Campioana României la baschet masculin, CSM CSU Oradea, va lua parte, pentru a doua oară, la tururile preliminare ale Ligii Campionilor. La prima sa prezență, în ediția inaugurală (2016/2017), formația orădeană a reușit să se califice în grupele competiției, după ce a trecut de Prievidza (Cehia) și de Lukoil Academic Sofia (Bulgaria) în primele două tururi preliminare.
Spre deosebire de atunci, FIBA a mai introdus însă încă un tur preliminar, în care echipa noastră ar urma să întâlnească puternica formație franceză Nanterre, nimeni alta decât finalista ediției 2016/2017 a FIBA Europe Cup. De notat faptul că de când a apărut al treilea tur preliminar, o singură echipă venită din primele tururi a reușit să acceadă în grupe, aceasta fiind Riesen Ludwigsburg (Germania).
Solicitare extremă
Pe lângă faptul că echipele nominalizate pentru turul trei sunt extrem de redutabile, acestea beneficiază în plus și de avantajul că nu joacă în primele două tururi, urmând să întâlnească formații care dispută în prealabil patru meciuri pe parcursul a doar zece zile. Dar ceea de nedumerește cel mai mult este faptul că echipele eliminate în oricare din cele trei tururi preliminare beneficiază în continuare de același statut, fiind repartizate în grupele celei de-a doua competiții continentale a FIBA, Europe Cup. Cu alte cuvinte, formațiile care trec de primul tur sau de al doilea, nu au niciun avantaj față de cele care părăsesc competiția în faza de început.
Conform „calculelor hârtiei”, CSM CSU Oradea are șanse să depășească în primul tur pe Karhu Basket (Finlanda), respectiv pe învingătoarea dintre Lukoil Levski Sofia (Bulgaria) și Siauliai (Lituania) în turul secund, dar îi va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să elimine puternica echipă franceză Nanterre. Practic, orădenii vor juca degeaba în turul doi dacă nu vor reuși să treacă și de cel de-al treilea. Aceasta ar însemna însă patru meciuri disputate fără niciun folos, plus cheltuieli deloc de neglijat cu două deplasări foarte lungi. Există și riscul unor nedorite accidentări, pe fondul unei stări de oboseală accentuată, cauzată de nu mai puțin de șase meciuri disputate în doar două săptămâni. Singurul avantaj ar fi rodarea și omogenizarea echipei, după numeroase partide susținute în compania unor adversari puternici.
Fără niciun fel de calcule
„Suntem jucători profesioniști și intrăm întotdeauna pe teren cu un singur obiectiv, victoria. Acest format al calificărilor dezavantajează în mod evident echipele mai mici, dar nu avem ce să facem. Eu nu am cum să le spun jucătorilor să nu dea tot ce pot sau să piardă în mod deliberat un meci. La fel ca de fiecare dată, noi nu vom face niciun fel de calcule și vom încerca să câștigăm fiecare partidă. Știm că va fi foarte obositor și că vom cheltui mai mulți bani, dar încercăm să ajungem cât de sus vom putea, dacă va fi posibil, chiar să ne calificăm în grupe. Singurul lucru pe care mi-l doresc este să fim feriți de accidentări, să nu pierdem niciun jucător”, ne-a declarat antrenorul CSM CSU Oradea, Cristian Achim.
Citiți principiile noastre de moderare aici!