Comisia de Competiții a Federației Române de Baschet a stabilit calendarul sezonului baschetbalistic masculin 2020/2021. Noua ediție a Cupei României va începe de 3 octombrie, cu meciurile din prima fază. Liga Națională va porni la drum o săptămână mai târziu, la 10 octombrie.
O singură grupă valorică
Spre deosebire de sezonul anterior, Liga Națională de baschet masculin va avea o singură grupă valorică, indiferent de numărul de echipe înscrise. Acestea se vor înfrunta fiecare cu fiecare, pe parcursul sezonului regulat, tur și retur. Data-limită de înscriere a echipelor în campionat este 15 iulie. Primele opt clasate la finele sezonului regulat se vor califica la turneul play off. Play off-ul va conține sferturile de finală, semifinalele și finala mare, care se vor disputa în sistemul „trei victorii din cinci meciuri”. Liga Națională se va încheia cel mai târziu la data de 12 iunie.
După cum se poate observa, se revine la sistemul competițional din urmă cu trei sezoane, renunțându-se la turneul Top 6 – Grupa Roșie, de după sezonul regulat.
La fel ca și ediția precedentă, Cupa României se va desfășura în sistem eliminatoriu, cu meciuri în dublă manșă (acasă și în deplasare). Numărul fazelor va fi stabilit în funcție de numărul de echipe participante. Câștigătoarea Cupei României va fi decisă în urma unui turneu Final Four, programat în luna februarie 2021.
În ceea ce privește jucătorii străini, regulile sunt ușor modificate față de ediția anterioară. Echipele pot înscrie pe foaia de arbitraj cel mult șase jucători străini la un meci, atât în Liga Națională, cât și în Cupa României. În Liga Națională, va fi obligatorie folosirea unui jucător român U 23 de ani (născut după 1 ianuarie 1998) pe parcursul primelor două sferturi. În sferturile 3 și 4, va fi obligatorie prezența în echipă a unui jucător român, indiferent de vârstă. În Cupa României, va fi obligatorie prezența pe teren, în permanență, a doi jucători români, unul dintre ei trebuind să fie născut după 1 ianuarie 1998 (U 23 de ani).
Mai puține meciuri tari
Cristian Achim, antrenorul triplei campioane CSM CSU Oradea, ne-a declarat, în exclusivitate pentru JB și Bihon.ro, că, prin renunțarea la Top 6, echipele valoroase din campionat vor susține mai puțin meciuri directe între ele. „Practic, se revine la sistemul din urmă cu trei ani, cu o singură grupă valorică. Din informațiile pe care le deținem până la ora actuală, se preconizează un campionat format din 14 echipe. Sezonul regulat va avea doar turul și returul, după care va urma play off-ul. Va fi mai bine sau mai rău? Îmi este greu să răspund. În tot cazul, un lucru este cert, din cele 14 echipe, cel puțin patru vor fi la un nivel calitativ scăzut. Spre deosebire de precedentele două ediții, în care toate cele opt echipe din Grupa Roșie erau valoroase, acum vom avea în campionat câteva formații cu mult mai slabe. Dacă până acum, în sezonul regulat, toate meciurile erau «pe muchie de cuțit», de data aceasta vor fi câteva partide mult mai facile”, afirmă Cristian Achim.
Reputatul tehnician opinează că acest lucru nu va folosi echipelor de top din Liga Națională. „Dacă în ultimele două ediții, echipele de top susțineau câte patru meciuri directe între ele, pe parcursul sezonului regulat, acum ele se vor întâlni doar de două ori, o dată în tur și încă o dată în retur. Apoi va urma play off-ul. Meciurile cu echipele mai slabe nu le vor fi de prea mare folos. Sau poate că acest lucru va contribui – cine știe? – la progresul echipelor mai modeste. În partidele respective, vom putea oferi mai multe minute de joc pentru jucătorii tineri, autohtoni. Există, desigur, avantaje și dezavantaje, depinde de punctul de vedere”, opinează antrenorul CSM CSU Oradea.
Cristian Achim așteaptă cu nerăbdare revenirea la starea de normalitate. „Cel mai important lucru este însă revenirea la normalitate, să putem ajunge să ne antrenăm și să jucăm ca înainte, să trecem cu bine peste această pandemie. Aceasta este cea mai mare dorință a nostră. Vedeți ce se întâmplă la fotbal, au apărut infectări, există echipe în carantină. Nimic nu este încă sigur, nu putem ști ce va fi”, a conchis cel mai longeviv antrebor din Liga Națională de baschet masculin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!