„Am ales acest cadru, mai puţin oficial, pentru a afla mai uşor care sunt problemele de mediu din judeţ, dar şi pentru a înfiinţa o entitate care să sensibilizeze autorităţile”, a declarat Lucia Varga, reprezentanta Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), la discuţia cu mass-media şi cetăţenii interesaţi.
Deficitul de spaţiu verde, poluarea şi navigarea cu ambarcaţiuni uşoare pe Cris sunt doar câteva dintre temele abordate. La dezbatere au participat mai multe organizaţii ecologiste – ECOTOP, CRSE, Serviciul de Salvamont Şuncuiuş, Pensionarii Silvici – dar şi cetăţeni ai oraşului interesaţi de această problemă, biologul Anna Marossey şi Orlando Balaş, recent implicaţi în apărarea şi păstrarea „Crisului verde”.
Cu barca la Gyula
Problemele de maxim interes abordate ţin de curăţarea albiei şi a malurilor Crisului şi de viitoarea navigare pe acesta, cu ambarcaţiuni uşoare, pe traseul Oradea – Gyula. „Proiectul este evaluat la peste 50 milioane de euro. Va fi realizabil în viitorii şapte ani. Acum urmează un studiu de fezabilitate”, informează Varga.
Colaborare
„Dacă se va ţine cont de părerea societăţii civile, atunci aceste întâlniri, fie ele formale sau informale, sunt binevenite. Măcelul spaţiului verde continuă”, a declarat Orlando Balaş, în calitate de reprezentant al societăţii civile.
Subiectele dezbătute azi vor fi prezentate de secretarul de stat Agenţiei de Mediu şi Gărzii de Mediu, într-o şedinţă ce va avea loc luni, la Prefectură.
Un parc al ziariştilor
Lucia Varga i-a invitat pe jurnalişti să bată palma pentru crearea de spaţii verzi noi. Un proiect în acest scop este un parc al ziariştilor. „Vom solicita Primăriei Oradea să ne dea un teren, care va fi un spaţiu al acestei entităţi”, a spus Lucia Varga. Mai multe detalii despre locaţia acestui parc vor fi comunicate la întâlniri similare, care vor avea loc lunar.
Carmen Brehoi
Citiți principiile noastre de moderare aici!