FC Bihor a încheiat în corzi cel mai agitat tur de campionat din ultimii ani de zile. Datoriile imense, declanşarea procedurii de insolvenţă, dar mai ales inexistenţa unei strategii clare din partea finanţatorilor, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, au adus clubul aproape de colaps. În cele trei anotimpuri în care s-a disputat turul, temperatura a fost permanent cu minus în faţă la FC Bihor.
Vara
După trei sezoane în fruntea clubului preşedintele Alexandru Toth şi-a încheiat mandatul, iar în locul său a fost numit Gheorghe Alexandrescu. S-a declanşat operaţiunea de curăţenie în lot, iar rezultatele din meciurile amicale arătau că echipa antrenată de Ioan Petcu şi Horia Rădulescu se află pe un drum bun. Bomba a explodat înainte cu o săptămână de începerea sezonului când primarul Ilie Bolojan a anunţat că FC Bihor va juca în Liga 3 din cauza dificultăţilor financiare. Singura salvare era văzută în diminuarea contractelor jucătorilor cu 15-30%. Fotbaliştii au acceptat, dar au mai primit o lovitură, primele de joc reducându-se substanţial de la 1.800 lei la 450 lei pentru o victorie. Din acel moment nimic nu a mai fost la fel. Sezonul a început cu FC Bihor având în frunte o conducere demisionară, Gheorghe Alexandrescu şi fiul său Adrian înaintându-şi demisia din cauza datoriilor imense care sufocau clubul şi a lipsei de răspunsuri din partea Consiliului Judeţean, al doilea finanţator al FCB, unde preşedintele Radu Ţîrle era nepăsător la problemele clubului. Pe perioada preavizului, echipa a disputat cinci meciuri încheiate cu două victorii, două remize şi o înfrângere. Locul 6 cu opt puncte şi doar minus unu în clasamentul adevărului a fost un bilanţ bun pentru o echipă care şi-a propus menţinerea în Liga 2.
Toamna
În 15 septembrie, Gheorghe şi Adrian Alexandrescu au plecat din club. A urmat o perioadă cenuşie în care finanţatorii clubului au considerat că FCB poate să-şi continue activitatea şi fără o conducere executivă. Nu a fost instalat nici măcar un preşedinte interimar, doar Florin Birta, membru AGA a primit drept de semnătură. Fără stăpân, FC Bihor şi-a început alunecarea. Înfrângerile cu FCM Tg. Mureş, FC Argeş, apoi egalul de la Otopeni, în care orădenii au fost dezavantajaţi clar de arbitri, arătau vulnerabilitatea FC Bihor. Situaţia a scăpat rău de sub control şi FC Bihor s-a făcut de râs pe teren propriu în faţa unor echipe slabe precum Minerul Lupeni (1-1) şi FC Baia Mare (1-2). Ultimul eşec a coincis cu demiterea antrenorilor Ioan Petcu şi Horia Rădulescu. Fără conducere executivă, FC Bihor a avut un bilanţ devastator: nicio victorie, trei remize şi trei înfrângeri. Echipa ajusese în zona nisipurilor mişcătoare cu minus şapte la adevăr.
Iarna
Susţinut public de Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean, care a devenit brusc pasionat de fotbal, Ioan Lucian şi-a început un nou mandat ca preşedinte executiv la FC Bihor. A decis să încredinţeze conducerea băncii tehnice unui cuplu de antrenori fără experienţă la nivelul ligii secunde: Ovidiu Lazăr şi Kulcsar Sandor. Revirimentul aşteptat nu s-a produs, debutul noii organigrame a FCB fiind cu stângul, scor 0-1, la FC Drobeta. O victorie smulsă cu forcepsul în faţa lanternei Fortuna Covaci, un eşecurile cu FC Silvania şi Dacia Mioveni, şi remiza cu CSM Râmnicu Vâlcea au făcut ca bilanţul ultimelor patru etape să nu difere prea mult de perioada în care clubul nu a avut conducere. Patru puncte din patru etape au aruncat FC Bihor pe un loc retrogradant, iar Lazăr şi Kulcsar au demisionat.
Greu la -9 la adevăr
În concluzie, se poate spune că FC Bihor a terminat rău un tur de campionat care a început destul de bine. Un bilanţ de 15 puncte şi un pasiv de -9 în clasamentul adevărului, plus poziţia retrogradantă ocupată în clasament dau impresia unei ierni extrem de friguroase. Este cea mai slabă clasare din ultimii ani. În 2006/2007 FC Bihor a încheiat turul de campionat tot pe locul 14 (atunci neretrogradabil) cu 18 puncte din 4 victorii, 6 egaluri şi 8 înfrângeri (golaveraj 18-24). Returul a fost unul mult mai bun cu 8 victorii, 4 egaluri şi doar 4 înfrângeri, rezultând 28 de puncte. A reuşit să se salveze în ultima etapă a campionatului cu succesul de la Auxerre Lugoj. Mai rău a stat clubul orădean doar în sezonul 1999/2000 când a terminat prima parte a campionatului pe ultimul loc cu -14 la adevăr. Returul de forţă dus de echipa prezidată de Marcel Iancu a coincis cu salvarea, tot în ultima etapă şi tot cu un total de 46 de puncte.
În 2010, FC Bihor va lupta din nou pentru supravieţuirea în eşalonul doi al fostbalului românesc, iar pentru a reuşi nu e îndeajuns optimismul exagerat manifestat de preşedintele Ioan Lucian. E nevoie de o strategie clară şi eficientă, ceea ce se poate traduce prin întărirea lotului şi asigurarea unei linişti din punct de vedere financiar. Pe scurt, fapte nu vorbe. Altfel va fi greu, pentru că nici contracandidatele nu stau cu mâinile-n sân.
Teodor Biris
Citiți principiile noastre de moderare aici!