În urmă cu 15 ani, echipa CSM Oradea a promovat în Divizia A de baschet masculin, la doar doi ani de la înființarea sa. În 2003, un grup de inițiativă, alcătuit din regretatul Toni Alexe, Kósa Zoltán, Șerban Sere și Mircea Matei, a pus bazele renașterii baschetului masculin orădean, înființând echipa Clubul Atletic Oradea, care a fost înscrisă în Divizia B.
Formația a fost inclusă anul următor în structurile CS Municipal, având ca obiectiv revenirea pe prima scenă a baschetului mascilin românesc, după o absență de 12 ani. Echipa orădeană a câștigat Seria I a Diviziei B, în sezonul 2004/2005, cu un bilanț de 21 de victorii și o înfrângere, calificându-se la turneul semifinal pentru promovarea în prima divizie. CSM Oradea era pregătită de antrenorul Kósa Zoltán și se baza pe un lot alcătuit din jucători locali consacrați, în frunte cu internaționalii Șerban Sere și Vereș Attila, Andrei Jurcan, Szijártó Lajos, jucători veniți de la alte formații, ca Gabriel Viciu, Călin Bob, Laurențiu Pacioga, Bogdan Betea, Andrei Mandache, Claudiu Alionescu, George Opriș, precum și juniori proveniți de la CSȘ LPS Bihorul: Titus Nicoară, Lázár László, Andrei Pascu, Horia Hora, Kiss Ádám, Gabriel Corb.
Turneul semifinal a avut loc în perioada 3-7 mai 2005, la Sala Sporturilor din Oradea și a consemnat parcursul fără greșeală al echipei noastre, care și-a învins toate adversarele, după cum urmează: 102-57 cu CSȘ Râmnicu Vâlcea, 73-63 cu BC Mureș Târgu Mureș, 100-65 cu Energia Rovinari, 93-53 cu Sportul Studențesc București și 94-55 cu CSȘ Ploiești. Clasată pe primul loc, CSM Oradea a acces la turneul final pentru promovare, care s-a desfășurat tot în orașul nostru, în perioada 25-29 mai 2005.
CSM Oradea a făcut și de această dată o demonstrație de forță, câștigând toate meciurile: 82-56 cu CSȘ Târgoviște, 81-58 cu CSȘ Râmnicu Vâlcea, 91-48 cu Sportul Studențesc București și 57-39 cu BC Mureș Târgu Mureș. CSM Oradea a avut la acest turneu un coșaveraj general de 311-201, pentru o medie de 77,8 puncte înscrise și 50,3 primite pe meci. Principalii marcatori ai orădenilor au fost Sere, cu 56 de puncte înscrise (medie de 14 pe meci), Betea 55 (13,8), Veres 48 (12), Pacioga 43 (10,8), Mandache 34 (8,5) și Nicoară 23 (5,8).
Clasată în mod autoritar pe primul loc, echipa orădeană și-a asigurat accederea în Divizia A. Visul promovării fusese realizat!
Din nefericire, Toni Alexe, unul din promotorii renașterii baschetului orădean, nu mai era printre noi. El nu a apucat să vadă echipa pe prima scenă, pierzându-și viața în mod tragic în iarna aceluiași an, la 21 ianuarie 2005, la Sinaia, într-un tragic accident auto. Ulterior, el a fost desemnat cetățean de onoare post mortem al municipiului Oradea, iar Sala Sporturilor a primit numele său, în cadrul unei ceremonii speciale.
Șerban Sere, jucător care “a pus umărul” la realizarea promovării, actualul președinte al CSM Oradea, își amintește cu plăcere de acele vremuri. “A fost un moment de mare emulație și entuziasm pentru baschetul orădean. Îmi amintesc că pe lângă promovare, îmi doream să văd sala plină, așa cum nu fusese de peste un deceniu la meciurile de baschet. Din fericire, au urmat vremuri bune și am ajuns, treptat, cu multă muncă și eforturi, la situația de acum, când Oradea a devenit una din principalele puteri ale baschetului românesc”, ne-a declarat acesta.
Stabilitate și performanțe
în cei 15 ani care au trecut de la promovarea în prima divizie, echipa de baschet a CS Municipal Oradea a avut parte de stabilitate, s-a bucurat (cu foarte puține sincope) de o finanțare corespunzătoare și a urmat un curs ascendent, realizând performanțe remarcabile.
Formația orădeană a avut în toată această perioadă doar trei antrenori: Kósa Zoltán (care a reușit promovarea), Veres Attila, respectiv Cristian Achim. O dată cu venirea lui Achim, echipa a progresat constant, a cucerit patru trofee naționale și a devenit unul din “polii” principali ai baschetului masculin românesc. Sub bagheta sa, CSM CSU Oradea a devenit de trei ori campioană națională (în edițiile 2015/2016, 2017/2018 și 2018/2019), o dată vicecampioană și a obținut de trei ori medaliile de bronz ale campionatului.
De asemenea, a cucerit SuperCupa României (ediția 2020), a disputat alte două finale de SuperCupă, respectiv cinci finale de Cupa României. Cristian Achim este de altfel cel mai longeviv antrenor din Liga Națională, aflându-se de mai bine de un deceniu pe banca tehnică a echipei orădene. Sub conducerea sa, Oradea a devenit un nume cunoscut și pe harta baschetului european. CSM CSU Oradea a realizat două parcursuri continentale remarcabile, în edițiile 2016/2017 și 2019/2020, în FIBA Basketball Champions League și FIBA Euope Cup.
În actualul sezon, “leii roșii” au câștigat primul lor trofeu de SuperCupă a României, au disputat finala Cupei (pierdută pe terenul marii rivale, U BT Cluj-Napoca), s-au aflat pe locul secund în clasamentul Ligii Naționale (la egalitate de puncte cu lidera U BT Cluj- Napoca) în momentul întreruperii campionatului și au ajuns până în faza secundă a grupelor FIBA Europe Cup.
14 finale disputate
14 finale a disputat CSM CSU Oradea: șase în Liga Națională (patru pentru medaliile de aur – trei câștigate, una pierdută, respectiv două pentru medaliile bronz, ambele câștigate), trei în SuperCupa României (una câștigată, două pierdute) și cinci în Cupa României (toate pierdute).
Citiți principiile noastre de moderare aici!