A deprins tainele sportului cu mingea la inel la CSȘ LPS “Bihorul”, sub îndrumarea prof. Valeria Scheiner, care i-a pus pentru prima dată mingea în mână în anul 2005 și care i-a îndrumat primii pași în baschet. Între timp, din anul 2018, Rolli a devenit ginerele d-nei Valeria Scheiner.
În vârstă de 33 de ani (va împlini 34 de ani la 25 octombrie), Török Rolland (2,03 metri) evoluează pe poziția 5, de pivot. A mai jucat de-a lungul carierei la CSM Oradea, Jászberényi KSE (2012-2013), Egis Körménd (2013-2015), ambele din Ungaria, U BT Cluj-Napoca (2015-2018), BC CSU Sibiu (2018-2021), CSO Voluntari (2021-2023) și CSM Constanța (2023-2024). În palmaresul său figurează un titlu de campion național (2017) cu U BT Cluj-Napoca) și trei Cupe ale României, două cu U BT Cluj-Napoca (2016 și 2017) și una cu CSO Voluntari (2022). A fost component al echipei naționale a României, cu care a evoluat la EuroBasket 2017.
Experimentatul jucător orădean ne-a acordat un interviu.
JB: – Cu ce gânduri ai revenit acasă, la Oradea?
Török Rolland: – Mă bucur foarte mult că am revenit, după 12 ani, în orașul meu natal, unde am învățat să joc baschet. Sper și doresc să îmi ajut echipa cu experiența pe care am acumulat-o. Îmi propun – de ce nu – să câștig trofee cu noua mea echipă. Îmi doresc că Oradea să se bată pentru titlul de campioană și pentru Cupa României. Ar fi foarte frumos să câștigăm un trofeu în acest sezon.
JB: – Ai jucat de-a lungul carierei tale la mai multe echipe. Care consideri că a fost cea mai bună perioadă, la care echipă?
T.R.: – Mi-e greu să aleg o anumită echipă. Cred că la toate formațiile la care am jucat am reușit să învăț ceva, să aduc ceva nou în jocul acelor echipe. În general, am avut rezultate bune la toate formațiile la care am jucat. Cu același gând pornesc și în acest sezon, la CSM CSU Oradea, să-mi aduc contribuția la progresul echipei.
JB: Cum apreciezi lotul formației orădene?
T.R.: Eu cred că avem un lot foarte bun și vom fi o echipă redutabilă. Așteptăm meciurile de pregătire, să vedem cum ne vom mișca, dar eu sunt pozitiv și încrezător. Apreciez că va exista o chimie foarte bună între noi, jucătorii, pentru a alcătui o echipă puternică.
JB: Cum vezi tradiționala rivalitate dintre CSM CSU Oradea și U BT Cluj-Napoca? Va putea Oradea, cu Rolli Török în echipă, să spargă supremația din ultimii ani a Clujului?
T.R.: Eu sunt optimist. Dacă nu pornim în competiție cu optimism și încredere, nu avem cum să ne batem cu șanse de izbândă. Trebuie să abordăm toate meciurile cu obiectivul victoriei. Dacă vom ajunge în finală cu Clujul, acolo se poate întâmpla orice, vom porni de la zero la zero și trebuie să avem încredere în posibilitățile noastre. Chiar dacă ei pornesc cu prima șansă, s-a mai întâmplat de multe ori ca echipele mai slab cotate să aibă câștig de cauză și să câștige trofee.
JB: Cum apreciezi noul sistem competițional, cu tur și retur, urmat imediat de play off? Spre deosebire de anii anteriori, echipele puternice ale campionatului nu vor disputa decât două meciuri directe în sezonul regulat. E mai bine așa, sau era mai bun sistemul din sezonul precedent?
T.R.: Eu consider că pentru echipele care sunt antrenate în cupele europene, actualul sistem competițional este mai bun, pentru că le va permite să se axeze cu precădere pe meciurile internaționale. Echipele mai mici însă nu vor fi avantajate, pentru că șansele lor de accede în play off vor fi mai mici. Eu zic că e bine că s-a revenit la acest sistem. Sper să ne ajute și pe noi, atât pe plan intern, cât și în cupele europene.
JB: Cum comentezi noua regulă din campionatul intern, cu obligativitatea ca doar un singur jucător român să fie prezent pe teren în timpul meciurilor. Clujul și Oradea au câte un jucător naturalizat, iar acest lucru va face ca în meciurile lor, în multe minute să nu existe practic niciun jucător român pe parchet.
T.R.: Eu nu sunt mulțumit de această regulă. Aș fi preferat să existe o continuitate în privința deciziei care stabilește câți jucători români trebuie să joace într-un meci, indiferent că e vorba de unul sau de doi. Dacă se dorește însă ca echipa națională să aibă rezultate, cred că ar trebui ca jucătorii autohtoni să fie sprijiniți să joace mai mult, să li se poată spune: „Avem o regulă care vă avantajează, dar acum trebuie să arătați și voi ce știți, să dovediți că vreți și puteți să progresați”. Recent, reprezentativele U20 și U16 ani ale României au reușit să promoveze în Divizia A a Campionatului European. Acest lucru ar trebui să constituie un semnal pentru conducătorii cluburilor și ai federației. Talente și valori există în baschetul românesc, dar acei jucători ar trebui sprijiniți, pentru a avea ocazia să joace mai mult și să progreseze.
JB: Îți mulțumesc și îți doresc mult succes la CSM CSU Oradea.

FOTO: GAVRIL NUȚIU
Trimite articolul
XLa 34 de ani a cam sosit momentul retragerii, degeaba a revenit acum când e cam bătrân pentru a mai face performanță.