Handbalul românesc traversează, fără îndoială, un moment foarte bun. Reprezentativa feminină este singura reprezentantă a unui sport de echipă care se califică cu regularitate la JO, CM și CE, iar cea masculină are și ea șanse, după mulți ani, să acceadă la CE. La nivel de cluburi, la feminin, CSM București a câștigat în ultimele trei ediții o medalie de aur și două de bronz în EHF Champions League, iar U Craiova și-a adjudecat recent Cupa EHF. La masculin, Dinamo a participat în sezonul trecut în grupele Ligii Campionilor, iar în actuala ediție, Potaissa Turda este la un pas de câștigarea Cupei Challenge.
Niciun alt sport colectiv nu se poate apropia măcar de astfel de performanțe. Poate doar poloul sau voleiul. CSM Digi a disputat în sezonul trecut finala LEN Euro Cup la polo, iar Volei Alba Blaj a devenit în acest an vicecampioana Europei la volei feminin. Dar handbalul este totuși, cu certitudine, cel mai tare, fiind un sport de mare tradiție. Nu trebuie uitat nici trecutul său, cu câte trei titluri mondiale, atât la feminin, cât și la masculin.
Oradea nu pare însă impresionată de ascensiunea acestui sport. Echipa locală de handbal masculin bate cu insistență în ultimii ani la porțile Ligii Naționale, dar nu i s-a acordat niciodată șansa de a promova. În actualul sezon, CSM Oradea și-a câștigat din nou dreptul de promovare, dar autoritățile locale nu sunt dispuse să-i asigure bugetul necesar pentru întărirea lotului. Conducerea Clubului Sportiv Municipal nu a reușit să atragă vreun sponsor alături de echipă, iar alte modalități de finanțare a acesteia nu se întrezăresc, cel puțin deocamdată. Înscrierea în prima ligă este tot mai puțin probabilă.
Forfait-uri rușinoase
Nu este însă pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. În urmă cu trei sezoane, situația a fost identică, iar CSM Oradea nu a putut să se înscrie nici atunci în Liga Națională. Indiferent cât de obiective sau subiective sunt motivele pentru care această echipă nu poate fi finanțată, situația este inacceptabilă. Faptul că Oradea nu a fost în stare să susțină o echipă în Liga Națională de handbal în urmă cu trei ani și nu poate nici acum, este mai mult decât RUȘINOS.
Sportul orădean nu înseamnă numai baschet, polo sau judo. În urmă cu șapte ani, o altă reprezentantă a sportului local, echipa de volei masculin CSȘ LPS Bihorul, și-a câștigat dreptul de a promova în Divizia A1, dar nici ea nu a fost înscrisă, tot din motive financiare, sfârșind prin a se desființa, iar jucătorii s-au risipit, plecând la alte formații. Echipa de handbal feminin CSU Oradea, înființată în urmă cu doi ani, a pierdut, după un singur sezon, sprijinul CS Municipal. La ora actuală, supraviețuirea sa în ediția viitoare este pusă sub semnul întrebării.
Orașul nostru va avea în curând, după toate probabilitățile (dacă nimic nu se va schimba), o sală nouă de sport. Cine va juca însă acolo, dacă noi ne desființăm echipele sau le refuzăm dreptul de a progresa valoric? Există toate șansele ca noua sală să găzduiască expoziții, concerte, conferințe, manifestări politice sau religioase, dar foarte puțin, tot mai puțin sport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!