De dimineaţă, candidatul PNL, Ilie Bolojan, promitea orădenilor că în cazul în care va deveni primar va impune transparenţă în achiziţiile publice, actele vor fi eliberate rapid, se vor face parcări sub şi supraterane, curăţenia va fi la ea acasă, iar în mandatul său investitorii majori nu vor mai ocoli Oradea.
La amiază a fost rândul primarului în exerciţiu, Mihai Groza, să iasă în evidenţă. Candidatul PD-L la Primărie a anunţat setul de măsuri pe care îl va pune pe masa consilierilor locali în şedinţa CL Oradea de luni. Iată cele cinci direcţii vizate de Groza: transparenţă la achiziţiile publice, reorganizarea activităţii de urbanism, sprijinirea mediului de afaceri (IMM), reorganizarea activităţiile serviciilor publice şi o nouă organizare a Primăriei.
Primăria, licitată cu promisiuni
Parcă niciodată lupta pentru câştigarea Primăriei Oradea nu a avut o miză mai mare. Plecarea fostului primar Petru Filip la Parlamentul European a lăsat un câmp de luptă deschis pentru cucerirea Primăriei.
Primarul interimar Mihai Groza a fost uns de către PD-L Bihor succesor al lui Filip în fruntea Oradiei. Groza are însă o misiune dificilă în faţă. Ilie Bolojan a lăsat şefia Secretariatului General al Guvernului pentru a smulge Primăria Oradea din mâinile democrat-liberalilor. Aflaţi la putere în Oradea deja de opt ani, aceştia din urmă nu par însă dispuşi să cedeze Puterea în Oradea, mai cu seamă că oraşul de pe malurile CrisuluiRepede e cunoscut ca fiind fief al PD-L în Bihor.
Deşi mai sunt aproape două luni până la primul tur de scrutin (1 iunie – a.c.), campania electorală a debutat deja. Afişele electorale încă nu sunt vizibile pe străzi, deocamdată partidele nu împart pungi, pixuri, tricouri şi şepci cu propriile însemne, concertele cu iz electoral n-au fost încă anunţate. Însă partidele s-au încins deja iar promisiunile au început să curgă.
Bolojan începe
Ziua de ieri a fost un exemplu în acest sens. La ora 9 dimineaţa, Ilie Bolojan lua loc la tribuna PNL Bihor pentru prima dată în ultimii patru ani. Fostul prefect şi-a anunţat reînscrierea în PNL Bihor, după care a dat curs propriilor planuri din poziţia de primar al municipiului. Bolojan a subliniat că imediat ce va ajunge primar va lua măsuri pentru eliberarea rapidă a autorizaţiilor de construcţii. De asemenea, Bolojan a promis un branşament prompt la utilităţile curente. „Sunt multe lucruri care se pot face fără bani. Nu costă nimic să faci curăţenie în oraş. Trebuie doar să verifici felul în care companiile de salubritate ridică gunoiul, dacă există suficiente pubele şi dacă nu cumva se face curăţenie doar în zonele învecinate administraţiei municipale”, a afirmat Bolojan, promiţând apoi că în 30 de zile de la instalarea sa în funcţie se va îngriji ca toate caietele de sarcini şi cele pentru achiziţii publice să fie transparente, cu clauze contractuale ferme, durate de garanţie rezonabile şi măsuri punitive pentru firmele care nu-şi fac treaba. În acelaşi timp, Bolojan şi-a anunţat hotărârea pentru construcţia în oraş a parcărilor sub şi supraterane. Candidatul PNL a mai ţinut să spună că în mandatul său se va angaja să aducă un investitor major în Oradea, oraşul stând şi aşa destul de prost la capitolul industrie.
Termină Groza
La amiază, primarul în exerciţiu, Mihai Groza, anunţă şi el, de la tribuna PD-L Bihor, „un pachet de măsuri care privesc modernizarea Primăriei municipiului Oradea”. Primarul interimar subliniază că pachetul său de măsuri se va discuta încă de azi, în comisiile de specialitate ale Consiliului Local, urmând ca luni să fie discutate în plenul CL Oradea!
Groza dă şi cinci direcţii majore: transparenţă la achiziţiile publice, reorganizarea activităţii de urbanism, sprijinirea mediului de afaceri (IMM), reorganizarea activităţiile serviciilor publice şi o nouă organizare a Primăriei. Mai mult, succesorul lui Filip propune înfiinţarea unei Comisii de Monitorizare a Achiziţiilor Publice. „Numai aşa vom putea şti în orice moment cât de eficent se cheltuie banul public”, crede edilul-şef.
În continuare, Mihai Groza a vorbit despre eliberearea rapidă a actelor, după modelul de la Paşapoarte, Cazier, Permise şi Certificate de Înmatriculare: certificat de urbanism în aceeaşi zi şi certificat de nomenclatură stadală pe loc! Groza plănuieşte şi un parc industrial pentru IMM-uri, situate în spatele Simcor şi înfiinţarea la nivelul Primăriei a unei Comisii de Dialog Economic. Groza: „Voi propune scurtarea timpilor de răspuns ale operatorilor de servicii publice, la solicitările cetăţenilor, la maxim 15 zile calendaristice. (…) În cel mai scurt timp vom lansa pagina web a cetăţeanului pentru a afla programul de curăţenie pe străzi şi programul de reabilitare a reţelelor de infrastructură şi să cunoaştem (…) când sunt programate întreruperile de apă sau curent”.
În final, Groza a anunţat înfiinţarea a două noi instituţii: Administraţia Finanţelor Locale şi Administraţia Serviciilor Publice, Spaţiilor Verzi şi a Salubrizării. Edilul-şef interimar a declarat că va veni cu mai multe detalii despre aceste instituţii în perioada următoare.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!