„E un moment de suflet, e un moment important pentru noi. Ne dorim foarte mult să creăm o punte de legătură între trecut și prezent. Sperăm ca actuala generație de fotbaliști de la FC Bihor să fie inspirată de momentele remarcabile redate de aceste imagini. Dacă mai e cazul să fie un motiv de motivație în plus pentru ei și să avem un sezon așa cum sunt prezentate momentele din această expoziție, să fim demni de înaintașii noștri”, a spus președintele clubului, Șerban Morcan.
„Vreau să felicit pe toți cei care au avut această inițiativă, pentru că este un lucru foarte important și pentru că noi nu trebuie să uităm niciodată că fotbalul bihorean a avut o istorie frumoasă, adică jucători de loturi naționale în perioada interbelică. Deci, merită să fie amintiți. Sigur că diferențele de acum și de atunci, pe parcursul anilor sunt mari. Dacă vorbim că înainte de anii 90, Oradea era bine reprezentată, era în elita fotbalului și se umpleau stadioanele cu două – trei ore înainte, în anii după Revoluție am oscilat. Probabil motivele financiare au dus la faptul că nu mai avem echipă de primă ligă, dar eu spun că fotbalul bihorean rămâne respectat și trebuie doar să găsim resursele financiare și umane, referindu-mă aici la jucători, ca să revenim unde ne este locul”, a declarat și președintele Asociației Județene de Fotbal, Valer Vancea.
Pagini de istorie
Concret expoziția cuprinde fotografii de-a lungul timpului realizate cu jucătorii și echipele bihorene de fotbal, în special cu cea fanion a județului, care, în funcție de perioade, s-a numit, CAO, ICO, Progresul, Crișul sau FC Bihor. Pot fi văzute imagini cu nume devenite celebre în fotbalul bihorean și chiar național, printre alţii, Bodola, Baratki, Kovacs, Kun, Sătmareanu, Petre Grosu, Vova Tămaș, Kiss Alexandru sau Kulcsar Sandor, etc.
În afară de fotografii, mai sunt expuse și diferite fanioane, trofee, medalii, tricouri, insigne, programe de meci sau materiale de presă adunate de-a lungul timpului de fotbalul bihorean.
„Din punctul de vedere al suporterului trăiesc acum o nostalgie deosebită. Practic în toată copilăria și pe urmă în toată adolescența eram prezent meci de meci la stadion. Este o perioadă de glorie a FC Bihorului de atunci, pe care ne-o dorim transpusă și-n zilele noastre. O perioadă în care rezultatele la nivel național în prima divizie ne dădeau o mândrie și satisfacție ca locuitori ai orașului Oradea. Noi ca municipalitate susținem performanța. Eu zic că actualul lot de jucători are valoarea necesară de a-și îndeplini obiectivul, acela de a promova”, a afirmat și viceprimarul municipiului Oradea, Ovidiu Mureșan.
„Am câteva poze și eu expuse aici. Desigur mi-a făcut o mare plăcere să le caut printre amintiri, să le zăresc. De asemenea, mi-a făcut o mare plăcere să mă revăd aici cu colegii din generația 86, 87, 88, chiar dacă unii mai în vârstă decât mine. Ne-am adus aminte de acele vremuri. Văzând aici aceste fotografii mi-am adus aminte de fotbaliștii adevărați pe care i-a avut echipa, precum Attila Kun sau Pali Popovits, ca să dau doar câteva exemple”, a spus fostul jucător al anilor 80-90, cunoscutul atacant Kulcsar Sandor.
Actuala generație de jucători de la FC Bihor, aceasta a fost reprezentată prin aproape toată echipa, în frunte cu staff-ul tehnic și administrativ.
„Este un lucru foarte frumos, mai ales că am auzit de la foștii jucători că și acum se mai întâlnesc, mai vorbesc și chiar ne-a mișcat ceea ce zic ei. E frumos să vezi ceea ce a fost înainte, să-ți aduci aminte, există o presiune în plus, o dorință în plus, vrei și tu să joci acolo, să umpli iarăși tribunele cu spectatori”, a declarat unul dintre cei mai talentați jucători din prezent ai FC Bihorului, Andrei Florean.
Intrarea este liberă
Directorul Muzeului „Țării Crișurilor”, Aurel Chiriac, care a susținut organizarea vernisajului la Muzeul „Aurel Lazăr”, propunând chiar deschiderea unei secții cu materiale sportive în cadrul muzeului orădean
„Este un eveniment și cred că este în premieră pentru Oradea, o expoziție de genul acesta, pentru că până acum, din păcate nu s-a mai făcut așa ceva și aș propune ca pe viitor clubul să treacă la o colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor, cu domnul director Chiriac pentru ca să avem o expoziție de genul acesta. Cred că se poate realiza pe viitor și o monografie a fotbalului orădean, fiindcă chiar merită”, a întărit acest aspect și Iosif Buda, fost antrenor și președinte la clubul FC Bihor, care și-a adus și el contribuția la această expoziție prin diferitele materiale pe care le-a pus la dispoziție. Printre cei care au mai ajutat la organizarea acestei expoziții se numără Ioan Suciu, Peto Iosif, Kiss Alexandru, Dan Matei, Kulcsar Sandor și chiar șeful actualei galeriei orădene, Daniel Bokor.
Expoziția rămâne deschisă până inclusiv miercuri, 26 septembrie. Astfel cei interesați pot vizita aceste materiale din trecutul fotbalului bihorean după programul muzeului. Astfel, vineri, între orele 10-14 și 16-18, sâmbătă între orele 10-15, duminică, între orele 10-14 și 16-18, marți, între orele 10-15, și miercuri, între orele 10-14 și 16-18.
Conform programului general de vizitare al muzeului, luni este închis. Intrarea la expoziția FC Bihor este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!