FR Baschet a publicat recent lista echipelor înscrise în sezonul 2020/2021 a Ligii Naționale de baschet masculin. Noua ediție va porni la start cu un număr de 15 formații și va avea tot atâtea etape în sezonul regulat, urmat apoi de turneul play off. Nu va mai exista partea secundă a sezonului regulat, fostul Top 6. Se revine astfel la formatul din urmă cu câțiva ani al Ligii Naționale.
[eadvert]
Internaționalul Bobe Nicolescu, unul din jucătorii de bază ai echipei CSM CSU Oradea, consideră că revenirea la vechiul format al campionatului prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje și nu va influența prea mult ierarhia echipelor participante.
Avantaje și dezavantaje
„Nu știu dacă acest sistem de desfășurare este mai bun sau mai puțin bun decât cele din ultimele sezoane. În fond, noi suntem jucători de baschet și trebuie să jucăm în sistemul gândit de federație, nu este treaba noastră să comentăm această decizie. Acest format al campionatului prezintă, din punctul de vedere al echipei noastre, atât avantaje, cât și dezavantaje. Fiind un număr mai mare de formații, va trebui să efectuăm mai multe deplasări, unele lungi, cu ar fi cele de la Constanța, Galați, Focșani, Târgu Jiu sau Miercurea Ciuc. Acest aspect constituie un dezavantaj. Mulți afirmă că echipele puternice din campionat vor fi nevoite să joace în compania unor adversare mai modeste, fapt care ar «dilua» nivelul calitativ al competiției. Acest fapt este discutabil. Pentru noi, acest lucru nu ar ne-ar dezavantaja, pentru că avem mai mulți jucători autohtoni în lot, unii dintre ei fiind foarte tineri. Aceștia vor beneficia de posibilitatea de a juca mai mult în partidele respective, ceea ce constituie o șansă pentru ei. Vor avea ocazia de a evolua mai multe minute, de a se integra în echipă și de a progresa”, opinează căpitanul echipei naționale de baschet masculin a României.
Referitor la faptul că echipele de top nu vor mai disputa decât două meciuri directe în sezonul regulat, Bobe Nicolescu este de părere că acest lucru nu va modifica ierarhia campionatului. „Da, acest lucru poate fi un dezavantaj, pentru că echipele redutabile se vor întâlni doar de două ori înaintea play off-ului. Dar eu consider că ierarhiile nu se vor modifica. Situația din clasament se stabilețte nu doar după meciurile directe dintre acele echipe, ci după toate partidele disputate. Așa cum se întâmplă în fiecare sezon, formațiile de top pot pierde puncte și în meciurile considerate mai ușoare. Deci faptul că vom juca doar două meciuri în sezonul regulat cu Clujul sau cu Sibiul, de exemplu, nu va schimba, în opinia mea, poziționarea în clasament a acestor echipe”, ne-a declarat internaționalul orădean.
Omogenitate
Bobe Nicolescu consideră că păstrarea nucleului de bază din sezonul trecut constituie un atu pentru echipa „leilor roșii”. „Așa cum ne-am obișnuit, echipa noastră preferă continuitatea, încercând să se bazeze pe cât mai mulți jucători din ediția precedentă. Acest fapt va constitui un atu pentru noi, pentru că suntem obișnuiți fiecare cu jocul celorlalți, nu vom mai avea probleme de omogenitate. Va trebui, desigur, să integrăm jucătorii noi, dar nu vor fi decât puțini. Este mult mai ușor decât să începi totul de la zero, cu un număr mare de jucători noi în lot”.
Întrebat despre tradiționala rivalitate cu redutabila noastră adversară, U BT Cluj-Napoca, Nicolescu apreciază că echipa de pe Someș și-a format un lot foarte valoros. „Clujul a transferat mulți jucători și va beneficia de un lot foarte puternic, cu șapte stranieri. Dar nu ar fi pentru prima dată când această echipă ar avea, aprioric, un lot mai valoros decât noi. Așa s-a întâmplat și altă dată, dar Oradea a reușit să se impună în fața sa. În plus, echipa din Cluj va avea și problema integrării noilor veniți, oricât de buni ar fi ei”, a conchis internaționalul orădean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!