Antrenorul principal al echipei, Cosmin Liberț, a avut la dispoziție 20 de jucători, printre aceștia aflându-se și juniori de la CSȘ LPS Bihorul, pregătiți de secundul său, Dan Pițigoi. Acesta a absentat însă de la reunire, aflându-se în cantonamentul lotului național de juniori al României.
Lotul echipei CSM Oradea cuprinde următorii jucători: Mihai Sebastian Baciu, George Duma (portari) – Darius Constantin Bran, Szabó Benjámin, Florin George Breban, Alexandru Farcaș, Szász Csongor, Alexandru George Bogdan, Tudor Raul Balint, Andrei Matthew Crișan, Marius Negru, Adrian Urdă, Paul Oarga, Albert Iulian Vizitiu și Ianus Dumitrescu. Deși fusese anunțat inițial în lot, Sebastian Sfârlea nu va face parte din echipa roș-albaștrilor pentru noul sezon.
Pregătirile formației noastre se vor desfășura pe plan local. Începând de luni, 5 august, antrenamentele se vor muta la Sala polivalentă a Universității, în condițiile în care la Arena „Antonio Alexe” se vor efectua diverse lucrări de reparații: recondiționarea și revopsirea suprafeței de joc, înlocuirea unor scaune din tribune etc. Antrenamentele vor mai cuprinde ședințe de pregătire la sala de forță și alergări în aer liber. Antrenorul Cosmin Liberț se declară mulțumit de lotul de jucători al echipei.
„Consider că avem un lot echilibrat, în care îmbinăm experiența unor jucători mai în vârstă, să spun așa, cu ambiția jucătorilor tineri, veniți de la centre cu tradiție, precum Baia Mare, Turda, Timișoara sau Suceava. Sunt jucători care cunosc handbalul, care și-a făcut junioratul la echipe bune. Am făcut multe transferuri, cu gândul de a crește potențialul echipei. Am adus jucători pe posturile deficitare sau pe posturi din care ne-au plecat jucători. Sper ca alegerile făcute să fie de bun augur, iar jucătorii noi să ne ajute parcursul campionatului”, ne-a declarat antrenorul roș-albaștrilor.
Referitor la obiectivul echipei pentru noul sezon, antrenorul orădean ne-a vorbit despre două obiective.
„Așa cum a fost și în sezonul precedent, voi vorbi despre două obiective: unul oficial, fixat de conducerea clubului, respectiv un obiectiv al meu personal. Obiectivul oficial este construirea unei echipe redutabile, competitive, cu numeroși jucători tineri și cât mai mulți orădeni, care să progreseze de la meci la meci, dar și cu câțiva jucători experimentați, care să constituie exemple și modele de urmat pentru ceilalți. Să creăm o emulație în rândurile juniorilor care vor veni la echipa de seniori.
Consider că nu se poate face o piramidă valorică, dacă în vârf nu ai niște exemple. Tinerii trebuie să aibă un model, pentru a ajunge să înlocuiască, în timp, un jucător senior. În concluzie, să construim o echipă capabilă să se bată în viitorul apropiat pentru promovare. Resursele financiare alocate fiind insuficiente, a trebuit să ne încadrăm în aceste posibilități în ceea ce privește jucătorii vizați pentru transfer.
A trebuit să negociem «la sânge» salariile și să aducem doar jucători care s-au încadrat în aceste limite. Acum, vorbind despre obiectivul meu de suflet, îmi doresc să ajungem în play off și să ne batem acolo pentru primele patru locuri, care să ne asigure ori promovarea directă în Liga Națională (locurile 1 sau 2 – n.red.), ori prezența la barajul pentru promovare (locurile 3 sau 4 – n.red.). În sezonul trecut am jucat la barajul pentru promovare, unde ne-am clasat pe locul 3 și am lăsat o imagine frumoasă pentru handbalul orădean”, a afirmat Cosmin Liberț.
Antrenorul orădean a afirmat că în urma jocului foarte bun prestat la acel turneu de baraj, jucătorul Ciprian Aungurenci a reușit să facă pasul spre Liga Zimbrilor, fiind transferat la CSM Vaslui. „Este un motiv de mândrie pentru echipa noastră faptul că, după doi ani petrecuți la Oradea, un jucător reușește să progreseze și să avanseze în Liga Națională. Pentru că neavând obiectivul promovării, noi nu putem să ținem cu forța un jucător, să ne opunem progresului său în carieră”, explică tehnicianul orădean.
Federația Română de handbal nu a comunicat încă informații despre formatul sistemului competițional din Divizia A.
„Oficial nu știm încă nimic, dar credem că va fi același sistem ca în sezonul precedent, cu serii alcătuite pe criterii geografice, iar apoi cu un play off. Consider că este cea mai bună soluție, pentru că în play off sunt meciuri tari, în care nu există favorite”, a conchis antrenorul echipei CSM Oradea.
Cosmin Liberț crede că în cazul în care se va menține acest sistem, principalele noastre adversare vor fi CSM Sighișoara, CS U Cluj-Napoca și CSM Reșița în serie. „Cu aceste formații ne vom lupta în serie, iar în play off vor mai fi CSM Alexandria, CSO Teutonii Ghimbav, CSM Corona Brașov dacă se va înscrie și altele”, consideră acesta.
CSM Oradea ar fi putut juca în Liga Zimbrilor!
La finele sezonului trecut, CSM Oradea s-a clasat pe locul 3 la barajul pentru promovarea/retrogradarea în/din Liga Națională de handbal masculin, după ocupantele primelor două poziții – CSA Steaua București și CSM Vaslui, ratând de puțin accederea în Liga Zimbrilor. În calitate de ocupantă a locului 3 la baraj, CSM Oradea era îndreptățită să acceadă pe prima scenă în cazul retragerii vreunei echipe.
Acest lucru s-a și întâmplat de altfel, după ce CSM Alexandria a renunțat la locul său din Liga Națională, din motive financiare. Echipa noastră nu a uzat însă de acest drept și a renunțat la oportunitatea de a juca pe prima scenă, tot din rațiuni financiare. În aceste condiții, locul liber din Liga Națională a fost luat de ocupanta locului 4 la baraj, CSM Făgăraș.
Să sperăm că, într-un timp cât mai scurt, echipa noastră va promova la rândul său în prima ligă și ceea ce este și mai important, va beneficia de bugetul necesar pentru a-și construi un lot redutabil, capabil să reziste acolo, iar prezența sa pe prima scenă să nu fie una meteorică, așa cum s-a întâmplat în sezonul 2022/2023.
Citiți principiile noastre de moderare aici!