pe umerii Consiliului Judeţean.
„Nu putem înţelege atitudinea pe care Mircea Fodor o are în ultima vreme, de când a devenit preşedinte executiv al clubului. Tot ce încearcă domnul Fodor este o perdea de fum prin care încearcă să-şi ascundă propria impotenţă de a manageria un club. Domnul Fodor ştia toate aceste lucruri legate de cel de-al treilea asociat. Tot el a girat pentru domnul Mihai Giurgiu, spunându-ne că este un om de cuvânt. Fodor instigă suporterii şi jucătorii cu bună ştiinţă. Consiliul Judeţean are doar un statut de asociat la CS FC Bihor, rolul de conducere îi aparţine preşedintelui”, a mai afirmat Carţiş, aruncând „pisica” în ograda unui om care nu a beneficiat de niciun ban de la CJ de când este preşedinte şi care a menţinut clubul în viaţă prin diverse sponsorizări şi sume atrase. În timp ce Consiliul Judeţean s-a „spălat pe mâini” că are doar statut de asociat, dar susţine în continuare că este alături de FC Bihor! „Nu doream să lăsăm să moară o istorie, dar nici nu putem fi pe lângă lege”.
Doar lichidatorul decide
Tot Carţiş a dezvăluit că după declanşarea procedurii de faliment atribuţiile de conducere la CS FC Bihor au fost preluate de lichidatorul judiciar, astfel că AGA şi preşedintele nu mai au putere decizională la club.
Chestionat dacă Consiliul Judeţean a făcut demersuri în a afla ce s-au întâmplat cu banii direcţionaţi la FC Bihor în calitate de asociat, Horia Carţiş a explicat că serviciul de audit a întreprins o cercetare şi că ar exista un raport însă acesta este „un document intern şi nu poate fi făcut public”. De ce?, nu a reuşit să ne explice. Cu atât mai mult că în joc au fost bani publici, şi nu puţini! S-au cheltuit milioane de euro s-a ajuns şi la datorii de cireca 1 milion de euro, dar nimeni nu e vinovat!
Echipa nu a plecat la Târgovişte
După evoluţiile din ultimele zile, conform aşteptărilor, echipa nu a efectuat deplasarea pentru meciul de sâmbătă cu Chindia Târgovişte. Clubul va bifa prima neprezentare/neprogramare, urmând ca la a doua să fie exclus din competiţie. Astfel, se va termina agonia unui club de tradiţie ajuns în faliment din cauza managementului defectuos al oamenilor puşi la conducere cu girul Consiliului Local şi al Consiliului Judeţean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!