Este cea mai mare performanță din istoria poloului orădean, mai bună chiar decât locul 2 în Cupa Cupelor obținut de CS Crișul (antrenor Ioan Alexandrescu) în 1982 și același loc 2 în LEN EuroCup ocupat de CSM Oradea (antrenor Kádár Kálmán) în 2017. Nicio echipă din România nu s-a calificat până acum în Top 8 al Ligii Campionilor.
Partida dintre CSM Oradea și CSA Steaua s-a disputat „cu casa închisă”, circa 900 de spectatori fiind prezenți la Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”. Meciul a oferit o încleștare dramatică, al cărei deznodământ a fost incert până în ultima secundă de joc. Echipa noastră a obținut egalul izbăvitor la finele timpului regulamentar de joc, scor 11-11, și s-a impus apoi după loteria penalty-urilor, scor 19-18.
CSM Oradea nu a putut conta în acest meci pe serviciile portarului titular, Lazar Dobozanov, care a fost indisponibil din motive medicale. Înlocuitorul său, Raul Gavriș, aflat la primul său meci în Liga Campionilor, a avut o prestație de excepție, cu o contribuție importantă la câștigarea partidei. Raul a apărat 9 din cele 20 de șuturi expediate la poarta sa, cu un procentaj de 45%. De cealaltă parte, Marius Țic a apărat 5 din 16 șuturi (procentaj de 31,3%). Raul Gavriș a parat și trei lovituri de la 5 metri (două în timpul regulamentar și unul la penalty-urile de departajare), aportul său la această victorie fiind decisiv.
Meciul a avut o desfășurare captivantă, cu mai multe răsturnări de situație. Orădenii au deschis scorul prin Mihnea Gheorghe, dar Steaua a terminat primul sfert în avantaj, scor 2-3. Același scor s-a înregistrat și în cea de-a doua secvență a partidei, tabela indicând la pauza mare rezultatul de 4-6. Echipa noastră a făcut un sfert trei foarte bun, izbutind să recupereze un ecart de două goluri, prin reușitele lui Vancsik și Velkic. Mai mult, CSM Oradea a trecut la conducere prin golul lui Gardasevic, scor 7-6, dar Steaua a egalat prin Fulea.
Ultimul sfert a fost de nerecomandat cardiacilor. Gazdele au condus cu 8-7 și 9-8, dar echipa bucureșteană a egalat și a trecut în avantaj cu 45 de secunde înainte de final, scor 10-11. Echipa noastră a avut puterea să restabilească echilibrul pe tabela de marcaj, prin golul înscris de Vancsik Levente. Steaua a mai avut 15 secunde pentru un ultim atac, dar apărarea gazdelor a rezistat, rezultatul la finele timpului regulamentar fiind de 11-11.
CSM Oradea obținuse astfel punctul necesar pentru clasarea pe locul secund în Grupa A și calificarea în Top 8. Penalty-urile de departajare, care nu mai aveau o miză pentru calificare, au fost adjudecate de orădeni, în uralele inimosului public local. CSM Oradea s-a impus astfel cu scorul final de 19-18, obținând a doua victorie în fața rivalei sale în actuala ediție a Ligii Campionilor.
CASETA TEHNICĂ
Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”. Spectatori: circa 900
CSM Oradea – CSA Steaua 19-18 (2-3, 2-3, 3-1, 4-4; 8-7)
CSM Oradea: Daniel Turculeț, Raul Gavriș – portari; Belényesi Dávid, Tiberiu Negrean, Mihnea Gheorghe 2, Adrian Pășcăluță, Nichita Ilisie, Ivan Gusarov, Filip Gardasevic 4, Manuel Klutsch, Vancsik Levente 3, Czenk Ferenc, Petar Velkic 1. Antrenor: Petar Kovacevic. Secund: Ciprian Câmpianu
CSA Steaua București: Marius Țic, Mihai Drăgușin – portari; Nebojsa Vuskovic 2, Vlad Georgescu 1, Tudor Fulea 2, David Bota, Andrei Neamțu, Ivan Zivkovic, Răducu Dincă 1, Silvian Colodrovschi 3, Nicolae Oanță, Francesco Iudean 2, Andrei Țepeluș. Antrenor: Bogdan Rath. Secund: Gelu Lisac
Arbitri: Jaume Teixido (Spania), Veselin Miskovic (Muntenegru)
Descalificări pentru 3 eliminări: Negrean, Czenk / Iudean
Marcatori la penalty-urile de departajare: Belényesi 2, Gusarov 2, Gardasevic 2, Negrean 1, Ilisie 1 / Georgescu 2, Neamțu 2, Fulea 1, Bota 1, Țepeluș 1.
Trimite articolul
XAntrenor a fost Nicolae Rujinski la finala LEN 1981