Cefa ca arie naturală protejată.
Iniţiativa de constituire a ariei protejate Cefa a devenit posibila ca urmare a derulării în zona Parcului Cefa a unui Proiect PHARE care are ca obiectiv crearea unui culoar româno-maghiar pentru conservarea biodiversitatii.
Agricultură ecologică
„Dobândirea acestui statut va da posibilitatea locuitorilor din zonă care vor să facă agricultură ecologică să primească subvenţii, iar produsele ecologice vor avea şi viza parcului. Nu ascund faptul că, Primăria Cefa va fructifica acest statut în scop turistic. Atragerea de turişti aduce după sine dezvoltarea zonei”, spune primarul de Cefa, Ioan Sorin Roman.
Una dintre particularităţile acestui parc este faptul că, spre deosebire de zone similare din România, „acesta este susţinut cu vehemenţă şi de comunităţile locale”, spune managerul de proiect, Alin Moş. „Am depus acest proiect, în urmă cu un an şi jumăate şi nu am reuşit să obţinem până acum o hotărâre de guvern, din varii motive. Deşi noi am făcut tot ceea ce era posibil din punct de vedere al dotării şi funcţionării. Are clădire, are plan de management, regulament infrastructură de vizitare, turn de observare, acest parc este ceva viu. Trebuie văzut ca o insulă de-a lungul culoarului de migrare al păsărilor. Prin dobândirea acestui statut de arie naturală protejată, zona va căpăta protecţie şi conservare pentru plante şi animale şi pentru habitatul lor. Nu trebuie privită aria protejată ca o zonă cu gard unde nu se întâmplă nimic. Dezvoltarea socio-economică a zonei va continua, cu respectarea unor reguli ce vizează protecţia speciilor, acesta fiind obiectivul principal al proiectului”, a adăugat managerul de proiect.
Este vorba în special de păsările de apă. Au fost identificate aproximativ 150 de astfel de specii. Parcul Natural Cefa se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de ha. Odată cu instituirea regimului de arie naturală protejată se vor crea premisele pentru promovarea zonei ca viitor parc natural transfrontalier şi pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale din zona de frontieră româno-maghiară.
Veronica Bursaşiu
Trimite articolul
XAr fii foarte frumos daca s-ar putea realiza aceest PARC NATURAL, intradevar, primarul din comuna este un om care se lupta foarte mult, si este vizibil ceea ce face, nu numai vorbe goale. SUCCES.
Daca facem “trei pasi” peste acea dunga care in urma cu doi ani era granita, o sa vedem ca pe partea cealalta e Parc National de ani buni. A fost si timpul sa se concretizeze acest Parc Natural. Bravo & spor la treaba