Paşi spre globalizare
Dacă în urmă cu câteva luni scriam despre fenomenul ConQUIZtador, care, dincolo de neajunsurile şi controversele legate de chestiuni minore, a cucerit România, a doua ţară, după Ungaria, de unde sunt originari creatorii jocului, azi se poate vorbi de primii paşi în globalizarea jocului. După cele două ţări, au urmat Germania, Rusia şi Bulgaria, după care „conquista” a trecut Atlanticul pentru a cuceri şi SUA. În ceea ce priveşte jocul din România şi acesta a suferit modificări importante în această perioadă. Dincolo de noua grafică modernă, cu numai 15 regiuni, în loc de 21, cea mai importantă mişcare a fost vânzarea drepturilor asupra jocului de către importatorul lui în România, clujeanul Lucian Iancu.
De la PC la TV
Tranzacţia prin care ConQUIZtador a devenit parte a trustului MediaPro s-a parafat la începutul lunii noiembrie şi este, posibil, una dintre explicaţiile pentru ascensiunea portalului până pe prima poziţie a clasamentelor naţionale. Beneficiind de promovarea celei mai importante televiziuni comerciale autohtone şi cu iminenta perspectivă a unei variante televizate, jocul care este deschis zilnic, cel puţin o dată, de 20.000 de români, se află în faţa unei noi etape a ascensiunii sale. Potrivit declaraţiilor făcute de Lucian Iancu în presă imediat după semnarea contractului cu trustul de presă din Pache Protopopescu, jocul nu a atins în acest moment nici 20% din potenţialul său maxim, apogeul urmând să fie atins odată cu lansarea emisiunii concurs „pe sticlă”, la tv. . Potrivit aceluiaşi personaj, varianta tv a jocului va fi asemănătoare, existând o interacţiune între varianta web şi cea televizată a ConQUIZtadorului.
Factbox
ConQUIZtador
Apărut în România la sfârşitul anului 2006, ConQUIZtador este un joc care îmbină întrebările de cultură generală cu strategia. Trei jucători se luptă pentru a cuceri cele 15 regiuni în care este împărţită o hartă a României. După ce îşi aleg o regiune de bază, unde îşi „ridică” o cetate, în prima etapă propriu-zisă cei trei trebuie să aleagă corect din cele patru variante de răspuns la întrebări. Urmează apoi o rundă de cucerire pentru teritoriile rămase neocupate, fază în care cotează, pe lângă acurateţea răspunsului, şi viteza de reacţie a jucătorului. În fine, ultima parte a jocului este dedicată confruntărilor directe între doi jucători care încearcă să cucerească, respectiv să îşi apere, teritoriul. Învingător este cel care la final strânge cele mai multe puncte.
Valentin Buda
Citiți principiile noastre de moderare aici!